Κάπνισμα & Υγεία – Πρώτο αίτιο θανάτου επάνω στο πλανήτη μας

Πρόσφατα Άρθρα

%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF
Η 31η ΜΑΙΟΥ έχει ορισθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ως η “Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος”. Το κάπνισμα έχει αναγνωρισθεί ως ασθένεια & ως τέτοια περιλαμβάνεται στο λεξικό των νοσημάτων του ανθρώπου. Δυστυχώς όμως είναι και το πρώτο αίτιο θανάτου επάνω στο πλανήτη μας τη γέα (ΓΗ).
Τον καπνό τον ανακάλυψε Ο ΚΟΡΤΕΖ το1519 στις φυλές της κεντρικής Αμερικής και από εκεί διαδόθηκε στις άλλες χώρες και έγινε γρήγορα δημοφιλής . Σήμερα κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο και ο εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού δηλ. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι καπνιστές. Από αυτούς οι μισοί δηλ. 550.000.000 άνθρωποι πάνω στο πλανήτη μας θα πεθάνουν από κάποια αιτία έχει σχέση με το κάπνισμα. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 3.500.000 άνθρωποι από το κάπνισμα, περίπου 10.000 την ημέρα. Μία πόλη σαν τα ΚΑΛΥΒΙΑ-ΛΑΓΟΝΗΣΙ εξαφανίζεται κάθε μέρα.
Αναφέρω μερικά στοιχεία από τον (ΠΟΥ), τι έχε προκαλέσει το Κάπνισμα επάνω στους κατοίκους της γης το 1998.
  1. Το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.
  2. Το 83% των θανάτων από ΧΑΠ. ( Χρονία αποφρακτική Πνευμονοπάθεια). Θυμίζω εδώ ο πρωινός τσιγαρόβηχας είναι σύμπτωμα της ΧΑΠ.
  3. Το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια και
  4. Το 30% των θανάτων από καρκίνο αποδίδεται στο Κάπνισμα.
Σύμφωνα πάλι με την εκτίμηση του στα 15 κράτη της Ενωμένης Ευρώπης (Ε.Ε.), ((όπου ανήκουμε και εμείς οι κάτοικοι των ΚΑΛΥΒΙΩΝ-ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ)), οι καπνιστές είναι το 31%. Ανά φύλο , βρέθηκε ότι το 36% των ανδρών και το 26% των γυναικών στην Ε.Ε. είναι καπνιστές.
Αν κάνουμε αναγωγή αυτών των στοιχείων στο τόπο μας, ο πληθυσμός με τη τελευταία απογραφή είναι περίπου 13.000 μόνιμοι κάτοικοι , τότε το 31% δηλ. 4000 συμπατριώτες μας είναι καπνιστές. Από αυτούς οι μισοί δηλ. οι 2.000 θα πεθάνουν από κάποια αιτία που έχει σχέση με το κάπνισμα, όπως φαίνεται στη πρώτη παράγραφο, και τα νοσήματα από τα οποία θα πεθάνουν φαίνονται στη δεύτερη παράγραφο, δηλαδή Καρκίνο, καρδιοπάθεια και ΧΑΠ. Το ίδιο ισχύει και για τους γειτονικούς δήμους, Κερατfaviconfaviconwiki favicon sharpenedoneriot faviconέα και Μαρκόπουλο έχουν τον ίδιο περίπου πληθυσμό και τις ίδιες συνήθειες.
Δεν είναι παράλογο τόσοι συμπατριώτες μας, γείτονες μας ,συγγενείς και φίλοι μας να πεθάνουν από το ΚΑΠΝΙΣΜΑ. Δεν πρέπει κάτι να κάνουμε όλοι μας, καπνιστές και μη, να βρούμε τρόπο να κόψουμε αυτή τη κακιά συνήθεια. Δεν πρέπει ο γιός να βοηθήσει το γονιό του, ο σύζυγος τη γυναίκα του, η μητέρα το παιδί της να κόψει το τσιγάρο. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο αγαπητοί φίλοι. Θα χρησιμοποιήσω και πάλι στοιχεία από τη ΠΟΥ, για να δούμε αφ’ ενός πόσο δύσκολο είναι , αφ’ ετέρου γιατί δεν επιτυγχάνεται και τελικά θα δούμε τους κυριότερους τρόπους αυτή τη στιγμή ,διακοπής του καπνίσματος.
Από τα στοιχεία της βλέπουμε ότι το 75-80% των καπνιστών θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, εν τούτοις το ποσοστό της επιτυχούς διακοπής παραμένει πολύ χαμηλό. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να διακόψουν το κάπνισμα δύο και τρεις φορές , αλλά βρήκαν τα συμπτώματα της στέρησης πολύ εξουθενωτικά. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι περισσότεροι καπνιστές θέλουν, αλλά δεν μπορούν γιατί έχουν πάθει στη ΝΙΚΟΤΙΝΗ, η οποία διεγείρει τεχνητά την έκλυση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο ουσίες υπεύθυνες για την επιβράβευση, την ευτυχία και χαρά του κάθε ατόμου .Τα συμτώματα της στέρησης είναι όπως προαναφέραμε πολύ εξουθενωτικά. ( όπως έντονη επιθυμία, ευερεθιστότητα, ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές του ύπνου, ελάττωση του καρδιακού ρυθμού και της όρεξης ).
Οι τρόποι που έχουν μέχρι στιγμής δοκιμασθεί για τη διακοπή του καπνίσματος είναι:
1ον). Με τη δύναμη της θέλησης. Από τα στοιχεία του 1998 στη Μεγάλη Βρετανία το ένα τρίτο των καπνιστών διέκοψε το κάπνισμα για δύο ημέρες και μόνο το 3-5% εξακολουθούσε να απέχει του καπνίσματος πάνω από ένα χρόνο.
2ον). Εναλλακτικές θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν θεραπεία συμπεριφοράς, ομαδικά προγράμματα, πλύσεις στόματος, ύπνωση,και βελονισμό. Τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις μεθόδους είναι ελλιπή και δεν παρουσιάζουν μεγαλύτερη από αυτή του εικονικού φαρμάκου.
3ον). Φαρμακευτικές θεραπείες.(α). Είναι η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης με μορφή αυτοκόλλητων και τσίχλας. Εδώ γίνεται της εξάρτησης από το κάπνισμα στη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.(β). Πρόσφατα εγκρίθηκε ένα καινούργιο φάρμακο, το πρώτο φάρμακο που δεν περέχει νικοτίνη και εγκρίθηκε για τη διακοπή του καπνίσματος. Χορηγείται από το στόμα σε μορφή δισκίων και η δράση του σχετίζεται με τους μηχανισμούς που προκαλούν τον εθισμό.Είναι δύο φορές αποτελεσματικότερο από τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης για τη διακοπή του καπνίσματος.
Όσοι από τους καπνιστές θέλουν, μπορούν πλέον να βρούν το φάρμακο στην αγορά και με τη ψυχολογική στήριξη του γιατρού τους και της οικογενείας θα τα καταφέρουν. Εμείς μετά από ένα χρόνο θα δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.

ΠΟΛΥΖΟΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Eιδικός  Παθολόγος 
Διδάκτωρ  Ιατρικής  Πανεπιστημίου  Αθηνών
Τ. Επιμελητής Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός
Ιατρός Εργασίας Grand Resort Lagonissi Στρατηλάτου Κωνσταντίνου 28 , 19001  ΚΕΡΑΤΕΑ
Τηλ. & Fax  0299068603 ,  Κιν.  0944-515700
E-mail: [email protected]

e-ygeia.pblogs.gr 

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ