Κατατέθηκε η προσφυγή στο ΣτΕ για τα Αντισταθμιστικά Οφέλη των Δήμων Μεσογείων

Πρόσφατα Άρθρα

mesogeia_attikisa
Κατατέθηκε χτες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας, Παιανίας, Μαρκοπούλου και Κορωπίου , κατά της πράξεως του υφυπουργού Οικονομικών, καθώς και κατά της αρνήσεως της Διοικήσεως να κάνει αποδεκτή την αίτηση για την έκδοση των πράξεων που είναι αναγκαίες προκειμένου να αποδοθούν στους Δήμους, τα ποσά που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 10% από τα πάσης φύσεως έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπως ορίζει ο 2338/1995.
Σε Δηλώσεις του ο δικηγόρος, συνταγματολόγος κ. Α. Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της νομικής εταιρίας που ειδικεύεται σε ζητήματα που άπτονται του Δημοσίου Δικαίου και έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση των ανωτέρω δήμων, ανέφερε ότι:
“Η κίνηση αυτή αποτελεί την απαρχή μιας σειράς νομικών ενεργειών που πρόκειται να ακολουθήσουν οι εν λόγω δήμοι, χωρίς να αποκλείεται και αυτή ακόμη η προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σταθερή μας θέση είναι ότι το άρθρο 42 του ν. 3943/2011, με το οποίο επιχειρείται η κατάργηση της ρυθμίσεως του ν. 2338/1995, αντίκειται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού καταλύει, κατά τρόπο νομικά ανεπίτρεπτο, περιουσιακό δικαίωμα νομίμου προσδοκίας, το οποίο προστατεύεται από τους ως άνω κανόνες υπερνομοθετικής ισχύος”. Όπως είναι γνωστό, ο 2338/1995 προέβλεπε ότι ποσοστό 10% από τα έσοδα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα διατεθούν στους Δήμους των Μεσογείων για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής.
“Επρόκειτο για οφέλη που χορηγούνται στις περιοχές των Μεσογείων ως αντιστάθμισμα για τις τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που έχει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» στα Μεσόγεια”, εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτει: “Όμως, η κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο 3943/2011 κατάργησε τα αντισταθμιστικά αυτά οφέλη και αφαίρεσε, κατά τρόπο προκλητικό, τη δυνατότητα των Μεσογείων να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους!
Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης των κοινωνιών των Μεσογείων, αφού τα αντισταθμιστικά οφέλη αποτέλεσαν μέρος της πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας για την υφαρπαγή της συναίνεσης των Δήμων και των κατοίκων των Μεσογείων προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο, το οποίο επρόκειτο να μεταβάλει άρδην τη ζωή τους, προκαλώντας σημαντική περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση.Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τα αντισταθμιστικά αυτά οφέλη θα μπορούσε να αλλάξει άρδην η συνολική υποδομή των Μεσογείων και να βελτιωθεί κατακόρυφα το επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων τους”.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Δήμος Ραφήνας είναι ο μόνος από τους Δήμους των Μεσογείων που δεν συμμετείχε στην κοινή γραμμή των υπολοίπων Δήμων των Μεσογείων και έτσι, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός των νομικών διεκδικήσεων, αφού σήμερα Τρίτη τελειώνει η προθεσμία για την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών παραδέχθηκε στις αρχές του περασμένου Μαΐου σε έγγραφό της προς τη Δικηγορική Εταιρεία ότι με τον νόμο 3943/2011 «καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε τη διάθεση ποσοστού 10% των εσόδων του φορέα αξιοποίησης του Ελληνικού για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής, καθώς και για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην περιοχή των Μεσογείων». Την απάντηση αυτή, η οποία προκάλεσε την αγανάκτηση των Δήμων των Μεσογείων, προσέβαλλε ο δικηγόρος Απόστολος Παπακωνσταντίνου τη Δευτέρα, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ξεκινά έτσι ένας μεγάλος δικαστικός αγώνας, ο οποίος πιθανόν θα φτάσει, όπως μας αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.
Σύμφωνα με τον γνωστό και έγκριτο δικηγόρο, η κατάργηση των αντισταθμιστικών προσβάλει τα περιουσιακά δικαιώματα των Δήμων των Μεσογείων, τα οποία κατοχυρώνονται τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πέραν τούτου, ο νομικός ζητά να αποδοθούν στους Δήμους όσα έχουν εισπραχθεί από το κράτος μέχρι σήμερα από την πάσης μορφής αξιοποίηση των χώρων του Ελληνικού. Η στάση της Κυβέρνησης προς το παρόν φαίνεται να είναι άκαμπτη, αν και υπάρχουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δίαυλοι επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης. Πρόσφατη συνάντηση ωστόσο, του κ. Παπακωνσταντίνου με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα για το αυτό, φαίνεται να αφήνει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ για συμβιβασμό.
εστάλη από myota.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ