ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

”Οι άνθρωποι του Οβριόκαστρου”

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Μια αναφορά στο ντοκιμαντέρ που γυρίζεται με στόχο διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ

Ποιοι είναι οι άνθρωποι του Οβριόκαστρου;  Αναρωτήθηκαν αρκετοί με την πρώτη αναγγελία του ωριαίου ντοκιμαντέρ που γυρίζει αυτό τον καιρό ο  βραβευμένος σκηνοθέτης Αγγέλος Κοβότσος  για λογαριασμό του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.

Οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων του Οβριόκαστρου διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου της ταινίας γίνονται η αφορμή να ξεδιπλωθεί η μεγάλη ιστορία των κατοίκων της Κερατέας που αρχίζει από το 1996 για την αποτροπή της δημιουργίας χυτα στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.

Οι ομάδες των ανθρώπων που ασχολείται η ταινία λοιπόν είναι

Οι κάτοικοι της περιοχής του Οβριόκαστρου μεταξύ των οποίων ο γνωστός σκιτσογράφος και γελοιογράφος Σπύρος Ορνεράκης που έχει εκεί το σπίτι και το εργαστήρι του.  Η κάμερά του παρακολουθεί την ώρα που ζωγραφίζει,  που φροντίζει το αμπέλι,  που τρυγάει και αποστάζει τη ρακή. Ακόμη ο Στέφανος Αττάρτ  με το κέντρο εκπαίδευσης οδήγησης τέσσερα επί τέσσερα εκτός δρόμου που συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο οπότε γίνονται αγώνες στην πίστα που έχει οργανώσει με πολύ κόπο και μεράκι στούς πρόποδες του Οβριόκαστρου.

Και τέλος τα μέλη του εξωραϊστικού Συλλόγου Οβριόκαστρου ο γερο- Πλάτανος όπως ο Παναγιώτης και η Σταυρούλα Κασόλα που κατοικούν εκεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2009 ο Σύλλογος αυτός μαζί με το Σύνδεσμο της Κερατέας χρυσή τομή εξέδωσαν ένα λεύκωμα με φωτογραφίες και ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών που υμνει τη φύση και τις αρχαιότητές του Οβριόκαστρου.

Οι φύλακες του Οβριόκαστρου τους στα ξύλινα σπιτάκια έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν βάρδιες φυλάσσονται στο χώρο για να μην περάσουν τα μηχανήματα των εργολάβων για την κατασκευή χυτα.  Οι φυλακές είναι οι κάτοικοι της πόλης και των οικισμών υπάλληλοι του Δήμου μέλη συλλόγων της Κερατέας και εξωραϊστικών συλλόγων της περιοχής, μέλη του καπη, πολλά νέα παιδιά της Κερατέας, εκπρόσωποι νεολαίας διαφόρων κομμάτων,  μέλη του δημοτικού Συμβουλίου,  οι αντιδήμαρχοι,  ο δήμαρχος και άλλοι.

Οι κάτοικοι του γειτονικού συνοικισμού της Πλάκας που ήταν ένα βιομηχανικό χωριό προέκταση του Λαυρίου τον δέκατο ένατο αιώνα στην ενδοχώρα της Κερατέας και τα μέλη του εξωραϊστικού Συλλόγου εκτός από τον αγώνα κατά του χυτα πασχίζουν να συντηρήσουν την ιστορική μνήμη μέσα από την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων στοών μια εκ των οποίων ξεκινάει από την πλάκα και καταλήγει στο Οβριόκαστρο.

Το τοπικό Συμβούλιο νέων της Κερατέας,  ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος,  το ιστολόγιο antixyta.  Εξαιρετικοί ήταν η προσπάθεια των νέων της Κερατέας και η συμβολή με τις ιδέες τους στον αγώνα κατά του χυτα.  Ξεχωρίζει το φεστιβάλ Οβριόκαστρου που έγινε για πρώτη φορά το 2009 την πιο κατάλληλη στιγμή τον Ιούλιο,  λίγο πριν την επέμβαση στο Γραμματικό και ήταν ιδέα του τραγουδοποιού από την Κερατέα Αλίκη Κωνσταντόπουλου.

Το φεστιβάλ οργάνωσε το τοπικό Συμβούλιο νέων με την βοήθεια του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κερατέας και όλων των φορέων της πόλης.  Τό ντοκιμαντέρ παρακολούθησε αυτές τις εκδηλώσεις ενώ συγχρόνως παρακολουθεί και την προσπάθεια που κάνει τό ιστολόγιο ΑΝΤΙ-ΧΥΤΑ στο διαδίκτυο που κι αυτό δημιουργήθηκε από νέους ανθρώπους.

Ως χώρο εναλλακτικού Αθλητισμού για τη νεολαία προτείνεται το Οβριόκαστρο από διάφορους συλλόγους μοτοσυκλετιστών της Αθήνας όπου στο χώρο αυτό διοργανώνουν πολύ συχνά αγώνες από το 2007.

Η μανιταρόφιλοιι Κερατέας Μεσογείων όπου στο Οβριόκαστρο και στα γειτονικά Βίλια δραστηριοποιούνται μαζεύοντας τις Μαρίλιες όπως λέγεται στην Κερατέα η τοπική ποικιλία μανιταριών.

Η κάμερα παρακολουθεί τον πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Σοφρώνη που μαζεύει φωτογραφίζει και αξιοποιεί μαζί με άλλους με έλεγχο και μικροσκοπική εξέταση τα πενήντα είδη περίπου μανιταριών που έχουν καταγραφεί στη περιοχή Κερατέας.

Πρόσφατα μάλιστα σε ένα βιβλίο φωτογραφικό οδηγό για το μανιταροσυλλέκτη που εκδόθηκε υπάρχουν πολλές αναφορές για τα μανιτάρια της Κερατέας και των Μεσογείων.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κερατέας ”Αρτεμις” που έχει στο Οβριόκάστρο το καταφύγιο του και τα μέλη του διοργανώνουν αγώνες σκοποβολής και με τη συνεχή παρουσία του στο χώρο έχουν συμβάλει σημαντικά στον αγώνα κατά του χυτα.

Ο Σύνδεσμος ”χρυσή τομή” Κερατέας που με τις ιδέες,  εκδηλώσεις,  εκδόσεις συμμετέχει από το 1996 στον αγώνα κατά του χυτα.  Το 2009 με την Ένωσή ερασιτεχνών αστρονόμων Ελλάδος οργάνωσε βραδιά αφιερωμένη στο έτος Αστρονομίας στο Οβριόκαστρο με ομιλίες και παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια.

Η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Κερατέας με την καθηγήτρια  Μάχη Δημοπούλου και τα παιδιά που πρωτοστατούν στα γκράφιτι και σε πολλές δραστηριότητες στο χώρο.

Το θεατρικό εργαστήρι ”ΘΕΣΠΙΣ” του Δήμου Κερατέας όπου παρουσίασε στο πρώτο φεστιβάλ Οβριόκαστρου τον Ιούλιο την επίκαιρη επιθεώρηση του Γιάννη Ξανθούλη ”τα σκουπίδια”.

Οι συγγραφείς,  φωτογράφοι,  αρχαιολόγοι που έχουν ασχοληθεί με την περιοχή και επιστημονικές μελέτες,  αναφορές φωτογραφίες τους υπάρχουν σε διάφορα βιβλία,  το πιο σπουδαίο εκ των οποίων είναι ”ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριόκαστρου Κερατέας” έκδοση του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.

Το ντοκιμαντέρ σε σενάριο σκηνοθεσία Αγγέλου Κοβότσου,  δημοσιογραφική έρευνα Χαράς Φράγκου οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής Μιχάλη Λυκούδη,  διεύθυνση φωτογραφίας Δημήτρη Κούκα,  μουσική Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου ετοιμάζεται πυρετωδώς αυτή την εποχή και αναμένεται να είναι έτοιμο τον Απρίλιο.  Στόχος του είναι τα διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

πηγή εφημερίδα ”Μεσογειακή Παρέμβαση”  

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες
Σε-κλοιό-σεισμικών-επικέντρων-βρίσκεται-τις-τελευταίες-ημέρες-η-Αττική-λένε-οι-σεισμολόγοι-και…
Οι-απανωτοί-σεισμοί-στην-Αττική-τις-τελευταίες-μέρες-οδήγησαν-σε-«λουκέτο»-το-ΟΑΚΑ;
Μπαράζ-σεισμικών-δονήσεων-ανατολικά-της-Κερατέας!
Γιατί-θα-ηχήσουν-σειρήνες-τη-Δευτέρα-(2/10)-στο-Κορωπί
16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες-–-anatolika24-–-anatolika24.gr
16-μικροσεισμοί-στη-θάλασσα-ανατολικά-της-Κερατέας-τις-τελευταίες-43-ώρες-(Δείτε-τη-σεισμική-ακολουθία)
Η-βραχονησίδα-που-βρίσκεται-απέναντι-από-το-Σούνιο-και-δίνει-ρεύμα-σε-50.000-νοικοκυριά!
Σε-Κλοιο-Σεισμικων-Δονησεων-Η-Αττικη

Διαβάστε επίσης...

Λαύριο:-Σεισμός-3,2-Ρίχτερ-–-Αισθητός-σε-πολλές-περιοχές

Λαύριο: Σεισμός 3,2 Ρίχτερ – Αισθητός σε πολλές περιοχές

Σεισμός σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον Δήμο Λαυρεωτικής, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή σε περιοχές της Αττικής και της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η

Συγκεντρώσεις-και-εκδηλώσεις-παρουσίασης-υποψηφίων-σε-δήμους-…-–-902.gr

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις παρουσίασης υποψηφίων σε δήμους … – 902.gr

Κυριακή 24/09/2023 – 08:14 Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις παρουσίασης υποψηφίων σε δήμους και περιφέρειες Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις παρουσίασης των υποψηφίων δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, περιφερειαρχών και περιφερειακών

ΚΑΕ-Λαύριο:-Πραγματοποιήθηκε-η-επίσημη-φωτογράφιση-της-ομάδας-για-την-αγωνιστική-περίοδο-2023-2024

ΚΑΕ Λαύριο: Πραγματοποιήθηκε η επίσημη φωτογράφιση της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024

Πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη φωτογράφιση της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024, στο κλειστό γυμναστήριο Λαυρίου! Οι αθλητές της ομάδας μας φόρεσαν για πρώτη φορά

Scroll to Top