16.7 C
Keratea
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Διαχείριση αποβλήτων: ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Πρόσφατα Άρθρα

Η σωστή διαχείριση αποβλήτων είναι ακριβή αλλά εάν γίνεται αποτελεσματικά μπορεί να προσελκύσει  και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αναφέρει το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό  (ΕΚ) στις αρχές Φεβρουαρίου.
Το κείμενο πραγματεύεται ζητήματα που εγείρονται από τους πολίτες στην Αναφορών σχετικά με την επιβολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα τονίζει ότι απαιτούνται σημαντικές για να δημιουργηθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων αλλά οι αποτελεσματικότερες στρατηγικές διαχείρισης των αποβλήτων «παρέχουν ευκαιρίες για δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ενίσχυση του εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος μέσω της επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης ενέργειας από απόβλητα».
Παράλληλα προσθέτει ότι η βιομηχανία ανακύκλωσης προσφέρει δυναμικό έως και μισού εκατομμυρίου θέσεων απασχόλησης.
Το ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή να προτείνει πιο σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια για την τοποθεσίατων χώρων ταφής αποβλήτων και την εγγύτητα τους σε κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία ώστε να μειωθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Το ΕΚ προτείνει επίσης να συμφωνηθεί ένα κοινό κοινοτικό πρότυπο για ένα σύστημα χρωματιστών κωδικών για τις κατηγορίες απορριμμάτων για τη διαλογή και την ανακύκλωσή τους ώστε οι πολίτες να κατανοούν καλύτερα τον κύκλο επεξεργασίας των αποβλήτων και παράλληλα να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης.
Εφαρμογή της νομοθεσίας
Τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν το σύνολο της κοινοτικής νομοθεσίας περί διαχείρισης των αποβλήτων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και ειδικότερα την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα, η οποία θέτει στόχους ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης και εισάγει εθνικά σχέδια διαχείρισης και προγράμματα πρόληψης.
Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε το Δεκέμβριο του 2010, ωστόσο μόλις έξι κράτη μέλη έχουν συμμορφωθεί  με την οδηγία μέχρι στιγμής.
Η έλλειψη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η αποτυχία εύρεσης επαρκών πόρων και η ανεπάρκεια των ελέγχων σε ευρωπαϊκό  επίπεδο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη, σύμφωνα πάντα με το ψήφισμα. Το ΕΚ ζητά την ενίσχυση των επιθεωρήσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.
Στις περιπτώσεις που παρέχονται δημόσια κονδύλια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη  διαχείριση της επεξεργασίας των αποβλήτων, θα πρέπει «να θεσπιστεί ουσιαστική παρακολούθηση, εκ μέρους των τοπικών ή κρατικών αρχών» της διαχείρισης αυτών των κονδυλίων, αναφέρει το ψήφισμα.
Περισσότερες πληροφορίες
Κάθε πολίτης ή κάτοικος της ΕΕ μπορεί, είτε ατομικά είτε από κοινού με άλλους, μπορεί να υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό για ζητήματα σχετικά με τους τομείς δράσης της ΕΕ  και τα οποία τον/την επηρεάζουν άμεσα.
Η Αναφορών έλαβε 114 καταγγελίες το διάστημα 2004-2010 σχετικά με παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την επεξεργασία αποβλήτων.
Αυτές οι αναφορές προήλθαν από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία (πάνω από 10 αναφορές σε κάθε χώρα), τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη  (3-10 αναφορές), την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία (1 αναφορά).
Η Αναφορών συνέταξε επίσης πέντε εκθέσεις κατόπιν διερευνητικών αποστολών σχετικά με τις καταγγελίες περί αποβλήτων στην Ιρλανδία, στο Fos-sur-Mer (Γαλλία), στο Path Head landfill (Ηνωμένο Βασίλειο), στην Καμπανία (Ιταλία) και στην Huelva (Ισπανία).

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ