16.8 C
Keratea
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Διαδημοτική πολεοδομία Μεσογείων και Λαυρεωτικής

Πρόσφατα Άρθρα

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012 
Προς αναγκαστική ίδρυση Διαδημοτικού Φορέα Υπηρεσιών Δόμησης προσανατολίζονται οι Δήμοι Παιανίας-Γλυκών Νερών, Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη όλες οι πολεοδομικές αρμοδιότητες μεταφέρονται στους Ο.Τ.Α Α’ βαθμού, οι οποίοι υποχρεώνονται να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) από 1 Ιανουαρίου 2013.

Η μεγάλη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών στο χώρο της Αυτοδιοίκησης είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση έως και κατάργηση ουσιαστικά θεσμοθετημένων από το Ελληνικό οικονομικών πόρων καθώς και την αδυναμία στελέχωσης των Υ.ΔΟΜ των Δήμων έστω με το ελάχιστο απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό (μηχανικοί όλων των βαθμίδων, διοικητικοί κλπ), τονίζουν οι Δήμαρχοι.

Για τους λόγους αυτούς και μετά από 4 συναντήσεις των εκπροσώπων των 5 Δήμων (Δημάρχων, αντιδημάρχων κα.) που έλαβαν χώρα στα Δημαρχεία Μαρκοπούλου, Κρωπίας, και Σαρωνικού, αποφασίστηκε να ανατεθεί το νομικό σκέλος της προετοιμασίας του Διαδημοτικού Φορέα Δόμησης, σε δικηγορικό γραφείο ενώ ως προς το πολιτικό σκέλος προτάθηκε ο νέος φορέας να έχει συλλογικό όργανο εποπτείας με σύνθεση που να περιλαμβάνει στελεχιακό προσωπικό, πολιτικό και επιστημονικό, σε συνάφεια με το αντικείμενο των υπηρεσιών δόμησης.

Η έδρα της Διαδημοτικής Υ.ΔΟΜ επελέγη να είναι το Μαρκόπουλο, με κριτήριο την κεντροβαρή θέση του σε σχέση με την περιοχή που καλύπτει, και πυρήνα το ήδη υπάρχον Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών εφαρμογών του Δήμου Μαρκοπούλου, το οποίο μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε τους 5 Δήμους. Η πρώτη διάρκεια ζωής του φορέα προτάθηκε να είναι από 1.1.2013 έως 31.12.2016.

Η εισήγηση και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα για την ίδρυση της διαδημοτικής Υπ. Δόμησης των πέντε Δήμων θα εισαχθούν στα δημοτικά συμβούλια των δήμων για συζήτηση και τελική απόφαση.

Στην τελευταία και τέταρτη των Δήμων, την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012, που έγινε στο Δημαρχείο Σαρωνικού συμμετείχαν : ο Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Παιανίας-Γλυκών Νερών Δημήτρης Δάβαρης, ο αντιδήμαρχος Παιανίας-Γλυκών Νερών Χρ. Δάβαρης, ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Στ. Ρόζης, ο αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου Γ. Καβασακάλης, ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Γ. Τσιβίλογλου ενώ τον Δήμαρχο Κρωπίας εκπροσώπησαν ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γιαννάκος και ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Κρωπίας για τα πολεοδομικά θέματα Στ. Σαίτης. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη συνάντηση στο Δημαρχείο Κρωπίας συμμετείχε και ο Παλλήνης κ. Ζούτσος για το θέμα της περιοχής των Γλυκών Νερών, που υπάγεται πολεοδομικά στην και συμφωνήθηκε ότι από 1.1.2013 και τα Γλυκά Νερά, που είναι πλέον μέρος του Καλλικρατικού Δήμου Παιανίας, θα υπάγονται πολεοδομικά στον υπό ίδρυση Διαδημοτικό Φορέα με έδρα το Μαρκόπουλο.

«Η πολιτική βούληση του Δήμου Κρωπίας ήταν και είναι δεδομένη : Η ίδρυση αυτοτελούς Υπηρεσίας Πολεοδόμησης στο Δήμο μας ήταν ένα χρόνιο αίτημά μας. Ήταν μια πολύ σωστή νομοθετική ρύθμιση του προγράμματος Καλλικράτη με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και τον καλύτερο έλεγχο των πολεοδομικών πολιτικών και της εφαρμογής των νόμων. Όμως το νέο επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον και οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται, επιβάλλουν να ακολουθήσουμε τον αναγκαστικό δρόμο της διαδημοτικής συνεργασίας. Αυτή την αναγκαστική επιλογή θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη, με νέο πνεύμα και εργασιακή συνείδηση, για την εξυπηρέτηση των πολιτών μας και την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος» τονίζει ο Δημήτριος Κιούσης. 

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ