17 C
Keratea
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Διακύρηξη για την τοπική αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Λαυρεωτικής

Πρόσφατα Άρθρα

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ            
Λαύριο, Μάης 2013

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα προβλήματα των πολιτών της Λαυρεωτικής, στην Καμάριζα, στην Κερατέα, στο Λαύριο και στους οικισμούς της περιοχής, τοπικά και κοινωνικά (βίαιη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας), σε συσχέτιση με τη γενικότερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική βαρβαρότητα των Μνημονίων, απαιτούν μια άλλου τύπου Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.), όχι μόνον διαχειριστικής αποτελεσματικότητας, αλλά κυρίως ριζοσπαστικής, αγωνιστικής στάσης, που θα θέσει όλες της τις δυνάμεις, με αταλάντευτη πολιτική βούληση, στην υπηρεσία του λαού· οι έκτακτες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε απαιτούν έναν Δήμο εκτάκτου ανάγκης, που θα τεθεί επικεφαλής του λαού και μαζί του θα αγωνισθεί για τη λύση των προβλημάτων. 

Οι θέσεις μας, τις οποίες θέτουμε στην κρίση όλων των πολιτών της Λαυρεωτικής, είναι οι παρακάτω:
1. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) αποτελεί έκφραση της κοινωνίας των πολιτών, είναι ο πρωτογενής θεσμός της δημοκρατίας, όπου οι αρχές του ελέγχου, της διαφάνειας και της κοινωνικής συμμετοχής είναι όροι της ύπαρξής του με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής.


2. Η δημιουργία των «καλλικρατικών» δήμων ήταν το προοίμιο της εφαρμογής τής πολιτικής των Μνημονίων στην Τ.Α. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη συγκεντρωτική δομή του «Καλλικράτη», που αντιστρατεύεται την ιστορική των ελληνικών τοπικών κοινωνιών, με συνέπεια τη δυσλειτουργία και τη μη αποτελεσματική λύση των προβλημάτων τους.
3. Η Τ.Α. πρέπει να παίρνει μέρος στον αναγκαίο δημοκρατικό προγραμματισμό και οφείλει να επιδιώκει κάθε φορά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη λήψη των αποφάσεων της. Από τη σύγκρουσή της με τα συγκεντρωτικά κέντρα αποφάσεων της κρατικής εξουσίας, λόγω της άμεσης καθολικής δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων της,  και με βάση την αρχή ότι είναι μία εξουσία κοντά στο λαό, πρέπει να τον υπηρετεί σε όλα τα πεδία των αναγκών του· απ’ αυτά πηγάζει ο  συμμετοχικός, διεκδικητικός και αναπτυξιακός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης, που φυσικά όχι μόνο δεν αναιρεί, αλλά ενισχύει τον θεσμικό της ρόλο.
4. Η υπήρξε ένα από τα μεγάλα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων, αφού μετά από σχεδόν τρία χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. Σε συνδυασμό δε με τη μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς τη θεσμοθέτηση των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν σε κατάρρευση την Τ.Α., ενώ παράλληλα σε συνδυασμό με το καθεστώς επιτροπείας, προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Οπωσδήποτε η συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, η διαφάνεια, ο έλεγχος και η νομιμότητα των δαπανών είναι αυτονόητο και πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής μας.
5. Η Τ.Α., σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής που στέλνει στο περιθώριο και στην εξαθλίωση ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι ο βασικός μοχλός οργάνωσης της αλληλεγγύης με τη συγκρότηση ενός δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών, που να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Ο αγώνας που δίνουμε είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης. Η λύση είναι η συλλογική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους απέναντι στην εξαθλίωση.
6. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που εξελίσσεται στους ΟΤΑ με τις αναθέσεις της αποκομιδής και της λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στον περιφερειακό σχεδιασμό. 
7. Η Τ.Α. ως πρωταγωνιστής και συμμέτοχος σε παραγωγικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποιώντας τα στρατηγικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της Λαυρεωτικής, ώστε να χτυπηθεί η μάστιγα της ανεργίας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Για να έχει μέλλον η περιοχή μας, για να έχει μέλλον η χώρα μας πρέπει να έχουν εργασιακό μέλλον οι νέοι μας.
1. Καθιέρωση της απλής αναλογικής και στις δημοτικές εκλογές.
Έχοντας ως βάση τις παραπάνω θέσεις η Τοπική Επιτροπή Λαυρεωτικής του -ΕΚΜ δηλώνει προς τους της Λαυρεωτικής ότι είναι ανάγκη, για να βγούμε από τη στασιμότητα, στην οποία έχει περιπέσει ο Δήμος μας, η κοινωνία μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά με αγωνιστικές συνεργασίες, να επιλέξει την κατάλληλη λύση, ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε στις πολιτικές, που υπονομεύουν τον θεσμό της Τ.Α. και καταδικάζουν σε μαρασμό την περιοχή μας. 


Ο -ΕΚΜ Λαυρεωτικής στα πλαίσια αυτά θα στηρίξει τη λύση, που θα έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και καλεί τον λαό της περιοχής μας να σταθεί πλάι μας, να σηκώσει το ανάστημά του και να δώσει τον αγώνα τον καλό για την καλυτέρευση της ζωής μας και των παιδιών μας.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ