15.6 C
Keratea
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Ψαρών για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Ψαρών με το Λαύριο.

Πρόσφατα ΆρθραΤην αγωνία των Ψαριανών για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Ψαρών με το Λαύριο και τα Μεστά της Χίου, εκφράζει ο Κώστας Βρατσάνος με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη, με αφορμή το ενδεχόμενο μείωσης των δρομολογίων της ναυτιλιακής εταιρείας που εκτελεί  στην παραπάνω -επιδοτούμενη- γραμμή.


Συγκεκριμένα αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία και την αγανάκτηση σύσσωμου του δημοτικού μας συμβουλίου αλλά και όλων των κατοίκων του νησιού μας σχετικά με τις εξελίξεις στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Ψαρών με το Λαύριο και τα Μεστά της Χίου.

Όπως ήδη γνωρίζετε με την έναρξη της νέας χρονιάς και συγκεκριμένα από 21/1/2013 το νησί μας έμεινε για δύο ολόκληρους μήνες αποκομμένο από το κέντρο, στα πλαίσια της ακινησίας του πλοίου AQUA MARIA, χωρίς μάλιστα την παραμικρή πρόβλεψη της εταιρείας ΣΙ-ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ για την έστω και εκ περιτροπής εξυπηρέτησή του με άλλο πλοίο. 
Στη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο γραφείο σας, στις 25/2/2013 έλαβα την προφορική διαβεβαίωση τόσο τη δική σας όσο και των εκπροσώπων της ακτοπλοϊκής εταιρείας ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μετά την έλευση του διμήνου και το πλοίο θα επανέλθει στα τρία  εβδομαδιαίως, όπως είναι και η συμβατική του υποχρέωση. 

Αντ’ αυτού το πλοίο δρομολογήθηκε για δύο φορές την εβδομάδα με αλλαγές σε μέρες και ώρες εκτέλεσης των δρομολογίων, εξυπηρετώντας παράλληλα και άλλη ακτοπλοϊκή γραμμή.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο εγώ προσωπικά όσο και το δημοτικό μας συμβούλιο, που επανειλημμένα ασχοληθήκαμε με το θέμα, δείξαμε τη μέγιστη δυνατή υπομονή και κατανόηση (στοιχεία απαραίτητα στις μέρες μας), εξαντλώντας παράλληλα κάθε προσπάθεια διαλόγου προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα, αναλογιζόμενοι πάντα τόσο την δύσκολη οικονομική συγκυρία όσο και τα οικονομική «πίεση» που  αντιμετωπίζουν σήμερα σχεδόν όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Το πλοίο επιτέλους επανήλθε στα προβλεπόμενα από τη σύμβασή του  πριν από λίγες μέρες, γεγονός που ανακούφισε όλους τους κατοίκους του νησιού και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια το τελευταίο χρονικό διάστημα να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές.
Όμως φαίνεται ότι λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο.

Με χθεσινό αίτημά της η εταιρεία ΣΙ-ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ ζητά εκ νέου από το υπουργείο την περικοπή των δρομολογίων που εξυπηρετούν το νησί μας (από 3 σε 2) για πέντε ολόκληρες εβδομάδες (και ίδωμεν), λόγω βλάβης πλοίου της ίδιας εταιρείας που εξυπηρετεί γραμμή στις Κυκλάδες.


Όπως καταλαβαίνετε ό κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι. 

Δεν μπορεί το πλοίο που εξυπηρετεί τα Ψαρά να γίνεται μπαλάκι προκειμένου να καλύπτει «τρύπες» της εταιρείας ανά την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό συγκλήθηκε άμεσα το δημοτικό μας συμβούλιο προκειμένου να πάρει θέση σε ένα τόσο σημαντικό για τον τόπο μας θέμα. Το Δ.Σ του δήμου μας σε έκτακτη συνεδρίασή του που έγινε χτες 15/5/2013 αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι:

1. Να αποσταλεί επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλη όπου θα εκτίθεται η κατάσταση και θα ζητείται η άμεση παρέμβασή του προκειμένου να μην εγκριθεί καμία τροποποίηση των δρομολογίων που εξυπηρετούν τη δρομολογιακή γραμμή -ΨΑΡΑ-ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ.

2. Να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα Μ.Μ.Ε

3. Να σταθμίσει σε νέα του συνεδρίαση και ανάλογα με τις εξελίξεις τις περαιτέρω αποφάσεις και ενέργειες του.

Κύριε υπουργέ, υλοποιώντας την προαναφερόμενη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου επιτέλους να ομαλοποιηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με το κέντρο και να τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις της ναυτιλιακής εταιρείας που εξυπηρετεί την εν λόγω ακτοπλοϊκή γραμμή, ενόψει μάλιστα της θερινής περιόδου.
Πιστεύω ότι τα Ψαρά δικαιούνται μια αξιοπρεπή συγκοινωνία και γι’ αυτό το λόγο καταδικάζουμε πρακτικές που τα οδηγούν σε αργό θάνατο.
Εμείς σαν Δήμος Ψαρών, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, θα προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των δημοτών μας αλλά και τη βιωσιμότητα του νησιού μας.

Με εκτίμηση
Ο Ψαρών
Βρατσάνος Κωνσταντίνος

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ