10 C
Keratea
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

«Η οργή κάθε μέρα μεγαλώνει», «Ο αγώνας ενάντια στον ΧΥΤΑ μας έχει ενώσει όλους, έχουμε κάνει στην άκρη τις αντιπαλότητες, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της Κερατέας»

Αξίζει να διαβάσετε

 

Κάτοικοι Κερατέας: “Δεν υποχωρούμε με τίποτα”

Τα γεμάτα οργή και αποφασιστικότητα λόγια βγαίνουν απ’ το στόμα ενός 60χρονου κατοίκου της Κερατέας, του Κώστα Μαγγανά, που για ένα ακόμη βράδυ, προχθές, βρέθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλους κατοίκους στο μπλόκο της Λαυρίου, για να εμποδίσουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.

Με τα χέρια στις τσέπες του μαύρου παλτού του, θυμίζοντας την αυστηρή φιγούρα «στρατηγού», μας υποδεικνύει σε υψηλό τόνο: «Εδώ είμαστε όλοι κάτοικοι, όλοι ντόπιοι. Να το γράψεις αυτό, γιατί διάφοροι συνάδελφοί σου ειρωνεύονται πως είναι ξένοι, εκτός Κερατέας, όσοι συμμετέχουν στα μπλόκα και αγωνίζονται. Εδώ είμαστε όλοι ντόπιοι, όλοι Κερατιώτες».

Από δίπλα, μια παρέα 5-6 νεολαίων μεταφέρει, είτε στους ώμους είτε κυλώντας τα στο οδόστρωμα, λάστιχα. «Ξεκινούν να στήνουν το οδόφραγμα» λέει χαμογελώντας μια 40χρονη κάτοικος, ίσως να είναι και μητέρα τους. Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι, άλλωστε, είναι όλων των ηλικιών, από πιτσιρίκια μέχρι γονείς και ηλικιωμένους.

«Εδώ θα βρεις ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάθε οικονομικής κατάστασης ή πολιτικής απόχρωσης», μας λέει η Ρούλα Παναγιώτου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου της Τράπεζας Αίματος της Κερατέας. «Ο αγώνας ενάντια στον ΧΥΤΑ μας έχει ενώσει όλους, έχουμε κάνει στην άκρη τις αντιπαλότητες, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της Κερατέας». Η ίδια μας περιγράφει πως «όλα κρέμονται από μια κλωστή, τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα και φοβόμαστε το χειρότερο, όσο παραμένουν τα ΜΑΤ. Απ’ την πλευρά μας, σαν μία ακόμη πράξη διαμαρτυρίας, την Κυριακή (σ.σ.: σήμερα) θα διοργανώσουμε εθελοντική αιμοδοσία στο μπλόκο»,

Η αστυνομική αύρα μπροστά από τον φραγμό

Ο φραγμός που έχουν στήσει τα ΜΑΤ με τις κλούβες και την περιβόητη αύρα απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το σημείο που συγκεντρώνονται και οργανώνονται οι κάτοικοι. Περπατώντας προς τον αστυνομικό φραγμό, στο οδόστρωμα είναι εμφανή τα σημάδια από τις συγκρούσεις, με πέτρες, γυαλιά και μεγάλα μαύρα σημάδια στο έδαφος από τις μολότωφ. Ακόμη και οι καλαμιές δίπλα από τον δρόμο είναι καμένες από φωτιά που έβαζαν ηλικιωμένες γυναίκες, όπως μας περιέγραψαν, για να εμποδίσουν τα ΜΑΤ!!

Πλησιάζοντας τον φραγμό διακρίνονται δύο φώτα μέσα στο σκοτάδι από κάτι που πιθανολογείς πως είναι ένα μεγάλο όχημα. «Αυτή είναι η αύρα» μας ενημερώνει ο Θανάσης Πρίφτης, καθηγητής χημείας. «Με αυτή μας ρίχνουν με μεγάλη πίεση νερό και στη συνέχεια σε όλη τη διαδρομή, μέχρι το σημείο που συγκεντρωνόμαστε, μας κυνηγούν τα ΜΑΤ με δακρυγόνα. Την τελευταία φορά, μάλιστα, αφού μας έδιωξαν από το μπλόκο μας, επιστρέφοντας μετά από λίγο βρήκαμε τα αυτοκίνητά μας με ζημιές, με καθρέφτες ξηλωμένους, παμπρίζ και τζάμια παραθύρων σπασμένα»…

Η παρουσία μας κοντά στον φραγμό κινητοποιεί τους αστυνομικούς. Περνώντας στο απέναντι ρεύμα, όπου το διαπεραστικό φως της αύρας δεν μας επιτηρεί, τα ΜΑΤ αρχίζουν να ανησυχούν. «Πήγαν απ’ την άλλη, πήγαν απ’ την αλλή. Ανάψτε τα φώτα» ακούγεται η φωνή ενός αστυνομικού. Επρόκειτο για τα φώτα μιας αστυνομικής κλούβας, που άναψαν μεμιάς για να παρακολουθούν οι αστυνομικοί τις κινήσεις μας…

«Η οργή κάθε μέρα μεγαλώνει»

Ο Βασίλης είναι νεαρός κάτοικος της Κερατέας. «Η οργή κάθε μέρα μεγαλώνει», μας περιγράφει. «Η καταστολή είναι άγρια και μόνο από τύχη δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα σοβαρός τραυματισμός. Μην ξεχνάμε ότι και στα αντίστοιχα γεγονότα της Λευκίμμης είχε χάσει τη ζωή της μια γυναίκα. Είμαστε όμως συσπειρωμένοι και δεν φοβόμαστε. Ο αγώνας γίνεται για την αξιοπρέπειά μας και την προστασία της ζωής μας».

«Μας επιβάλλουν λύσεις που είναι ξεπερασμένες σε όλη την Ευρώπη», επισημαίνει ο Χρήστος Μπογιατζόγλου, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στον (προ “Καλλικράτη”) Δήμο Κερατέας. «Δεν σχεδιάζουν μια συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, με διαλογή από την πηγή, με ανακύκλωση, αλλά απλώς έρχονται και φυτεύουν έναν ΧΥΤΑ, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο τεύχος δημοπράτησης του έργου. Το σκουπίδι έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα για τους εργολάβους, οι οποίοι θέλουν να βγάλουν κέρδος στις πλάτες μας. Ε, όχι, δεν πρόκειται να το δεχθούμε».

Συναντήσαμε και τον νέο δήμαρχο Λαυρεωτικής, Κώστα Λεβαντή, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «με τον ίδιο τσαμπουκά που επιβάλλει σήμερα τα νέα μέτρα, επιχειρεί να επιβάλει και τον ΧΥΤΑ στην περιοχή μας. Η ιστορία αυτή κρατάει χρόνια. Είχαμε καταθέσει πρόταση για ολοκληρωμένη διαχείριση στους 8 δήμους που αποτελούν σήμερα τον δήμο Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, και ενώ είχα λάβει διαβεβαίωση απ’ την ίδια τη Βάσω Παπανδρέου ότι θα υλοποιηθεί η πρότασή μας, έρχονται σήμερα να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Απευθύνω ξανά έκκληση να φύγουν τα ΜΑΤ και τα μηχανήματα και να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου».

Την Παρασκευή ανεβλήθη για τις 2 Φεβρουαρίου η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε το Δημόσιο κατά της προσωρινής αναστολής των εργασιών στον ΧΥΤΑ, γεγονός που σημαίνει πως τουλάχιστον για 25 μέρες ισχύει κανονικά η αναστολή, την οποία έχει διατάξει το Ειρηνοδικείο Λαυρίου. Ρωτώντας τον δήμαρχο τι θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα αν το υπουργείο Εσωτερικών συνεχίσει να αγνοεί τη δικαστική απόφαση, δεδομένων και των δυναμικών αντιδράσεων των κατοίκων, μας απάντησε χωρίς περιστροφές: «Όλα κρέμονται από μια κλωστή. Οι αντιδράσεις είναι ανεξέλεγκτες…».

Λίγες ώρες αργότερα, νέες συγκρούσεις «επαναδιατύπωναν» για ένα ακόμη βράδυ τη βούληση των κατοίκων να μην υποχωρήσουν.

Την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή των κατοίκων κατά της αναθεωρημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

-Την Κερατέα επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συνομιλήσει με κατοίκους και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα