Την εκλογική διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο με το οποίο κατέρχεται στις εκλογές της 18ης Μαΐου παρουσίασε την Δευτέρα στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του “Αθήνα 984”, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.
Την υποψήφια Περιφερειάρχη και την εκδήλωση παρουσίασε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νότιου τομέα, δημοσιογράφος, Τάσος Αναστασιάδης. Η Δέσποινα Κουτσούμπα στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε στο πολιτικό και προγραμματικό στίγμα που θέλει να αφήσει ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α: «Σύνθημα μας είναι για την Αττική της ανατροπής της ανεργίας, της κρίσης με σκοπό την δημιουργία της Αττικής της ελπίδας. Η Αττική δεν υπήρξε μόνο ο τόπος που άνεργοι, άστεγοι, οικονομικά εξαθλιωμένοι συσσωρεύτηκαν. Ηταν και ο χώρος των κινημάτων, των πλατειών και της ταξικής σύγκρουσης. Ο νυν και υποψήφιος Περιφερειάρχης θέλει να παρουσιαστεί ως αυτοδιοικητός άρχων. Στην πραγματικότητα η Περιφέρεια έγινε το στρατηγείο της μνημονιακής πολιτικής. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Αττικής αποτελούν τμήμα του κρατικού μηχανισμού, αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής, ιδεολογικής και οικονομικής λειτουργίας του, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο τοπικό κράτος.
Με τον ίδιο τον «Καλλικράτη» δημιούργησαν ένα δεύτερο κράτος. Μια περιφέρεια κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μνημονίου που ήρθε το 2010 και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ηταν η επιλογή των δύο παρατάξεων της συγκυβέρνησης (Σγουρού και Κικίλια) που συνεργάστηκαν για να έχουν μια Περιφέρεια απούσα από τα προβλήματα και να πανηγυρίζει για ένα πλεόνασμα, χωρίς να ντρέπεται που την ίδια στιγμή υπάρχουν τόσοι άνεργοι, άστεγοι χωρίς κοινωνικές δομές.
Την ίδια πολιτική εκφράζει τόσο η υποψηφιότητα Σγουρού, όσο και εκείνη του Κουμουτσάκου. Αλλά και Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την προοπτική μιας άλλης διαχείρισης του ίδιου προβλήματος. Τη διαχείριση μιας Περιφέρειας που στριμώχνει τον μισό πληθυσμό της χώρας, λέγοντας πως απλά θα μπορούσε να διαχειριστεί με άλλο τρόπο τα ίδια κονδύλια.
Εμείς πιστεύουμε σε έναν άλλο δρόμο. Εξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ε.Ε καταστατικά είναι ένωση του κεφαλαίου και δεν γίνεται να μεταρρυθμιστεί.
Ολα τα θέματα συνδέονται με το χρέος και το ευρώ. Στις κάλπες μπορεί να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα που να λέει πως δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Ένα μήνυμα που να ζητάει την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.
Είναι σημαντικό αυτή η αριστερά να γίνει φορέας της φωνής και της μαχητικότητας των κινημάτων στο περιφερειακό συμβούλιο. Να υπάρχει μια μαχητική ριζοσπαστική φωνή.
Θέλω να κλείσω με το σύνθημα που αναφέρουμε και στην εκλογική διακήρυξη μας: «Με το μυαλό στις ανάγκες μας και την καρδιά στα όνειρά μας. Για την Αττική της Ανατροπής και της Ελπίδας!»
Με τη σειρά του ο απερχόμενος επικεφαλής του σχήματος, περιφερειακός σύμβουλος, Άγγελος Χάγιος, έκανε έναν μικρό απολογισμό από τη θητεία του που ολοκληρώνεται στην Περιφέρεια: «Τα βασικά στοιχεία του επικαιροποιημένου προγράμματος που είχαμε περιλάβει και το 2010, αποτελούν κάποια που δουλέψαμε κινηματικά και στο ίδιο το συμβούλιο. Η επιμονή μας στους στόχους του κινήματος για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οι προτάσεις που συζητήθηκαν, οδήγησαν σε ένα συμπέρασμα που λέει πως υπάρχει δυνατότητα για θέσεις εργασίας. Υπάρχει τρόπος να γίνουν δουλειές αλλά όχι χωρίς συγκρούσεις.
Η επιμονή μας σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Υπάρχει δυνατότητα να έχεις πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος που συνδέεται με τη ρήξη στην πολιτική περικοπής δαπανών, της διακοπής πληρωμής του χρέους.
Το περιφερειακό συμβούλιο που είναι στον πιλότο της μνημονιακής πολιτικής, του σχεδίου «Καλλικράτης», των πιστοποιητικό φρονημάτων, πήρε ζωή μόνο στις περιπτώσεις που ήρθαν εκεί οι εξεγερμένοι της Κερατέας, της Φυλής, των σχολειών, των εργαζόμενων και απολυμένων και εκεί βρήκαμε ρόλο και δημιουργήσαμε.
Με βάση αυτούς τους στόχους και τη σχέση με το κίνημα αποκαλύπταμε επίμονα τον συστημικό ρόλο του Σγουρού. Στον απολογισμό που κάνει δημόσια, στην ερώτηση που του κάνουμε πάντα για τη σχέση του προυπολογισμού και με το τι κατάλαβε ο άνεργος και άστεγος. Τι κατάλαβαν οι περιοχές του Ελληνικού, του Αστέρα, του πάρκου Τρίτση, των ελεύθερων χώρων που ιδιοτικοποιήθηκαν ή ιδιωτικοποιούνται. Τι κατάλαβαν οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ, τι κατάλαβαν οι γονείς; Αυτός ο απολογισμός δεν είχε καμία επίδραση διότι σε ετήσια βάση δεν ήταν ούτε 100 ευρώ κατ άτομο. Ενα μικρό πλεόνασμα που αν είχε υπήρχε η κατάλληλη πολιτική, θα έπρεπε να αφορούσε μόνο τις κοινωνικές υποδομές.
Σε αυτή τη βάση βάλαμε και το ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχουν κονδύλια για υποδομές. Μόνο για επιχειρηματικότητα και για τους ιδιώτες.
Αναγνωρίζουμε και ανεπάρκειες και αδυναμίες που αφορούν τον προγραμματισμό και τις σχέσεις μας με τα κινήματα. Αλλα στο πρόγραμμα περιλαμβάνουμε τη σύναψη οργανικών σχέσεων με τα κινήματα για τον κοινό αγώνα.
Δεν αξίζει στο λαό μας και στην ιστορία των αγώνων του αυτή η Αττική. Η Ανατροπή έχει να κάνει με εκείνη την Αριστερά που θα ανοίξει ένας άλλος δρόμος επαναστατικός, ανατρεπτικός μαζί με το κίνημα.
Τοποθέτηση έκαναν και οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες:
Κεντρικού τομέα, Νίκος Αδαμόπουλος: «Δεν είμαστε ένα συμβατικό ψηφοδέλτιο. Είμαστε ένα ψηφοδέλτιο του δρόμου του αγώνα. Οι περισσότεροι είμαστε αναγνωρίσιμοι λόγω των αγώνων μας στους χώρους εργασίας. Δεν είμαστε άνθρωποι που ξαφνικά μας ήρθε να εκτεθούμε και να πιάσουμε καρέκλα σε θεσμικά όργανα, τα οποία όποτε προσεγγίζαμε πάντα είχαμε μπροστά μας τα ΜΑΤ.
Εχουμε ένα μήνα να πούμε αυτά τα πράγματα στον κόσμο, ώστε να μεγαλώσει η πολιτική φωνή των κινημάτων. Μια Αντικαπιταλιστική φωνή που δεν θα χαϊδεύει αυτιά.»
Πειραιά: Ολγα Κοσμοπούλου. «Ζούμε έναν ολοκληρωτισμό που επιτρέπει τη δημιουργία ανέργων, άστεγων, στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο ίδιος ολοκληρωτισμός που υπαγορεύει τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτόν τον τομέα όλα τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλοι που στρατεύονται στους ίδιους αγώνες, πρέπει να καλέσουμε τους πολίτες να μπουν πιο ενεργητικά στον αγώνα για την ύπαρξη τους μέσω του αγώνα για την ελευθερία.»
Δυτικής Αττικής, Χρήστος Τουλιάτος: «Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Δεν βιοποριζόμαστε από την πολιτική. Το ίδιο το μνημόνιο προετοιμάζει τη χώρα να γίνει μια χώρα υπηρεσιών, τουρισμού, διακοπών για τους συνταξιούχους της Βόρειας Ευρώπης. Χωρίς πρωτογενή παραγωγή. Μια χώρα χωρίς εργασιακές σχέσεις. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να είναι το μέλλον για τη νέα γενιά. Ενας τρόπος υπάρχει να ζήσουμε. Εξω από μνημόνια, χρέος. Ενας δρόμος ανάπτυξης με κοινωνικά κριτήρια. Μιας Ελλάδας που θα πάρουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι στα χέρια τους.»
Δυτικού τομέα, Χρήστος Βαφειάδης: «Συμμετέχω στο κίνημα στο Περιστέρι από τη δεκαετία του ‘80. Αυτή η πολιτική στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με πιλοτικό πρόγραμμα τον «Καλλικράτη» που σκοπό έχει να εφαρμόσει την ίδια πολιτική και στην αυτοδιοίκηση. Δείχνει τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει το ζήτημα του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και από την πλευρά της ριζοσπαστικής αριστεράς, να δημιουργήσει και να ενισχύσει τα κινήματα που θέλουν την ανατροπή.
Ένα μικρό παράδειγμα της σοβαρότητας της αυτοδιοίκησης. Ενώ το περιστέρι έχει ένα κολυμβητήριο που ο δήμος δεν είναι σε θέση να το λειτουργήσει, έρχεται η Περιφέρεια να δημιουργήσει άλλο κολυμβητήριο καταστρέφοντας ακόμα και το περιβάλλον, το οποίο ούτε αυτό μπορεί να συντηρηθεί. Κατασκευάζουν περιττά έργα αντί τα χρήματα να δοθούν σε κοινωφελή προγράμματα για την ανακούφιση των κοινωνικών προβλημάτων.»
Ανατολικής Αττικής, Κώστας Τουλγαρίδης: «Ηθελα επισημάνω ότι αυτή την περίοδο ζούμε μια τεράστια λεηλασία, που δεν είναι μόνο της ζωής, της εργασίας και των όρων διαβίωσης. Είναι και η λεηλασία της ελπίδας και των ονείρων, αλλά και της φύσης και του περιβάλλοντος. Εκπροσωπώ μια περιοχή που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Είναι μέσα στα σχέδια λεηλασίας και ξεπουλήματος πολλών και σημαντικών χώρων, παραλιών, δημιουργίας συνθηκών περιβαλλοντικής καταστροφής. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να μιλήσουμε για αναγέννηση της ελπίδας που θα στηρίζεται στην πεποίθηση πως η μεγάλη ανατροπή και οι αλλαγές, δεν θα προκύψει από πολιτικούς ελιγμούς και τις κάλπες. Αλλά με το αν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε άλλες δομές που θα επιτρέπουν στον λαό να πάρει τη ζωή του στα χέρια, να τσακίσει τον φασισμό και που θα αναγεννήσει μια νέα ζωή αξιοπρέπειας τέτοιας που να αξίζει στον λαό μας.»