Το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αττική

Αξίζει να διαβάσετε

- Advertisement -
Με απερχόμενο περιφερειακό σύμβουλο τον Άγγελο Χάγιο, ο συνδυασμός παρουσίασε σε συνέντευξη τις θέσεις του και το ψηφοδέλτιό του.

antarsia logo
Στην ανακοίνωσή του ο συνδυασμός αναφέρει ότι: Το ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική-Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ απαρτίζεται από πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από συνδικαλιστές σε χώρους όπως εκπαίδευση, υγεία, ΟΤΑ, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, από αγωνιστές των τοπικών κινημάτων σε γειτονιές και δήμους της Αττικής, μέλη Λαϊκών Συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα, νέους που δραστηριοποιούνται στα κινήματα της εργαζόμενης και σπουδάζουσας νεολαίας, επιστήμονες.

Υποψήφια Περιφερειάρχης Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, συνδικαλίστρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικός Τομέας Αδαμόπουλος Νίκος, εργαζόμενος σε Δήμο, συνδικαλιστής Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και Πρόεδρος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Νέας Ιωνίας
Βόρειος Τομέας Κοσκινάς Δημήτρης, μεταλλειολόγος μηχανικός, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
Νότιος Τομέας: Τάσος Αναστασιάδης, δημοσιογράφος
Δυτικός Τομέας Βαφειάδης Χρήστος, συνταξιούχος καθηγητής ΤΕΙ, ιδρυτικό μέλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου και με πολύχρονη παρουσία στα τοπικά κινήματα
Πειραιάς Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός στο γενικό κρατικό ΝΙΚΑΙΑΣ μέλος του Δ.Σ. του σωματείου και Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΟΕΝΓΕ
Νησιά Χρήστος Ρέππας, Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων Νησιών Αργοσαρωνικού
Δυτική Αττική Τουλιάτος Χρήστος, εργαζόμενος στο χώρο του βιβλίου, ενεργό μέλος στα κινήματα πόλης
Ανατολική Αττική Κώστας Τουλγαρίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων Ανατολικής Αττικής Κ. Σωτηρίου, επιτροπή κατοίκων -Πόρτο Ράφτη
Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν συνδικαλιστές όπως Π. Αντωνόπουλος (εκπαιδευτικός, μέλος ΕΕ ΑΔΕΔΥ), Στ. Μανίκας (μέλος ΔΣ συνδικάτου εργαζομένων ΕΘΕΛ, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Αθήνας), Γ. Στεφανής (συνδικαλιστής ΟΤΕ, μέλος ΔΣ ΕΚΑ), E. Δαφέρμου (μέλος ΚΣ Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων -ΤΕΙ), Γ. Κοβιός (πρόεδρος σωματείου μισθωτών τεχνικών), Η. Λοίζος (αντιπρόεδρος συλλ. Εργαζομένων Δήμου Ν.Ηρακλείου, μέλος ΓΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ), Π. Τζελέπης (πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων δήμου Ρέντη-Νίκαιας), Π. Αυθίνος (πρόεδρος εργαζομένων ΗΔΙΚΑ ΑΕ), Γ. Θεοχάρης (ΔΣ Πανελήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Μετάλλου, ΔΣ Σωματείου Ιντρακόμ), Πίιτας Κώστας (γραμματέας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Ανάπτυξης), Βασίλης Συλαϊδής (ΔΣ Σωματείου Ιντρακόμ), Στ. Ζούπα (μέλος συλλόγου υπαλλήλων βιβλίου χάρτου), Δ. Γκόβας (μέλος ΔΣ συλλόγου υπαλλήλων βιβλίου χάρτου), Γ. Παυλόπουλος (πρώην μέλος ΔΣ ΟΤΟΕ), Χρ. Χρηστίδου (μέλος ΔΣ συλλόγου εργαζομένων ΜΟΔ ΑΕ), Σ. Γεωργακοπούλου (γραμματέας ΔΣ σωμ. Εργαζομένων δήμου Ν.Ιωνίας), Ε. Κουτσοπούλου (μέλος ΔΣ εργαζομένων ΟΚΑΝΑ), Δ. Γαρδικλής (νοσηλευτής, γραμματέας ΔΣ σωμ. εργαζομένων Ασκληπείου Βούλας), Γ. Μανωλόπουλος (μέλος ΔΣ ΣΤΕΒ), Ν. Μπινιώρης (συνδικαλιστής ΟΤΑ), Γρ. Μαυριδόπουλος (εργαζόμενος στο φάρμακο), Α. Δραγανίγου (μέλος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών), Β. Ιντζεγιάννη (οδοντίατρος, εργαζόμενη ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ Ζωγράφου). Από το χώρο του κινήματος Παιδείας, που δίνει τη μάχη ενάντια στις απολύσεις και την αξιολόγηση, συμμετέχουν εκπαιδευτικοί , συνδικαλιστές και εκπρόσωποι του γονεϊκού κινήματος όπως Γ. Ιωαννίδου (μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, μέλος ΔΣ ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ), Ντ. Ρέππα (πρόεδρος ΔΣ συλ. ΠΕ Αριστοτέλης), Π. Φύτρος (γραμματέας ΔΣ Ζ’ ΕΛΜΕ, μέλος ΔΣ ΚΕΜΕΤΕ), Α. Μπαχτή (πρόεδρος Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝ. Αττικής), Στ. Δομούζη (μέλος ΔΣ συλ. ΠΕ Δυτ. Αττικής), Δ. Βάσσης (συντονιστική επιτροπή διαθέσιμων εκπαιδευτικών, γραμματέας Γ΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας), Κ. Καραΐσκου (πρόεδρος συλλόγου γονέων).
Από το χώρο των τοπικών κινημάτων, γειτονιών και πρωτοβουλιών αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αγωνιστές όπως Ε. Ψυχογιού (Δίκτυο για τη διάσωση του Σαρωνικού), Χρ. Αντωναροπούλου (επιτροπή αγώνα Φυλής ενάντια στη χωματερή), Σ. Παπαδόπουλος (μέλος συντονιστικού αγώνα κατοίκων Κερατέας), Δ. Κατής (λαϊκή συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων), Δ. Τζανετάτος (μηχανολόγος μηχανικός, τοπικά κινήματα Ζωγράφου), Α. Γιομπατζολιάς (λογιστής, αγωνιστής στα κινήματα πόλης) Από τους χώρους των νέων εργαζομένων και της σπουδάζουσας νεολαίας, όπως Μ. Ιωαννίδης (ειδικευόμενος ιατρός Σισμανόγλειο), Α. Καγιά (ειδικευόμενη γιατρός, πενταμελές ΕΙΝΑΠ νοσοκομείου Αγ. Όλγα), Μιχάλης Βερβέρης, εμποροϋπάλληλος, Α. Μινωτάκης (φοιτητής ΕΚΠΑ, μέλος ΕΑΑΚ), Κ. Κούσιαντας (άνεργος αρχαιολόγος), Κ. Ζαφείρης (φοιτητής ΕΚΠΑ), Σπ. Τσατσαρώνης (φοιτητής Παντείου), Β. Αθανασοπούλου (φοιτήτρια Νομικής), Ι. Ζαμπούνης (φοιτητής ΣΕΜΦΕ-ΕΜΠ).
Στο ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής συμμετέχουν επίσης επιστήμονες όπως Α. Σταυροπούλου (δικηγόρος), Ε. Βαφειάδου (αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος ΔΣ ΣΑΔΑΣ), Γ. Βλάχος (δικηγόρος), Ν. Ξηρουδάκης (πολιτικός μηχανικός), Ν. Παπανικολάου (οικονομολόγος), Β. Γάτσιος (οικονομολόγος), Δ. Σπανού (αρχιτέκτονας), Γ. Αβαγιανός (φυσικός, μηχανολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ), Θ. Ιωαννίδη (κοινωνική ανθρωπολόγος), Π. Σταθόπουλος (ιστορικός, εργατική λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας), και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ελαφρός.

Την εκλογική διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο με το οποίο κατέρχεται στις εκλογές της 18ης Μαΐου παρουσίασε την Δευτέρα στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του “Αθήνα 984”, η στην Αττική.

Την υποψήφια Περιφερειάρχη και την εκδήλωση παρουσίασε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νότιου τομέα, δημοσιογράφος, Τάσος Αναστασιάδης. Η Δέσποινα Κουτσούμπα στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε στο πολιτικό και προγραμματικό στίγμα που θέλει να αφήσει ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α: «Σύνθημα μας είναι για την Αττική της ανατροπής της ανεργίας, της κρίσης με σκοπό την δημιουργία της Αττικής της ελπίδας. Η Αττική δεν υπήρξε μόνο ο τόπος που άνεργοι, άστεγοι, οικονομικά εξαθλιωμένοι συσσωρεύτηκαν. Ηταν και ο χώρος των κινημάτων, των πλατειών και της ταξικής σύγκρουσης. Ο νυν και υποψήφιος Περιφερειάρχης θέλει να παρουσιαστεί ως αυτοδιοικητός άρχων. Στην πραγματικότητα η Περιφέρεια έγινε το στρατηγείο της μνημονιακής πολιτικής. Οι Δήμοι και οι της Αττικής αποτελούν τμήμα του κρατικού μηχανισμού, αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής, ιδεολογικής και οικονομικής λειτουργίας του, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο τοπικό κράτος.

Με τον ίδιο τον «Καλλικράτη» δημιούργησαν ένα δεύτερο κράτος. Μια περιφέρεια κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μνημονίου που ήρθε το 2010 και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ηταν η επιλογή των δύο παρατάξεων της συγκυβέρνησης (Σγουρού και Κικίλια) που συνεργάστηκαν για να έχουν μια Περιφέρεια απούσα από τα προβλήματα και να πανηγυρίζει για ένα πλεόνασμα, χωρίς να ντρέπεται που την ίδια στιγμή υπάρχουν τόσοι άνεργοι, άστεγοι χωρίς κοινωνικές δομές.

- Advertisement -

Την ίδια πολιτική εκφράζει τόσο η υποψηφιότητα Σγουρού, όσο και εκείνη του Κουμουτσάκου. Αλλά και Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την προοπτική μιας άλλης διαχείρισης του ίδιου προβλήματος. Τη διαχείριση μιας Περιφέρειας που στριμώχνει τον μισό πληθυσμό της χώρας, λέγοντας πως απλά θα μπορούσε να διαχειριστεί με άλλο τρόπο τα ίδια κονδύλια.

Εμείς πιστεύουμε σε έναν άλλο δρόμο. Εξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ε.Ε καταστατικά είναι ένωση του κεφαλαίου και δεν γίνεται να μεταρρυθμιστεί.

Ολα τα θέματα συνδέονται με το χρέος και το ευρώ. Στις κάλπες μπορεί να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα που να λέει πως δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Ένα μήνυμα που να ζητάει την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ε.Ε.

- Advertisement -

Είναι σημαντικό αυτή η αριστερά να γίνει φορέας της φωνής και της μαχητικότητας των κινημάτων στο περιφερειακό συμβούλιο. Να υπάρχει μια μαχητική ριζοσπαστική φωνή.

Θέλω να κλείσω με το σύνθημα που αναφέρουμε και στην εκλογική διακήρυξη μας: «Με το μυαλό στις ανάγκες μας και την καρδιά στα όνειρά μας. Για την Αττική της Ανατροπής και της Ελπίδας!»

Με τη σειρά του ο απερχόμενος επικεφαλής του σχήματος, περιφερειακός σύμβουλος, Άγγελος Χάγιος, έκανε έναν μικρό απολογισμό από τη θητεία του που ολοκληρώνεται στην Περιφέρεια: «Τα βασικά στοιχεία του επικαιροποιημένου προγράμματος που είχαμε περιλάβει και το 2010, αποτελούν κάποια που δουλέψαμε κινηματικά και στο ίδιο το συμβούλιο. Η επιμονή μας στους στόχους του κινήματος για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οι προτάσεις που συζητήθηκαν, οδήγησαν σε ένα συμπέρασμα που λέει πως υπάρχει δυνατότητα για θέσεις εργασίας. Υπάρχει τρόπος να γίνουν δουλειές αλλά όχι χωρίς συγκρούσεις.

Η επιμονή μας σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Υπάρχει δυνατότητα να έχεις πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος που συνδέεται με τη ρήξη στην πολιτική περικοπής δαπανών, της διακοπής πληρωμής του χρέους.

- Advertisement -

Το περιφερειακό συμβούλιο που είναι στον πιλότο της μνημονιακής πολιτικής, του σχεδίου «Καλλικράτης», των πιστοποιητικό φρονημάτων, πήρε ζωή μόνο στις περιπτώσεις που ήρθαν εκεί οι εξεγερμένοι της Κερατέας, της Φυλής, των σχολειών, των εργαζόμενων και απολυμένων και εκεί βρήκαμε ρόλο και δημιουργήσαμε.

Με βάση αυτούς τους στόχους και τη σχέση με το κίνημα αποκαλύπταμε επίμονα τον συστημικό ρόλο του Σγουρού. Στον απολογισμό που κάνει δημόσια, στην ερώτηση που του κάνουμε πάντα για τη σχέση του προυπολογισμού και με το τι κατάλαβε ο άνεργος και άστεγος. Τι κατάλαβαν οι περιοχές του Ελληνικού, του Αστέρα, του πάρκου Τρίτση, των ελεύθερων χώρων που ιδιοτικοποιήθηκαν ή ιδιωτικοποιούνται. Τι κατάλαβαν οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ, τι κατάλαβαν οι γονείς; Αυτός ο απολογισμός δεν είχε καμία επίδραση διότι σε ετήσια βάση δεν ήταν ούτε 100 ευρώ κατ άτομο. Ενα μικρό πλεόνασμα που αν είχε υπήρχε η κατάλληλη πολιτική, θα έπρεπε να αφορούσε μόνο τις κοινωνικές υποδομές.

Σε αυτή τη βάση βάλαμε και το ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχουν κονδύλια για υποδομές. Μόνο για επιχειρηματικότητα και για τους ιδιώτες.

Αναγνωρίζουμε και ανεπάρκειες και αδυναμίες που αφορούν τον προγραμματισμό και τις σχέσεις μας με τα κινήματα. Αλλα στο πρόγραμμα περιλαμβάνουμε τη σύναψη οργανικών σχέσεων με τα κινήματα για τον κοινό αγώνα.

Δεν αξίζει στο λαό μας και στην ιστορία των αγώνων του αυτή η Αττική. Η Ανατροπή έχει να κάνει με εκείνη την Αριστερά που θα ανοίξει ένας άλλος δρόμος επαναστατικός, ανατρεπτικός μαζί με το κίνημα.

Τοποθέτηση έκαναν και οι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες:

Κεντρικού τομέα, Νίκος Αδαμόπουλος: «Δεν είμαστε ένα συμβατικό ψηφοδέλτιο. Είμαστε ένα ψηφοδέλτιο του δρόμου του αγώνα. Οι περισσότεροι είμαστε αναγνωρίσιμοι λόγω των αγώνων μας στους χώρους εργασίας. Δεν είμαστε άνθρωποι που ξαφνικά μας ήρθε να εκτεθούμε και να πιάσουμε καρέκλα σε θεσμικά όργανα, τα οποία όποτε προσεγγίζαμε πάντα είχαμε μπροστά μας τα ΜΑΤ.

Εχουμε ένα μήνα να πούμε αυτά τα πράγματα στον κόσμο, ώστε να μεγαλώσει η πολιτική φωνή των κινημάτων. Μια Αντικαπιταλιστική φωνή που δεν θα χαϊδεύει αυτιά.»

Πειραιά: Ολγα Κοσμοπούλου. «Ζούμε έναν ολοκληρωτισμό που επιτρέπει τη δημιουργία ανέργων, άστεγων, στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο ίδιος ολοκληρωτισμός που υπαγορεύει τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτόν τον τομέα όλα τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλοι που στρατεύονται στους ίδιους αγώνες, πρέπει να καλέσουμε τους πολίτες να μπουν πιο ενεργητικά στον αγώνα για την ύπαρξη τους μέσω του αγώνα για την ελευθερία.»

Δυτικής Αττικής, Χρήστος Τουλιάτος: «Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Δεν βιοποριζόμαστε από την πολιτική. Το ίδιο το μνημόνιο προετοιμάζει τη χώρα να γίνει μια χώρα υπηρεσιών, τουρισμού, διακοπών για τους συνταξιούχους της Βόρειας Ευρώπης. Χωρίς πρωτογενή παραγωγή. Μια χώρα χωρίς εργασιακές σχέσεις. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να είναι το μέλλον για τη νέα γενιά. Ενας τρόπος υπάρχει να ζήσουμε. Εξω από μνημόνια, χρέος. Ενας δρόμος ανάπτυξης με κοινωνικά κριτήρια. Μιας Ελλάδας που θα πάρουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι στα χέρια τους.»

Δυτικού τομέα, Χρήστος Βαφειάδης: «Συμμετέχω στο κίνημα στο από τη δεκαετία του ‘80. Αυτή η πολιτική στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με πιλοτικό πρόγραμμα τον «Καλλικράτη» που σκοπό έχει να εφαρμόσει την ίδια πολιτική και στην αυτοδιοίκηση. Δείχνει τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει το ζήτημα του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και από την πλευρά της ριζοσπαστικής αριστεράς, να δημιουργήσει και να ενισχύσει τα κινήματα που θέλουν την ανατροπή.

Ένα μικρό παράδειγμα της σοβαρότητας της αυτοδιοίκησης. Ενώ το έχει ένα κολυμβητήριο που ο δήμος δεν είναι σε θέση να το λειτουργήσει, έρχεται η Περιφέρεια να δημιουργήσει άλλο κολυμβητήριο καταστρέφοντας ακόμα και το περιβάλλον, το οποίο ούτε αυτό μπορεί να συντηρηθεί. Κατασκευάζουν περιττά έργα αντί τα χρήματα να δοθούν σε κοινωφελή προγράμματα για την ανακούφιση των κοινωνικών προβλημάτων.»

Ανατολικής Αττικής, Κώστας Τουλγαρίδης: «Ηθελα επισημάνω ότι αυτή την περίοδο ζούμε μια τεράστια λεηλασία, που δεν είναι μόνο της ζωής, της εργασίας και των όρων διαβίωσης. Είναι και η λεηλασία της ελπίδας και των ονείρων, αλλά και της φύσης και του περιβάλλοντος. Εκπροσωπώ μια περιοχή που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Είναι μέσα στα σχέδια λεηλασίας και ξεπουλήματος πολλών και σημαντικών χώρων, παραλιών, δημιουργίας συνθηκών περιβαλλοντικής καταστροφής. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να μιλήσουμε για της ελπίδας που θα στηρίζεται στην πεποίθηση πως η μεγάλη ανατροπή και οι αλλαγές, δεν θα προκύψει από πολιτικούς ελιγμούς και τις κάλπες. Αλλά με το αν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε άλλες δομές που θα επιτρέπουν στον λαό να πάρει τη ζωή του στα χέρια, να τσακίσει τον φασισμό και που θα αναγεννήσει μια νέα ζωή αξιοπρέπειας τέτοιας που να αξίζει στον λαό μας.»

- Advertisement -

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Αυτός είναι ο δήμος Αττικής που αλλάζει όνομα

Πρόκειται για τον δήμο Κηφισιάς, ο οποίος αναμένεται να μετονομαστεί σε δήμος Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας - Εκάλης με...
- Advertisement -

Σχετικά άρθρα