14.6 C
Keratea
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Η Αθήνα θα μάθει να ζει με τα σκουπίδια

Αξίζει να διαβάσετε

Τα βουνά σκουπιδιών που στοίχειωσαν τις τελευταίες ημέρες τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην Αθήνα μπορεί τα επόμενα χρόνια να αποτελούν μόνιμο… ντεκόρ της πόλης που παράγει 6.500 τόνους απορριμμάτων την ημέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ελληνική πρωτεύουσα θα «πνιγεί» μέσα στα απόβλητά της αν συνεχίσει να μην υιοθετεί έναν ορθολογικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Στο παρασκήνιο, όσοι ερίζουν για τα σκουπίδια συνεχίζουν τις μάχες στα… χαρακώματα των χωματερών. Την ίδια στιγμή η πρωτεύουσα παραμένει όμηρος ενός και μόνον Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Η ζωή του ενδιάμεσου κυττάρου στα Λιόσια το οποίο είχε «χαρίσει» κάποια χρόνια λειτουργίας στον ΧΥΤΑ του Λεκανοπεδίου, τελειώνει. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Διαφωνία υπάρχει μόνο στο πότε θα ΄ρθει το τέλος. Οι εργαζόμενοι εκεί τού δίνουν περίπου 1,5 χρόνο ζωής και πιέζουν για άμεση λύση καθώς βλέπουν να χάνονται θέσεις εργασίας. Από την πλευρά τους, περιβαλλοντικές οργανώσεις- όπως και εκπρόσωποι τοπικών φορέων στις περιοχές όπου έχουν χωροθετηθεί τα έργα κατασκευής των νέων ΧΥΤΑ (Γραμματικό και Κερατέα)- προβλέπουν ότι η διάρκεια ζωής του μπορεί να ξεπεράσει τα 7 χρόνια, οπότε υπάρχει καιρός για τη θεμελίωση ενός συστήματος ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οπως καταγγέλλουν, καθημερινά μεταφέρονται παρανόμως στην Αττική τόνοι απορριμμάτων από την Πελοπόννησο με συνέπεια να κινδυνεύει να «γεμίσει» ο ΧΥΤΑ στα Λιόσια πριν την ώρα του. Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φ.Κυρκίτσο, δίπλα στο υφιστάμενο κύτταρο υπάρχουν 300 στρέμματα στα οποία μπορούν να κατασκευαστούν άλλα κύτταρα και να παρατείνουν τη ζωή του ΧΥΤΑ ωσότου οργανωθεί διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) κ. Γ. Χάρδας τονίζει ότι μετά το 2011 θα πνιγούμε στα σκουπίδια. «Καμιά κυβέρνηση, ούτε αυτήούτε η προηγούμενη,κάνει κάτι για να επιλυθεί το πρόβλημα.Τα σκουπίδια όμως πρέπει να έχουν έναν αποδέκτη.Δεν θα εξαφανιστούν διά μαγείας,ούτε με τις νέες τεχνολογίες» σημειώνει ο κ. Χάρδας. Οπως αναφέρει, τα έργα για την κατασκευή ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα δεν προχωρούν και απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια- με γρήγορες διαδικασίες- για να βρεθούν άλλοι χώροι, να γίνουν νέες μελέτες, να δοθούν αδειοδοτήσεις, να προχωρήσουν σε δημοπρατήσεις. «Και ως τότε τι γίνεται;» διερωτάται ο κ. Χάρδας. Οι κάτοικοι και τοπικοί φορείς σε Γραμματικό και Κερατέα, πάντως, παραμένουν σε θέση μάχης και επιμένουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν ανεπανόρθωτες ζημιές στον τόπο τους.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της η ανακύκλωση να αποτελεί βασική συνιστώσα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Στόχος της είναι η μείωση, η ανακύκλωση, η αξιοποίηση και η ταφή μόνο των υπολειμμάτων. Δηλαδή η κυρία Μπιρμπίλη κάνει λόγο για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και όχι απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Αυτό σκοπεύει να κάνει στο Γραμματικό και στην Κερατέα, δηλαδή χώρους που θα διαχειρίζονται τα υπολείμματα των σκουπιδιών. Σύντομα σχεδιάζεται και η χωροθέτηση των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων.

Στα σκαριά εργοστάσιο καύσης

ΠΡΟΤΑΣΗ για τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου καύσης στη χώρα έχει κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε πρώτη φάση προβλέπεται να καίει απορρίμματα, επεξεργασμένα και μη, περίπου 310.000 τόνους τον χρόνο.
Σε δεύτερη φάση στη μονάδα καύσης προβλέπεται να προστεθούν άλλοι 450.000 τόνοι κατ΄ έτος από μονάδα βιοξήρανσης δυναμικότητας ενός εκατομμυρίου τόνων τον χρόνο, καθώς και 23.000 τόνοι τον χρόνο από μικρότερες μονάδες βιοξήρανσης της Θήβας και της Λιβαδειάς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΟΕΟΤΑ, δεν προβλέπεται κατασκευή τέτοιας μονάδας από τον ΕΣΔΚΝΑ (το πιο φιλόδοξο σενάριο προβλέπει περίπου 700.000 τόνους).

πηγή

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Δημήτρης Κιούσης: Τι ανακοίνωσε για την αποχέτευση στο Κορωπί

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΟΥΣΗ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: Επιδότηση των εσωτερικών ιδιωτικών συνδέσεων...

Σχετικά άρθρα