15.2 C
Keratea
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Ερώτηση βουλευτών για τα προβλήματα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές Ηρακλείου και Β’ Αθηνών με Το ΠοτάμιΣπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός στο αρμόδιο τμήμα της Βουλής, για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Ε.Α.Σ. ΑΒΕΕ (πρ. ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ) και με αφορμή το νέο περιστατικό που προέκυψε από την άρνηση των συνδικαλιστών και του προσωπικού του εργοστασίου Ελευσίνας να προσέλθουν στην πιστοποιημένη γραμμή παραγωγής του Λαυρίου για την εκτέλεση της σύμβασης ΡΟ ΜΡ 00073284 με την ΑΤΚ για τοπυρομαχικό 40L60, σε αντίθεση με ότι υποχρεούται η εταιρεία ως προς αυτήν.

Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον της εταιρείας και βεβαίως εκτός αυτής υπάρχει εν γένει πρόβλημα, με την εύρυθμη λειτουργία και τομέλλον της εταιρείας, λόγω της απαράδεκτα μεγάλης καθυστέρησης στη λήψη κρισίμων αποφάσεων αλλά και εφαρμογής τους εκ μέρους του ΥΠ.Ε.ΘΑ.
Τα κρίσιμα θέματα και ερωτήματα για το μέλλον της εταιρείας είχαν γνωστοποιηθεί στονΥπ.Εθ.Α από 17.03.2015 με ερώτηση που είχαν υποβάλλει οι παραπάνω βουλευτές με ΤοΠοτάμι, τα όποια όχι μόνο δεν απαντήθηκαν επί της ουσίας αλλά και δεν επιλύθηκαντελικά.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό
Εθνικής Άμυνας
Αθήνα, 11.06.2015
Θέμα: Τα προβλήματα στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (πρ. ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ) συνεχίζονται
Στην από 17.03.2015 ερώτηση προς τον Υπ.Εθ.Α, είχαμε θέσει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Ε.Α.Σ. ΑΒΕΕ τα οποία όχι μόνο δεν απαντήθηκαν πολύ δε περισσότερο δεν επιλύθηκαν.
Και ενώ έχει ήδη τοποθετηθεί από την Κυβέρνηση νέα ηγεσία στην εταιρεία, ενέσκηψε στο διάστημα αυτό ένα επιπλέον πρόβλημα λίαν επικίνδυνο για την ομαλή της λειτουργία, απότοκο της απαράδεκτα μεγάλης καθυστέρησης  στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της εταιρείας εκ μέρους του ΥΠ.ΕΘ.Α.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο πρόβλημα εκτέλεσης της σύμβασης ΡΟ ΜΡ 00073284 με την ΑΤΚ για το πυρομαχικό 40L60, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν και μέλλον της εταιρείας.
Για τη σύμβαση αυτή, η υποχρέωση της εταιρείας είναι να παραχθεί από την ήδη πιστοποιημένη γραμμή παραγωγής του  εργοστασίου Λαυρίου.
Η παραγωγή απαιτεί στο Λαύριο την παρουσία του προσωπικού Ελευσίνας που είναι έμπειρο, κάτοχος της τεχνογνωσίας και το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην πιστοποίηση της γραμμής αυτής.
Δυστυχώς, ενώ η αναστολή λειτουργίας της Ελευσίνας ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο 2014, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ έφερε τα πράγματα πίσω, με τις υποσχέσεις περί μη κλεισίματος καμίας μονάδας, με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστές και το προσωπικό της Ελευσίνας να αρνούνται την προσέλευσή τους στο Λαύριο αν το ΥΕΘΑ δεν απαντήσει τι μέλλει γενέσθαι με το εργοστάσιο της Ελευσίνας.
Να σημειώσουμε ότι  το εργοστάσιο Ελευσίνας πέραν  των μεγάλων λειτουργικών εξόδων, περί τα 2 εκ. το χρόνο, διεγράφη από το μητρώο κατασκευαστών αμυντικού υλικού του ΥΕΘΑ λόγω μη ανανέωσης του πιστοποιητικού βιομηχανικής ασφάλειας και η επανεκκίνησή του απαιτεί μεγάλα ποσά για το ταμείο της εταιρείας.
Δεδομένου ότι, η μονάδα του Λαυρίου είναι μετεγκατασταθείσα μονάδα από το εργοστάσιο Ελευσίνας και η μετεγκατάστασή της ήταν απαίτηση των Αμερικανών μετά το κλείσιμο της Ελευσίνας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας τον Δεκέμβριο του 2013.
Δεδομένου ότι,  από 31.12.2014 η εταιρεία βρίσκεται με περίπου 120 εκ. € ανεκτέλεστης αξίας συμβόλαια, από τα οποία τα 35 εκ. € εξαγωγικά, περίπου 50 εκ. € προς υπογραφή, εκ των οποίων 10 εκ. € εξαγωγικά και ακόμα αναμενόμενα εξαγωγικά συμβόλαια αξίας περίπου 180 εκ. €. Έχει δε ήδη ξεκινήσει η συνεργασία με μεγάλη αμυντική εταιρεία των για σύναψη  συμβολαίου (εξαγωγικό) στην Πολ. Αεροπορία των ΗΠΑ, με τεράστιες προοπτικές από οικονομική αλλά και στρατηγική πλευρά, ζωτικής σημασίας για το μέλλον και την ανάπτυξη της επιχείρησης.
Δεδομένου ότι, κρίσιμα ερωτήματα  της από 17.03.2015 κατατεθείσας ερώτησής μας για το μέλλον και την εύρυθμη λειτουργία της Ε.Α.Σ. ΑΒΕΕ, επί της ουσίας, δεν έχουν απαντηθεί και παραμένουν,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,
1)         Πως απαντά, με γνώμονα την ομαλή εκτέλεση της ζωτικής σημασίας σύμβασης του 40L60 συμπαραγωγής με την ΑΤΚ, στο αίτημα των εργαζομένων του εργοστασίου της Ελευσίνας που ζητούν την ξεκάθαρη  θέση  του σχετικά με την τύχη του εργοστασίου και του προσωπικού του;
2)         Τι μέλλει γενέσθαι με το υπάρχον ανασυγκρότησης (εκκαθάριση πολιτικού τομέα, κλείσιμο μονάδων Μάνδρας, Ελευσίνας, κ.λ.π) το οποίο κατόπιν συμφωνίας με του δανειστές επέτρεψε τη της εταιρείας με το ποσό των 36 εκ. € ;
3)         Πότε και με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες της εταιρείας στο απαραίτητο εκείνο τεχνικό  προσωπικό ώστε να ξεκινήσει τις παραγωγές για τα συμβόλαια που ήδη έχει υπογράψει;
4)         Με ποιο τρόπο και ποια χρήματα θα διατηρηθούν εν ζωή όλες οι υπάρχουσες μονάδες και αυτές που ήδη εξαγγέλθηκε ότι θα επανεκκινήσουν;
5)         Πως θα προχωρήσει στην ακύρωση της εκκαθάρισης του πολιτικού τομέα όταν αυτό αντιβαίνει στις αποφάσεις της Ευρ. Επιτροπής περί μη νόμιμων κρατικών ενισχύσεων;
6)         Υπάρχει η βούληση συνεργασιών ή εισόδου στρατηγικού επενδυτή με σκοπό την ανάπτυξή της και τον εκσυγχρονισμό της, ειδικά σήμερα που δεν υπάρχουν χρήματα ή τρόποι όπως στο παρελθόν για ενίσχυσή της;
7)         Είναι στις προθέσεις του να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα  αυτής της σημαντικής βιομηχανικής επιχείρησης ώστε να μπορεί να κλείνει εξαγωγικές σε συμφέρουσες τιμές σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, και αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης-Ν. Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός-Β’ Αθηνών

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ