ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Σπηλαιολογικός τουρισμός: Κρυμμένα μυστικά σε υπόγειες διαδρομές

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

H Αττική είναι γεμάτη σπήλαια, ενώ μόνο ο Υμηττός έχει περισσότερα από ογδόντα! Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι το Σπήλαιο του Πανός, λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Πάνειου Όρους, πάνω από την Κερατέα. Εξίσου ξεχωριστή είναι και η περιήγηση στα αρχαία ορυχεία Λαυρίου, που χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή Εποχή. Ήταν ανοιχτές στοές μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ΄70. Μέσα εκεί είναι διάσπαρτα κι εκατοντάδες πηγάδια, καλυμμένα ωστόσο σήμερα από μπάζα και λύματα. Σπήλαια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ακόμα κι από την Παλαιολιθική Εποχή, πριν από 40.000 χρόνια (!), σώζονται σήμερα διάσπαρτα στην Αττική. Χαρακτηριστικό είναι αυτό του Αρχεδήμου ή Νυμφολήπτου στη Βάρη, αλλά και του λήσταρχου Κίτσου, στο Λαύριο. Υπάρχουν, επίσης, πολλά μικρά γύρω από την Ακρόπολη, ενώ φημισμένο παλαιοντολογικά είναι και το σπηλαιοβάραθρο Χόνι Λάγκι, μέσα στα λατομεία στο Μαρκόπουλο. Ωστόσο σε αρκετά αθηναϊκά σπήλαια, η ανθρώπινη παρέμβαση έχει παίξει το ρόλο της αρνητικά. Το μοναδικό σε μέγεθος και στολισμό σπήλαιο στην Αττική, το Κουτούκι της Παιανίας, ένα από τα μόλις δύο επισκέψιμα- με εισιτήριο- για το κοινό, πάσχει από τη λεγόμενη αρρώστια των σπηλαίων: λόγω του κακού φωτισμού του, τα τοιχώματά του έχουν πρασινίσει από την άνοδο της θερμοκρασίας.

πηγή : εφημερίδα “τα νέα”

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

Scroll to Top