14.3 C
Keratea
Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Φυσική Καλλιέργεια, μια μέθοδος γεωργίας, στην οποία δε χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δε γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία

Πρόσφατα Άρθρα

Τι είναι η φυσική καλλιέργεια;
Είναι μια μέθοδος γεωργίας, στην οποία δε χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δε γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα, να αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και βουνά να πρασινίσουμε τις ερήμους και να μετατρέψουμε τη γη σε παράδεισο τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από εκατό και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (άνοιξη-φθινόπωρο).
Για να λύσουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, το πρόβλημα των ασθενειών και των προσβολών από έντομα, το κλειδί είναι η σπορά μεγάλης ποικιλίας φυτών.
Περισσότερες πληροφορίες μας δίνει ο κ. Παναγιώτης Μανίκης ο οποίος μας μιλάει για ό,τι έχει ως τώρα πραγματοποιηθεί με την μέθοδο αυτή:
“Οι προσπάθειες αναβλάστησης στην ξεκίνησαν την άνοιξη του 1993 από ομάδα εθελοντών και μέχρι το 1998 πραγματοποιούνταν σε διάφορες περιοχές, σε μικρή κλίμακα και με επιτυχή αποτελέσματα. Τον Μάρτη και τον Οκτώβρη του 1998, με τη συμμετοχή και του ίδιου του Fukuoka, υλοποιήθηκαν οι δύο πιο μεγάλες σπορές στον πλανήτη σε έκταση άνω των 50. στρεμμάτων στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδος.
Έχουν γίνει σπορές στην Κίνα, με επίσημη συμμετοχή του Κινεζικού Υπουργείου Δασών, στην με πρωτοβουλία του ίδιου του τότε πρωθυπουργού Ραμάν Ράο στην Τανζανία, Πορτογαλία, και άλλες χώρες. Το 2008 έγινε σπορά 3. στρεμμάτων στην Κερατέα Αττικής.
Οι σπορές διενεργούνται κατά κανόνα σε συνεργασία με Δήμους και καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία τους είναι η προστασία του χώρου σποράς από τη βόσκηση των ζώων. Όπου αυτή ήταν εφικτή τα αποτελέσματα της σποράς ήταν θετικά.
Πιστεύουμε πως ο απλός καθημερινός άνθρωπος είναι το αλάτι της γης. Ο καθένας από μας είναι ο κόσμος και ο κόσμος είναι ο καθένας μας. Αν αλλάξουμε εμείς ολόκληρη η κοινωνία θα αλλάξει.
Στις κρίσιμες αυτές στιγμές τόσο για τη φύση όσο και για την ανθρωπότητα είναι ανάγκη να δράσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Η δράση μας είναι απαραίτητο να γεννηθεί μέσα από την κατανόηση του προβλήματος, αλλιώς θα είναι μια απλή σπασμωδική αντίδραση. Μαζί με από όλο τον κόσμο δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε φυσικά αγροκτήματα στην και το εξωτερικό, λαχανόκηπους της αυτάρκειας, για να πρασινίσουμε τα άγονα βουνά και τις ερήμους. Η απάντηση στο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κατά την άποψη μας, είναι η αυτάρκεια σε επίπεδο διατροφής, σε επίπεδο υγείας και ακόμη σε νοητικό επίπεδο.
Ας γίνουμε λοιπόν σπορείς σπόρων για να μετατρέψουμε ξανά τον πλανήτη μας σε ένα νέο κήπο της Εδέμ. Το οφείλουμε στα μας και στα εγγόνια μας, στις επόμενες γενεές”.
Σημ.: Ο κ. Παναγιώτης Μανίκης είναι υπεύθυνος του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας στο Κλεισοχώρι Εδεσσας τηλ. 2381 0 27312
Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία, όσο και απο την οργανική, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια, σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη. Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να πετύχει την οικονομική αυτάρκεια. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική μη χωριστική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη φύση γκρεμίζοντας τη χωριστικότητα που δημιουργεί ο ανθρώπινος νους.

Η σπορά με μίγμα σπόρων τυλιγμένων με στρώμα από αργιλόχωμα προστατεύει τους σπόρους ώστε να μη φαγωθούν από πουλιά και τρωκτικά, ενώ η επιλογή της εποχής σποράς μέσα στην περίοδο των βροχών εξασφαλίζει στους σπόρους τις καλύτερες συνθήκες για να βλαστήσουν.

πηγή haniotika-nea.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ