Η Κερατέα δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης

Πρόσφατα Άρθρα


Η παντελής έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής στον κατ’ ευφημισμό σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι γεγονός αναμφισβήτητο και αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της, που τα βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι, εκτός από την απουσία του όποιου αναπτυξιακού σχεδίου, λείπει και η γενικότερη φιλοσοφία ανάπτυξης η οποία θεωρείται το σημαντικότερο συστατικό στην όποια προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Είναι επίσης γεγονός πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει ή γίνονται είναι αποσπασματικές, ανεξάρτητες μεταξύ τους και με στόχο την αντιμετώπιση θεμάτων της στιγμής για να καλυφθούν επίκαιρες αδυναμίες, αστοχίες, ή σκοπιμότητες που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν για ξεγελαστεί η τρόικα και να καταβάλει την επόμενη δόση, μέχρι βεβαίως να προκύψουν τα προβλήματα για την μεθεπόμενη.
Αυτήν ακριβώς την εικόνα παρουσίασε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια του χειρισμού της υπόθεσης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κερατέα. Μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν για τέσσερις μήνες σύσσωμη η αστυνομική δύναμη αττικής είχε εντολή να επιβάλλει μια παρωχημένη και ανέτοιμη λύση, φθάνοντας σε ακρότητες απέναντι σε μια χούφτα κατοίκους που ζητούσαν το αυτονόητο. Να τοποθετηθούν σε ένα δημοκρατικό διάλογο καταθέτοντας τις απόψεις τους, οι οποίες, και αυτό είναι το σημαντικό, δεν περιείχαν τυφλή αλλά μια διαφορετική και σίγουρα όπως αποδεικνύεται πιο αναπτυξιακή και οικολογική λύση στο πρόβλημα.
Το ήταν να σπαταληθούν πόροι και της αστυνομίας κρίσιμα χρήσιμοι αλλού, σε μια ατέρμονη, σκληρή, άνιση, και αδικαιολόγητη αντιπαράθεση όπως απεδείχθη περίτρανα όταν η ανεκδιήγητη κυβέρνηση κατάλαβε, πρώτον ότι η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη και δεύτερον ότι η ελληνική δικαιοσύνη απεφάνθη, ότι σε πρώτη φάση κακώς η αστυνομία επέβαλλε την υλοποίηση ενός ανέτοιμου έργου σε μια περιοχή που δεν είχαν συντελεστεί ούτε οι απαλλοτριώσεις.
Αυτό όμως που αναδεικνύει πάνω από όλα την απέραντη αστοχία των χειρισμών της κυβέρνησης είναι η υπεύθυνη τοποθέτηση της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της Κερατέας που αντί για στείρα όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, κατέθεσαν μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή, σύγχρονη και οικολογική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της ευρύτερης περιοχής της και του Σαρωνικού.
Μια λύση που υποδεικνύει μια διαφορετική και προσφορότερη περιοχή 50 στρεμμάτων που προσφέρει ο δήμος, όπου ξεπερνάει τις παρωχημένες καταστάσεις ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, και προτείνει μια υπερσύγχρονη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων( συγκομιδή, ανακύκλωση, επεξεργασία, παραγωγή ενέργειας) στα πρότυπα της Ευρωπαικής Ένωσης, ανάλογη με αυτές που χρησιμοποιούν τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, χωρίς απόβλητα και υπολείμματα και λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και διεθνώς.
Αν λάβει κανείς υπόψη του τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης Κερατέα, σε σύγκριση με το γενικότερο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η πρόταση της Κερατέας αποτελεί σήμερα τη βάση της δημόσιας διαβούλευσης για την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου αλλά και των υπολοίπων περιφερειών της χώρας, καταλαβαίνει ότι μια πολύ μικρή περιοχή της Αττικής, που είχε το σθένος να υποστηρίξει την άποψή της απέναντι στο απρόσωπο και αδυσώπητο κράτος, κατάφερε να δείξει πως ένα πρόβλημα είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία, που με καταλύτη την κοινή λογική μπορεί να μετατραπεί σε αναπτυξιακή αιχμή του δόρατος.
Αν είκοσι χιλιάδες άνθρωποι μιας μικρής περιοχής της Αττικής, σε άριστη συνεργασία τους τοπικούς τους εκπροσώπους, κατάφεραν να αναδείξουν μια κρίση σε αναπτυξιακή διέξοδο, τότε ένας λαός έντεκα εκατομμυρίων με μπροστάρη έναν ηγέτη που με συνέπεια και επιμονή δείχνει τον δρόμο της ελπίδας, μπορεί να κάνει θαύματα ακόμα και στις πιο δύσκολες και σκοτεινές στιγμές που τον οδήγησε η σημερινή του ηγεσία. Το έχει ξανακάνει στη μακραίωνη ιστορία του. Μπορεί και τώρα.
Η Κερατέα δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης
Του Στέφανου Αγιάσογλου
Οικονομολόγου – Αν. Τομεάρχη  Ναυτιλίας ΝΔ
(δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη «express»)

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ