29 C
Keratea
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον πλούτο της βιομηχανίας στους χώρους του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου

Πρόσφατα Άρθρα

Είσοδος των παλαιών μεταλλείων στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Η νέα σχολική χρονιά άρχισε και παράλληλα ξεκίνησαν στο Βιοτεχνικό – Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο (ΒΒΕΜ) τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με μήνυμα «Ανακάλυψε τη σημασία της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας αγγίζοντας αυθεντικά αντικείμενα, ενεργοποιώντας τη φαντασία σου και δημιουργώντας στο χώρο του μουσείου», οι άνθρωποι του ΒΒΕΜ καλούν τους μαθητές στους χώρους του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου και στον Αρχαιολογικό Χώρο του Σουνίου, ώστε να μελετήσουν τα πετρώματα και τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, το πώς γινόταν η εξόρυξή τους στην αρχαιότητα αλλά και να ζωντανέψουν τη φιγούρα του τεχνίτη-εργαζομένου στην παλιά Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου (ΓΕΜΛ).
«Αν και η σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε, αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν αρχίσει να κλείνουν ημερομηνίες από την επομένη κιόλας που επέστρεψαν στα σχολεία» σχολιάζει στο «Βήμα» η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου κυρία Ρούλα Βελλιανίτη.
Τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα με βάση το νέο αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης και προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Βασίζονται στη διαθεματική προσέγγιση, προσαρμόζονται στον εκθεσιακό χώρο όπου υλοποιούνται και επεκτείνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εκτός σχολείου, παρέχοντας διαδραστικότητα με αυθεντικά αντικείμενα και συλλογές του μουσείου.

Με τη συμπλήρωση 11 χρόνων, το ΒΒΕΜ αφιερώνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα της εφετινής σχολικής χρονιάς στους πρώην εργαζομένους της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Μάλιστα η συμμετοχή των πρώην εργαζομένων της ΓΕΜΛ στα προγράμματα του δίνει μια ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να προσεγγίσουν την τοπική ιστορία μέσω της ζωντανής μαρτυρίας των πρωταγωνιστών της.
Τα προγράμματα εν συντομία
Τα προγράμματα που θα υλοποιήσει εφέτος το μουσείο αντιστοιχούν σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη φέρει τον τίτλο «Πέτρωμα, ορυκτό, μετάλλευμα», η δεύτερη σχετίζεται με την «Αρχαιότητα» και η τρίτη αναφέρεται στο «Νεότερο μεταλλευτικό Λαύριο».
1. «Εξόρυξη και Μεταλλεία στη Λαυρεωτική»: Οι μαθητές γυμνασίου, λυκείου αλλά και των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού θα μελετήσουν τους τρόπους εξόρυξης, τα εργαλεία των μεταλλωρύχων, τα προστασίας καθώς και τα μέσα μεταφοράς του μεταλλεύματος. Παράλληλα, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου γνωρίζουν τα ορυκτά της Λαυρεωτικής και τα συνδέουν με τις χρήσεις τους στην καθημερινή ζωή, δημιουργώντας μια κατασκευή με αυτά.
«Εργαστήριο και Πειράματα»: Η έρευνα και τα πειράματα βοηθούν τους επιστήμονες να καταλάβουν τις ιδιότητες των διαφόρων φυσικών υλικών και να δημιουργήσουν χρήσιμα προϊόντα για τον άνθρωπο. Οι συμμετέχοντες μαθητές (Ε’ δημοτικού με Γ’ Λυκείου) μέσω των πειραμάτων και αξιοποιώντας δείγματα ορυκτών προσπαθούν να τα κατηγοριοποιήσουν και να τα συνδέσουν με τις χρήσεις τους στην καθημερινή ζωή με τη δημιουργία κατασκευής.
2. «Πώς γίνεται μια ανασκαφή;»: Οι μαθητές (Δ’ δημοτικού – Γ’ λυκείου) χρησιμοποιώντας πραγματικά εργαλεία και με τη βοήθεια τεχνητών ανασκαφής, συμμετέχουν σε ανασκαφή, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου, πραγματοποιώντας τις βασικότερες εργασίες αυτής της διαδικασίας.
«Μια μέρα στο μουσείο τα πιάτα γίνανε πινάκια…»: Μέσα από ένα παιχνίδι παρατήρησης των εκθεμάτων του αρχαιολογικού μουσείου εντοπίζουν ορισμένα είδη αρχαίων αγγείων και τα συγκρίνουν με τα αντίστοιχα σύγχρονα οικιακά σκεύη. Ανακαλύπτουν πώς θα είναι το τραπέζι τους αν γευμάτιζαν στην αρχαιότητα και φτιάχνουν αγγεία με πηλό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και Α’ – Β’ δημοτικού.
«Πώς εργάζονταν οι αρχαίοι»: Σε αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές θα μάθουν για τη μορφή και τη χρησιμότητα των αγγείων, αφού μελετήσουν τον τρόπο παραγωγής τους στα αρχαία εργαστήρια αγγειοπλαστικής, οργανώνουν τη δική τους βιοτεχνία και κατασκευάζουν αγγεία. Παράλληλα, ανακαλύπτουν πώς οι εργασίες αλληλοδιαπλέκονταν για την παραγωγή προϊόντων, όπως τα ενδύματα. Συνδυάζουν τη γραμμή παραγωγής, του αργύρου και του μολύβδου στα αρχαία εργαστήρια, με τις χρήσεις τους στην κατασκευή αντικειμένων όπως νομίσματα, βαρίδια για τον αργαλειό, συνδέσμους για την αρχιτεκτονική και επισκευή αγγείων κ.ά.
«Η σημασία του ακρωτηρίου του Σουνίου»: Το ακρωτήριο του Σουνίου κατείχε στην αρχαιότητα στρατηγική σημασία για την περιοχή, την οποία καλούνται να ανακαλύψουν δημιουργώντας παράλληλα έναν οδηγό επίσκεψης.
3. «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας εργάτης»: Μέσα από παιχνίδι ρόλων, οι μαθητές ζωντανεύουν την ιστορία ενός εργαζόμενου της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, παίρνουν ρόλους εργατών και ανακαλύπτουν στοιχεία για τον τρόπο εργασίας σε ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας.
«Εργαλεία και μηχανές»: Γνωρίζουν τα ρούχα και τα προστατευτικά είδη ενός τεχνίτη μηχανουργείου και ανακαλύπτουν τα εργαλεία και τα μηχανήματα του μηχανουργείου της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. .
«Η μεταλλουργία στην παλιά Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου»: Οι μαθητές συλλέγουν στοιχεία για τη λειτουργία της παλιάς εταιρείας ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου.
Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 30 μαθητές, περίπου όσοι μαθητές είναι και σε ένα σχολικό τμήμα. Τα προγράμματα διαρκούν από τις 9.30ως τις 11.00 και από τις 11.30 ως τις 13.00. Το κόστος συμμετοχής ανα άτομο είναι 5 ευρώ τις καθημερινές και 6 ευρώ το Σαββατοκύριακο.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.bbem.edu.gr και στο τηλέφωνο 2292025575 από τις 8.30 ως τις 13.30.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: