Κλείσιμο της Χωματερής Άνω Λιοσίων – Φυλής ζητούν οι κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και καλούν σε ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση στο Α’ ΚΑΠΗ Καματερού

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορική –με αρνητική έννοια–  θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η 38η /6.12.16 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε, αλλά που παρόλα αυτά αποφάσισε ότι ψηφίστηκε ο νέος Περιφερειακός για τα Απορρίμματα της Αττικής. 

Η όλη προβλεπόμενη διαδικασία (εισήγηση, τοποθετήσεις παρατάξεων και περιφερειακών συμβούλων, ψηφοφορία) δεν έγινε γιατί δεν το επέτρεψαν φορείς και από τη Φυλή το Καματερό και το Γραμματικό που μπλόκαραν την όλη διαδικασία με δυναμικό τρόπο, απαιτώντας το κλείσιμο της χωματερής Φυλής και κανένα Χυτά ποτέ και πουθενά.
Με την αντίσταση και τον αγώνα τους, δεν επέτρεψαν μέσα από μια τυπική θεσμική διαδικασία να παρθεί απόφαση που θα καταδίκαζε αυτούς και το περιβάλλον ως μόνιμους σκουπιδότοπους με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία τους και την περιβαλλοντική καταστροφή, που ήδη εδώ και 57 χρόνια συντελείται στη Φυλή.
Δεν επέτρεψαν, να είναι για άλλη μια φορά απλοί θεατές σε ένα διαρκές έγκλημα. Ένα έγκλημα που έχει ως θύματα τους ίδιους και το περιβάλλον, και ως θύτες τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, των 6 δις. τζίρου από το χρυσοφόρο εμπόρευμα που λέγεται «σκουπίδια». και τα οποία υπηρετούν η Περιφέρεια, η Κυβέρνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα πεδίο δόξης λαμπρό εν μέσω κρίσης και μείωσης της κερδοφορίας τους, που τους ανοίγει την όρεξη και το ενδιαφέρον για να «πάρουν δουλειές» με την όλη διαχείριση των σκουπιδιών από την αποκομιδή, μεταφορά, επεξεργασία, θάψιμο.
Παρόλα αυτά η πλειοψηφούσα παράταξη στην Περιφέρεια Αττικής «Δύναμη Ζωής» με επικεφαλής την κα. Δούρου δεν δίστασε να ανακοινώσει βίαια και εν μέσω κατακραυγής, ότι η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Έτσι απλά, χωρίς συζήτηση, χωρίς ψηφοφορία. Με την λογική του «αποφασίζομε και διατάσσομε», με καθαρά πραξικοπηματικό και  αντιδημοκρατικό τρόπο θεώρησαν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους κάθε είδους δημοκρατικής διαδικασίας, κάθε απαίτηση των κατοίκων των στοχοποιημένων περιοχών της Φυλής, του Γραμματικού, και της Κερατέας που ζητούν να αλλάξει ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός. Που στην ουσία είναι ο ίδιος με αυτόν του κ. Σγουρού, για τον οποίο η κα. Δούρου προεκλογικά υποσχόμενη ότι θα τον αλλάξει, εξαργύρωσε συνειδήσεις και ψήφους .
Προκειμένου να προλάβουν να  αντλήσουν πόρους από τα ΕΣΠΑ, δεν δίστασαν να στείλουν την δημοκρατία στο απόσπασμα. Πόροι όμως που για να αντληθούν προϋποθέτουν την συμμετοχής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε οποιοδήποτε χρηματοδοτούμενο έργο, της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης των με 8μηνες ως «ωφελούμενων» κ.λ.π. Με παράλληλη αύξηση των δημοτικών τελών, αφού ο Ν.4042/2012 επιβάλλει πρόσθετο ειδικό τέλος και οδηγεί σε εκτίναξη το τέλος ταφής από 35e/τόνο στα 60e/τόνο. Κόστος που θα επιβαρύνει τα ήδη από την κρίση φτωχοποιημένα νοικοκυριά όλης της Αττικής.
Οι της Φυλής και του Καματερού αντιδρούμε γιατί με βάση τον νέο ΠΕΣΔΑ προβλέπονται ή έχουν ήδη εκτελεσθεί έργα που θα παρατείνουν το μνημείο περιβαλλοντικού αίσχους της χωματερής και επεκτείνουν την με  τα παρακάτω:
ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ:  “Αξιοποιείται” η υφιστάμενη  χωρητικότητα του με παράλληλη  επέκτασή του με δημιουργία νέας Γ΄ φάσης με επί πλέον λάκκους υποδοχής σκουπιδιών.
Επί πλέον θα χρησιμοποιηθεί και το Λατομείο Μουσαμά όπως προβλέπει ο Ν.3164/2003. Η Περιφέρεια αλλά δυστυχώς και κάποιες κινηματικές συλλογικότητες ισχυρίζονται ότι η Φυλή θα κλείσει με την πλήρωση της Β΄ Φάσης, η οποία όμως (βάσει δικών τους μελετών) έχει χωρητικότητα έως το 2035 και με την καθίζηση κατά 14-17% του εδάφους λόγω του όγκου των σκουπιδιών θα συνεχίσει να υποδέχεται αντίστοιχο όγκο.
ΕΜΑΚ: Επέκταση της δυναμικότητας του από 250. τόνους / έτος σε 350.000
ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ: Ο Αποτεφρωτήρας των μολυσματικών  ιατρικών αποβλήτων από όλη την Ελλάδα,  λειτουργεί με απευθείας ανάθεση σε Α.Ε. του ομίλου Μπόμπολα  , ενώ επεκτάθηκε η λειτουργία του μέχρι το 2025!
Η WATT  A.E.  επιδιώκει να φτιαχτεί νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων 100. τόνων /έτος μέσα στον ΟΕΔΑ Φυλής και στη θέση του παλιού ΚΔΑΥ που κάηκε. Δηλ. δεύτερο ΕΜΑΚ.
Η περιφέρεια ήδη προχώρησε στην ανανέωση των αδειών περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας των εγκαταστάσεων στον ΟΕΔΑ Φυλής, παρ’ όλη την εγκληματική περιβαλλοντική αθλιότητα 700 από τις εργατικές κατοικίες..
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ: Προωθούνται νέες υποδομές βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).
Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού κατασκευάζεται κανονικά  παρ’ όλες τις μολυσματικές συνέπειες για τον Ευβοϊκό, από τη Διοίκηση της Ρ. Δούρου .
Η Κερατέα με βάση τον Ν.3164/2003 δεν έχει εξαιρεθεί δηλ. θεωρείται ως περιοχή κατάλληλη υποδοχής σκουπιδιών.
154 Λατομεία της Αττικής προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ως σκουπιδότοποι και ανάμεσα σε αυτά και το Λατομείο Μουσαμά στη Ζωφριά πίσω από τον Άτταλο και Πετρούπολη..
Στον πρόσφατα ψηφισμένο προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2017 δεν έχουν περιληφθεί κονδύλια ούτε για ανακύκλωση, ούτε για κομποστοποίηση, ούτε καν για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των Δήμων, τα οποία η Παράταξη της Ρ. Δούρου πρόβαλλε ως «προτεραιότητα».
Μετά από όλα αυτά αναρωτιόμαστε γιατί εξεπλάγησαν από την αντίδραση των κατοίκων  και των συλλογικοτήτων που αντιστέκονται σ΄ αυτές τις πολιτικές. Και κάνοντας κατάχρηση κάθε έννοιας εξουσίας αποφάσισαν άρον άρον με τη διαδικασία του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε» να καταδικάσουν εμάς, τις επόμενες γενιές και το περιβάλλον να ζούμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
Τους απαντάμε λοιπόν ότι ενωμένους θα μας βρούνε απέναντι τους όχι μόνον μέσα στις κλειστές αίθουσες των κέντρων εξουσίας, αλλά προπαντός έξω στους δρόμους, στα σπίτια, στις πλατείες του αγώνα και της αντίστασης.
Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να γίνει με βάση το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί μέχρι σήμερα κατά 80% βρίσκεται στα χέρια των μεγαλοεργολάβων ,για αυτό ζούμε αυτή την αθλιότητα .
Εναντιωνόμαστε στην απόφαση του Δήμου Αγ.Αναργύρων να παραχωρήσει μεγάλο μέρος του Δημαρχιακού χώρου στην ιδιωτική εταιρεία ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και μάλιστα την πιο αφερέγγυα 3 φορές της έχει ανασταλεί Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ διότι αρνείται τον έλεγχο από το κράτος ως όφειλε. Μάλιστα της ανέθεσε και το πιο ευαίσθητο, κομμάτι την εκπαίδευση των παιδιών μας και με όφελος όπως ισχυρίζεται για τους δημότες από την ανακύκλωση που αντιστοιχεί σε αναλογία πληθυσμού 0,50 ανά κάτοικο τον χρόνο!!!!!!!! Ενώ η εταιρεία θα εισπράττει εκατομμύρια από το τέλος ανακύκλωσης, που το πληρώνουμε όλοι μας και που σε διαφορετική επιλογή, που ο Δήμος θα έκανε την ανακύκλωση θα ήταν έσοδο για τον Δήμο.
Και το πιο προκλητικό στη στάση της διοίκησης Σαράντη παίζει τον ρόλο του ντίλερ και διαφημιστή της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας. Δηλαδή δήμος στην υπηρεσία των κερδών των ιδιωτών.
Απαιτούμε. Έξω οι ιδιώτες από τον δήμο μας. Άμεση χρηματοδότηση της ανακύκλωσης με δημόσιο χαρακτήρα, προς όφελος των εργαζόμενων και του περιβάλλοντος.
Στήριξη και διεύρυνση των δημοτικών δομών του δήμου μας στην καθαριότητα και την ανακύκλωση. Σταθερό και μόνιμο προσωπικό στο δήμο που να καλύπτει της ανάγκες.
Πάνω από τα κέρδη των εργολάβων  και ιδιωτών είναι οι ζωές και οι ανάγκες μας.

Πήραμε την πρωτοβουλία από το Καματερό, την Φυλή και τις γύρω περιοχές να ξανανοίξουμε τον αγώνα για το άμεσο κλείσιμο της Χωματερής και να προχωρήσει άμεσα με κρατική χρηματοδότηση η διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα.  
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΡΤΗ 2017 ΩΡΑ 11 π.μ. ΣΤΟ Α’ ΚΑΠΗ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟ)
ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ