28.9 C
Keratea
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Πρόσφατα Άρθρα

της Νέλλης Μακρυδοπούλου

Με άφορμή τις πρόσφατες έκλογές βρεθήκαμε πάλι μπροστά σε έξαλλους πανηγυρισμούς και βαθύτατες λύπες. Είδαμε ανθρώπους να παρακολουθούν με αγωνία τα εκλογικά αποτελέσματα λες και ή έκβαση τής διαδικασίας αφορούσε αυτούς εντελώς προσωπικά και όχι την πόλη….την περιφέρεια….την πατρίδα ολόκληρη!

Είναι γεγονός ότι τίποτα δεν μπορεί να ύπάρξει, δηλαδή να δράσει, νά αύτοπροσδιορισθεί, να έκφρασθεί, να άναπαραχθεί, παρά μόνον μέσω της άντιπαράθεσης διαφόρων δυνάμεων.

Εκείνο όμως πού δίνει στήν αντιπαράθεση τον ρόλο πού της αξίζει σύμφωνα με τους φυσικούς, τούς νομοτελειακούς καί τους ανθρώπινους νόμους είναι ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ.

Κανένα συναίσθημα δεν σφίγγει το στομάχι ούτε προκαλεί άγρια χαρά όταν το κίνητρο της πράξης είναι εύγενές.

Δεν ύπάρχουν λοιπόν νικητές και ήττημένοι όταν ό άνθρωπος ύπερασπίζεται το κοινό και όχι το προσωπικό του συμφέρον. Και όταν λέμε συμφέρον θα βάλουμε όπωσδήποτε μέσα καί την ψυχολογική διάσταση της ανάγκης για επικράτηση, άσκηση εξουσίας καί επιβολής απόψεων πού δίνουν την ψευδαίσθηση μιας δύναμης ή οποία ή ιστορία μας έχει δείξει ότι προκαλεί διχασμό, φόβο, δυσαρέσκεια και πολλά άλλα πού αποκλείουν συνεργασίες για την δημιουργία προόδου και ανάπτυξης.

Άπό την άλλη μεριά δεν είναι δίκαιο να απέχει κανείς άπό τους άγώνες γιατί όταν μια δύναμη αύτοκαταστρέφεται <άποχή, άδιαφορία κ.λ.π> αναστέλλει την ύπαρξη όλων εκείνων πού θα προέκυπταν άπό τήν σύγκρουση με άλλες δυνάμεις. 

Η άδράνεια στην όποία οδηγούμαστε τις περισσότερες φορές νομίζοντας ότι έτσι θα προστατεύσουμε τους έαυτούς μας μάς όδηγεί σε νοητική και συναισθηματική ακινησία και μας καταδικάζει να ζήσουμε σ΄ ένα κόσμο πού δεν του δώσαμε την ευκαιρία να συμφιλιωθεί μαζί μας.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ λοιπόν πρέπει να έξετάζουμε κάθε φορά πού έρχόμαστε σε άντιπαράθεση έχοντας πάντα όδηγό τά αίσθήματα πού μας προκαλούνται. Και φυσικά το δικό μας κίνητρο πρώτα γιατί εάν δεν συναντήσουμε στο πεδίο της μάχης τους έσωτερικούς μας έχθρούς πού καταληστεύουν την ψυχή μας και δεν τους έξοντώσουμε, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να άναγνωρίσουμε τους έξωτερικούς μας έχθρούς και τά κίνητρά τους. Θα ζούμε πάντα σε ένα έχθρικό περιβάλλον χωρίς καμία δυνατότητα άλλαγής.

Οί Έλληνες δάσκαλοί μας φωνάζουν άπό τά βάθη των αίώνων άπευθυνόμενοι σε όλη την άνθρωπότητα.

ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙΣ

Κοίταξε κατάματα τους φόβους σου άν θέλεις ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙΣ απ΄ αυτούς.

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Νέλλη Μακρυδοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: