Αστικοί μύθοι,  Αιολικά Πάρκα και η αλήθεια των αριθμών

Πρόσφατα Άρθρα

Η αιολική ενέργεια είναι η βασικότερη πηγή παραγωγής ενέργειας, για την Ε.Ε., η οποία στοχεύει το 50% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από Α.Π.Ε. (24/7) να προέρχεται από τον αέρα.

 Τα παρακάτω στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν πως, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, οι μεγαλύτερες στην κλάδο των Α.Π.Ε. παραμένουν στην εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού.

Τα δεδομένα

 Έτος 2020

 • Οι χώρες οι οποίες ηγήθηκαν στην κούρσα της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στην για το 2020 είναι η Ολλανδία (2 GW), η Γερμανία (1.7 GW), η Νορβηγία (1.5 GW) και η Ισπανία (1.4 GW)
 • Η Ελλάδα εγκαθιστά  αιολικά πάρκα συνολικής ισχύς 0.5 GW  (δηλαδή 200 ΜW  περισσότερα από τη Φινλανδία, που έχει σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας μας)

‘Έτος 2021

 • Εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 17 GW  -11 GW εντός Ε.Ε.-
 • Οι χώρες, οι οποίες ηγήθηκαν στην κούρσα της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη, είναι η Αγγλία ( 2.6 GW), η Σουηδία (2.1 GW), η Γερμανία (1.9 GW) και η Τουρκία (1.4 GW)
 • Η Ελλάδα εγκαθιστά αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύς 0.35 GW, παραχωρώντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή κατάταξη στη Φινλανδία (0.67 GW), την Πολωνία και την Ουκρανία
 • Η έχει πλέον αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 236 GW ενώ στην Ελλάδα, έως και σήμερα, είναι εγκατεστημένα μόνο τα 4,5 GW.  Πανευρωπαϊκά παράχθηκαν 437. GWh ηλεκτρισμού, τα οποία κάλυψαν μόλις το 15% της ζήτησης σε ηλεκτρισμό
 • Τα ευρωπαϊκά αιολικά πάρκα, που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο λειτουργίας τους, είναι συνολικής ισχύος 0,4 GW

Προβλέψεις για την περίοδο -2026

 • Η θα εγκαταστήσει νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 20 με 25 GW
 • Αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί στην νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 116 GW
 • Ενεργά αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 11.5 GW, θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και  πρέπει είτε να απεγκατασταθούν είτε να αναβαθμιστούν και να επαναλειτουργήσουν
 • Η Ελλάδα αναμένεται να εγκαταστήσει μόλις 1.9 GW, στο συγκεκριμένο διάστημα, καταλαμβάνοντας την 15η θέση από τις 27 των χωρών μελών της Ε.Ε.

Τα στατιστικά δεδομένα υπάρχουν διαθέσιμα στην παρακάτω διεύθυνση https://windeurope.org/intelligence-platform/product/wind-energy-in-europe-2021-statistics-and-the-outlook-for-2022-2026/

Τι συμβαίνει στην πράξη;

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν προσπαθεί, ούτε πρέπει, να βγει εκτός της κούρσας των αιολικών Α.Π.Ε..

Είναι προφανές πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στην εκπλήρωση των στόχων της.

Παρότι τα 17 GW, της περυσινής εγκατάστασης αιολικών πάρκων, μπορεί να φαντάζουν υπερβολικά μεγάλος αριθμός, ωστόσο οι ειδικοί ανησυχούν. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν δεσμευτεί για 40% παραγωγή ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2030 και για να ισχύσει κάτι τέτοιο έπρεπε, ήδη από πέρυσι,  να παραδίδονται συνολικά 32 GW νέων αιολικών πάρκων, ανά έτος.

Οι λόγοι καθυστέρησής είναι: α) η διαδικασία αδειοδότησης, που στην πλειοψηφία των χωρών παραμένει πολύπλοκη και χρήζει εκσυγχρονισμό και β) στην ανεφοδιαστική αλυσίδα,  λόγω επιπτώσεων της πανδημίας.

Viral θεωρίες συνομωσίας

«Η έχει σταματήσει να εγκαθιστά ανεμογεννήτριες και τώρα τις πασάρει στην Ελλάδα, όπως έκανε με τα αυτοκίνητα diesel, για να γίνουμε η μπαταρία της Ευρώπης»

«Έχει ήδη υπερκαλυφθεί ο στόχος για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές»

«Έχουν εφευρεθεί άλλου τύπου γεννήτριες, που παράγουν απεριόριστη ενέργεια, αλλά δεν θέλουν να τις εμφανίσουν στην Ελλάδα γιατί οι ανεμογεννήτριες έχουν μεγαλύτερο κέρδος για τους επενδυτές»

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα ελληνικά hoaxes, που καταρρίπτονται από στοιχεία και δεδομένα, ελεύθερα διαθέσιμα σε έγκριτες πηγές. Αναζητήστε τα με τη συνδρομή επιστημόνων του φυσικού περιβάλλοντος και των τεχνικών κλάδων.

Όταν  η «τριχιά» αγιάζει τα μέσα

Οι αρνητές των αιολικών πάρκων χρησιμοποιούν ένα ευρύ πεδίο κατηγοριών και υποθέσεων για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, η οποία είναι, όπως οφείλει , ευαίσθητη στα θέματα του περιβάλλοντος. Αμφότεροι όμως, δεν κατέχουν επαρκή γνώση των σχετικών επιστημών ούτε ενημερώνονται από έγκριτες πηγές, για τις εξελίξεις της έρευνας και της τεχνολογίας του περιβάλλοντος.

Είμαστε καλύτερα χωρίς αιολικά πάρκα;

Για την επόμενη 20ετία η αιολική ενέργεια θα είναι η φθηνότερη και η πιο ασφαλής επένδυση για τις τοπικές οικονομίες, την ενεργειακή μας επάρκεια αλλά και την προστασία της ανθρωπότητας από την κλιματική αλλαγή.

Η Γερμανία, η Αγγλία και η Ολλανδία, που είναι ηγέτιδες στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων,  είναι χώρες που:

 • Τηρούν πιστά τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες
 • Επενδύουν τεράστια ποσά στην προστασία της βιοποικιλότητας, κάθε χρόνο
 • Ο ετήσιος οικοτουρισμός τους απαριθμεί δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες
 • Συνεχίζουν με γρήγορους ρυθμούς, προσθέτοντας και αναβαθμίζοντας τις υπάρχουσες υποδομές παραγωγής αιολικής ενέργειας

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, παράγει μόλις το 18% της ενέργειάς της από τον αέρα ενώ το υπόλοιπο 12% προέρχεται από όλες τις λοιπές μορφές Α.Π.Ε..

Αυτός ο πρέπει να αυξηθεί, το συντομότερο δυνατό, για να ξεπεράσουμε την ενεργειακή φτώχεια, που θα πλήττει την Ελλάδα για τα επόμενα έτη.

Αναλογιζόμενοι, μάλιστα, τις πρόσφατες ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου αλλά και τη μείωση παραγωγικότητας του εναπομείναντος μίγματος λιγνίτη, η ώρα, για στροφή της κοινωνίας στην αιολική ενέργεια, είναι τώρα.


Πηγή: Αστικοί μύθοι,  Αιολικά Πάρκα και η αλήθεια των αριθμών

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ