Αποχώρηση Ερυθρού Σταυρού από το Κέντρο Φιλοξενίας Λαυρίου μετά από 48 χρόνια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Πρόσφατα Άρθρα

Μετά από 48 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και λειτουργίας του Προγράμματος «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», ο είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το παραπάνω πρόγραμμα, από την 31η Ιουλίου 2017.


Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής, στου οποίου την αρμοδιότητα υπάγεται από τον του 2016 το Κέντρο Λαυρίου, το συγκεκριμένο Κέντρο, από τον Μάρτιο του 2017, δεν συμπεριλαμβάνεται στις μόνιμες προσφύγων και μεταναστών. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή η των λειτουργικών δαπανών του, αλλά ούτε και των αναγκαίων εργασιών συντήρησης των κτιρίων, μετά τις 31 Ιουλίου 2017.

Από τον Νοέμβριο του 2016, ο έχει πραγματοποιήσει μια σειρά απαραίτητων βελτιώσεων στο «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», όπως την επισκευή της κεντρικής θέρμανσης, την επισκευή της επαγγελματικής κουζίνας, την αναβάθμιση της πυρασφάλειας και την προμήθεια εξοπλισμού, όπως κρεβάτια, μεταλλικές ντουλάπες, στρώματα, σεντόνια, μαξιλάρια. Επιπλέον, Επιπλέον, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με τη συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού του Λουξεμβούργου, ανέθεσε πλήρη δομική και αρχιτεκτονική μελέτη σε μηχανολογική και αρχιτεκτονική εταιρεία, προκειμένου να αποκατασταθούν τα τρία κτήρια που στεγάζουν το Κέντρο. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι 2 από τα 3 κτήρια δεν είναι ασφαλή, αλλά επικίνδυνα για τη διαμονή και την εργασία ατόμων. Παρόλα αυτά, εφόσον το Κέντρο δεν συγκαταλέγεται στη των μακροχρόνιων δομών φιλοξενίας, η αποκατάστασή τους σταμάτησε λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Από τον Μάιο του 2017, ο έχει επανειλημμένα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακατάλληλες και συνηγορεί στη των ανθρώπων που διαμένουν στο Κέντρο Λαυρίου σε άλλα κέντρα υποδοχής ή σε διαμερίσματα σε αστικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με σχετική επιστολή του στις 1 2017, ενημέρωσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την απόφαση τερματισμού της παροχής υπηρεσιών και την αποχώρησή του από το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», την 31η Ιουλίου 2017. Οι υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διανομή τροφίμων, βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες υποστήριξης και νομική υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιου Αυγερινού με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, συζητήθηκε η κατάσταση και το προβλεπόμενο μέλλον των περίπου 400 φιλοξενουμένων, για τους οποίους το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίσει την ασφαλή διαμονή τους και την έγκαιρη ενημέρωσή τους.

Όπως προαναφέρθηκε, ο θα τερματίσει όλες τις παροχές υπηρεσιών στους ωφελούμενους του Κέντρου Λαυρίου στις 31 Ιουλίου 2017. Η δραστηριοποίηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», που ιδρύθηκε το 1947, χρονολογείται από το 1969. Το Κέντρο λειτούργησε υπό την πλήρη ευθύνη του από το 2003.

redcross.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ