18.6 C
Keratea
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Όχι στην κατασκευή 4 εργοστασίων επεξεργασίας – ενεργειακής αξιοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσφατα Άρθρα

Δήλωση βουλευτών νομού Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σχετικά με την απόφαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
                                                                                    31.8.2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατά την 9η συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ  της 27ης Αυγούστου, σχετικά με το θέμα της υλοποίησης έργων του Περιφερειακού σχεδιασμού  διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, αποφασίσθηκε η υλοποίηση του έργου «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων  στην Αττική» με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η υποβολή σχετικού αιτήματος προς την ειδική  Γραμματεία  ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Πρόκειται για την κατασκευή 4 εργοστασίων επεξεργασίας – ενεργειακής αξιοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική, που προβλέπονται στο ΠΕΣΔΑ (επικαιροποίηση 2006) με ΣΔΙΤ και με την εγγύηση του Δημοσίου για ελάχιστη ποσότητα 1.350. τόνων ετησίως,  σε περίοδο 25ετίας.
Ουσιαστικά, υλοποιείται ένα   εκμετάλλευσης σύμμεικτων απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας, που βάζει «ταφόπλακα» στην πρόληψη, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, στηρίζει την υπερσυγκέντρωση 85% των παραγομένων απορριμμάτων στον ίδιο χώρο της Φυλής (όπου έχουν εξαντληθεί τα όρια περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κοινωνικής ανοχής) και ανοίγει  διάπλατα το δρόμο για τον εφιάλτη της καύσης.
ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.
Το πολιτικό κατεστημένο, εξαρτημένο από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακολουθεί  τυφλά τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης και του επιχειρηματικού κέρδους.   Επιβεβαιώνονται ο προσανατολισμός και οι  δεσμεύσεις   της μνημονιακής  συγκυβέρνησης ΝΔ--ΔΗΜΑΡ στις επιταγές της Τρόικας, που δήλωσε προτεραιότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, μαζί με τον τομέα της ενέργειας και των φυσικών πόρων.  Η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ και τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Τη μετατρέπει σε εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων, που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα  και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκτοξεύοντας στα ύψη τα δημοτικά τέλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων. Μια πρόταση που στηρίζεται στον χαρακτήρα, τον κοινωνικό έλεγχο και την αποκέντρωση των δράσεων  σε επίπεδο δήμων ή όμορων δήμων, βασίζεται στις αρχές της εγγύτητας και της μικρήςκλίμακας. Μια πολιτική που συνεκτιμά και αξιοποιεί τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αναγνωρίζει ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης σε όφελος του κοινωνικού συνόλου, θέσεις εργασίας και δεν συνεπάγεται πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους πολίτες. Μια πρόταση  κοινωνικής συμμετοχής, όπου τα οφέλη ανταποδίδονται στην κοινωνία και όχι σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαφύλαξη του περιβαλλοντικού πλούτου και των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείρισή τους και με κύριο άξονα τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημόσιου Τομέα, μπορεί να είναι  βασικός  παράγοντας για αναπτυξιακά και να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά μιας βιώσιμης ανάπτυξης και το πλαίσιο αναφοράς μιας ανθρωποκεντρικής οικονομίας.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Αθανασίου Νάσος (Αττικής)
Αλεξόπουλος Απόστολος (Β΄Αθηνών)
Βαλαβάνη Νάντια (Β΄Αθηνών)
Βαμβακά Τζένη (Β΄Πειραιώς)
Βούτσης Νίκος (Α΄Αθηνών)
Δούρου Ρένα (Β΄Αθηνών)
Δραγασάκης Γιάννης (Β΄Αθηνών)
Δρίτσας Θοδωρής (Α΄Πειραιώς)
Κατριβάνου Βάσω (Β΄Αθηνών)
Καφαντάρη Χαρά (Β΄Αθηνών)
Κουρουμπλής Παναγιώτης (Β’Αθηνών)
Κωνσταντοπούλου Ζωή (Α΄Αθηνών)
Λαφαζάνης Παναγιώτης (Β΄Πειραιώς)
Μητρόπουλος Αλέξης (Αττικής)
Μπόλαρη Μαρία (Α΄Αθηνών)
Παναγούλης Στάθης (Β΄Αθηνών)
Πάντζας Γιώργος (Αττικής)
Παπαδημούλης Δημήτρης (Β΄Αθηνών)
Σακοράφα Σοφία (Β΄Αθηνών)
Στρατούλης Δημήτρης (Β΄Αθηνών)
Τατσόπουλος Πέτρος (Β΄Αθηνών)
Τσακαλώτος Ευκλείδης (Β΄Αθηνών)
Τσουκαλάς Δημήτρης (Επικρατείας)

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ