Στο σφυρί βγάζει το Δημόσιο 3.000 ακίνητα – Καταπατημένες εκτάσεις, στρατόπεδα, Ολυμπιακά έργα, παραθαλάσσια οικόπεδα και αστικά ακίνητα φιγουράρουν στη λίστα

Πρόσφατα Άρθρα

PAOYNTAZZZZZZZZZZZZZZ
Παραθαλάσσια οικόπεδα, στρατόπεδα, εγκαταλελειμμένα κτίρια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταπατημένες εκτάσεις, αστικά ακίνητα, αλλά και ολόκληροι οικισμοί, φιγουράρουν στη «λίστα» με τα πρώτα 3.000 προς πώληση ακίνητα του δημοσίου.

Επειτα από περίπου δύο χρόνια προσπαθειών, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της απογραφής με το «κομμάτι» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που θα μπορούσε άμεσα να αξιοποιηθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, τα οποία, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίρια, πρεσβείες, στάδια, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικά κ.λπ.), έχουν ήδη καταχωριστεί στο ψηφιακό αρχείο του υπουργείου Οικονομικών – αντικαθιστώντας έτσι το «χάρτινο αρχείο» της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και αυτό που είχαν τα υπουργεία στα συρτάρια τους.

Η λίστα με τα αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου πρόκειται πολύ σύντομα να μεταβιβασθεί στο «χαρτοφυλάκιο» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο σε ρόλο «μεσίτη» θα προχωρήσει με τη σειρά του στην αξιοποίησή τους, είτε μέσω συμβάσεων παραχώρησης είτε μέσω της απευθείας πώλησης. 


Το Ταμείο έχει επίσης τη δυνατότητα ορισμένα από αυτά τα ακίνητα που η εμπορική τους αξία παραμένει υψηλή να τα συμπεριλάβει σε ένα «καλάθι» και στη συνέχεια να το πουλήσει σε ξένα funds που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Real Estate. Τα 490 στρέμματα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας που αξιοποιήθηκαν με τον θεσμό της επιφανείας είναι μία περίπτωση αρκετά ενδεικτική της σημασίας που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές για τις ελληνικές εκτάσεις. 

Η τρόικα, από την πλευρά της, βάζοντας «νερό στο μύλο» των ξένων επενδυτών έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να εντείνει τον ρυθμό μεταβίβασης ακινήτων προς το ΤΑΙΠΕΔ. 

Εκτός από τα προηγούμενα 3.000 ακίνητα, οι δανειστές πιέζουν για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 10.000 ακίνητων και εκτιμώμενης αξίας 8 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μεταγενέστερες πωλήσεις. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η τρόικα αφήνει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τον Ιούλιο, στο επόμενο ταξίδι της στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν ετοιμαστεί τα σχετικά χαρτοφυλάκια και για να απασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με αυτό το θέμα. 

Για την ώρα, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται να εκπληρώσουν την πρώτη μνημονιακή δέσμευση «καθαρογράφοντας» τον κατάλογο με τα ακίνητα που θα τεθούν προς αξιοποίηση. 

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι ο κατάλογος αυτός έχει και ορισμένα αρνητικά σημεία. Για πολλά από αυτά τα οικόπεδα που φιγουράρουν στη λίστα, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς παραμένει «άγνωστο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα 100 στρέμματα κρατικής γης που βρίσκονται στη Δαύλεια Βοιωτίας και για τα οποία το ελληνικό ελπίζει ότι θα βρει στην πορεία τούς τίτλους ιδιοκτησίας, προτού αυτή η έκταση φτάσει σε στάδιο πώλησης. 

Αλλα ακίνητα έχουν χαρακτηρισθεί «μερικώς ελεύθερα». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Σε εκατοντάδες περιπτώσεις, τμήματα από μια μεγάλη ενιαία έκταση έχουν καταπατηθεί ή, αν είχαν κάποτε απαλλοτριωθεί, δεν αξιοποιήθηκαν και επέστρεψαν στους αρχικούς ιδιοκτήτες που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Δημόσιο. 

Αυτό βέβαια σημαίνει πως μία έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων μοιάζει πλέον με «κασέρι γεμάτο τρύπες», που δεν προσφέρεται για συνολική αξιοποίηση από έναν επενδυτή. Και ο οποίος, αν έρθει σε συμφωνία με το Δημόσιο, θα βρεθεί στη συνέχεια συνιδιοκτήτης με άλλους δέκα που θα υποστηρίζουν ότι έχουν κι αυτοί εκμετάλλευσης του οικοπέδου. 

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα λυθούν σταδιακά, έτσι ώστε να μη λειτουργήσουν αποθαρρυντικά για τους επενδυτές.

Στη λίστα με τα 3.000 ακίνητα του Δημοσίου ξεχωρίζουν: 

* Παραθαλάσσιες εκτάσεις από ολόκληρη την Ελλάδα: 53 στρέμματα στην παραλία Κυλλήνης, 55 στρέμματα στην παραλία Πευκί κοντά στην Ευβοίας, 26 στρέμματα στη Σαντορίνη, 145 στρέμματα στην Κέρκυρα, 180 στρέμματα στην Παραλία Ζαχάρως είναι μόνο μερικά από τα θεωρούμενα «καθαρά» ακίνητα.

* Αστικά ακίνητα: 9,3 στρέμματα μέσα στο λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΘ), αλλά και 2.000 στρέμματα διάσπαρτα ακίνητα (πρώην Βιομηχανικά κτίρια κυρίως) στο Κερατσίνι, μπορεί να προσελκύσουν τους Κινέζους και όσους ενδιαφέρονται για τα λιμάνια. Μικρά και πιο μεγάλα οικόπεδα (από 150 μέχρι 2.000 τ.μ.), συνήθως με κτίσματα, βρίσκονται επίσης στο Κολωνάκι και στην περιοχή «Χίλτον». Κυρίως όμως αφορούν κυβερνητικά κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και προσφέρονται για πώληση και επαναμίσθωση από το Δημόσιο (sale and lease back). 

* Καταπατημένες από ιδιώτες εκτάσεις, οικισμοί ή και ολόκληρα χωριά: Δεσπόζει στην Κορινθία έκταση 46 στρεμμάτων στην περιοχή Γαλότα και άλλα 1.000 στρέμματα στον Προφήτη Ηλία. Σε ιδιώτες έχουν περάσει 58 στρέμματα στον Μπουρνιά Καλαμάτας, καθώς και άλλα 230 στρέμματα στην Πουνταζέζα στο Λαύριο και τα οποία σκοπεύει να διεκδικήσει το Δημόσιο. 


* Κτίρια και εγκαταστάσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Βρίσκονται σε Νομισματοκοπείο, Γαλάτσι, Βριλήσσια. 

* Στρατόπεδα: στην Κορινθία Στρατόπεδο 336 στρεμμάτων στην περιοχή Κεχριές, στην Αλεξανδρούπολη (Στρατόπεδο Πατσούκα) συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων και στην Χαλκίδα (Στρατόπεδο Παπαναγνωστόπουλου) 585 στρεμμάτων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ