Εντός του 2016 οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο – «Σπάσιμο» Περιφερειών – Κάθε 4 χρόνια δημοτικές εκλογές

Το «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών και η μείωση του μπόνους των εδρών «κλείδωσαν» στον νέο εκλογικό νόμο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και πρόκειται να κατατεθεί εντός του 2016.


Το πολύ μέχρι 10 έδρες θα πρέπει να έχουν οι μεγάλες εκλογικές .

«Είναι «εκ των ουκ άνευ» να σπάσουν οι εκλογικές περιφέρειες. Το πολύ να έχουν μέχρι 10 έδρες» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών.

«Σήμερα είναι έως 44. Θα επιχειρηθεί αυτή η ριζική αλλαγή που νόθευε τη δημοκρατία και εξυπηρετούσε συγκεκριμένους ανθρώπους μέσα από τα κόμματα» συμπλήρωσε ανακοινώνοντας ότι το θέμα αυτό ίσως να το συζήτησει σε όλη του την έκταση το Σάββατο σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών, όπως αποκάλυψε ο κ. Κουρουμπλής στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha989, είναι να επιβληθεί και μια είδους εσωκομματική δημοκρατία στα κόμματα τα οποία θα πρέπει να επιλέγουν τους υποψηφίους του με προκριμάτικές εκλογές.

Θέλοντας να προλάβει σχόλια για τυχόν προσφυγή του ΣΥΡΙΖΑ σε κάλπες με το «άνοιγμα» της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι «ο εκλογικός νόμος πρέπει να ψηφίζεται πρώιμα, μακριά από την περίοδο των εκλογών. Θέλω να ψηφίστεί πρώιμα να είναι τα κόμματα σε ηρεμία γιατί δεν πρέπει να πάρει μόνο 153 ψήφους ο νόμος».

Όπως είπε στα σχέδια του υπ. Εσωτερικών είναι να διεξάγονται δημοτικές εκλογές κάθε 4 από 5 χρόνια που ισχύει σήμερα.


Σε ό,τι αφορά το εκλογικό μπόνους, μειώνεται στις 30 έδρες από τις 50 που ισχύει σήμερα. Έτσι, φαίνεται ότι απορρίπτεται η ιδέα για κατάργηση του μπόνους ώστε να εξυπηρετείται ο στόχος της πολιτικής σταθερότητας, αναφέρει το δημοσίευμα.

  Πρόσκληση και θέματα της 10ης  Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής στις 5 Ιουνίου 2020

Όσον αφορά την εκλογική περιφέρεια “Υπόλοιπο Αττικής”, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο έχει να κάνει με το «σπάσιμο» της Αττικής σε τρεις και το δεύτερο σε δύο εκλογικές περιφέρειες.

Η αρχική ιδέα ήταν να ακολουθηθεί η πρακτική των πρώην νομαρχιών. Δηλαδή μία εκλογική περιφέρεια στη Ανατολική Αττική και μία στη Δυτική. Σε αυτή την περίπτωση οι έδρες θα μοιραστούν ανάλογα με τον πληθυσμό της απογραφής του 2011. Δηλαδή για την «εκλογική περιφέρεια» Αν. Αττικής 11 – 12 και για την «εκλογική περιφέρεια» Δυτ. Αττικής 3 – 4.

Με δεδομένη όμως τη δήλωση του κ. Κουρουμπλή ότι δεν θα υπάρχει εκλογική περιφέρεια με περισσότερες από 10 έδρες, μοιάζει αυτονόητο ότι η ανατολική Αττική θα «σπάσει» στα δύο.

Έτσι θα υπάρξει η «εκλογική περιφέρεια» της Βορειοανατολικής Αττικής και αυτή της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Στην πρώτη θα ενταχθούν οι Δήμοι Αχαρνών, Διονύσου, Ωρωπού και Μαραθώνα και θα εκλέγει 4 – 5 βουλευτές και στη δεύτερη θα ενταχθούν οι Δήμοι 3Β, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού και Σπάτων Αρτέμιδας και θα εκλέγει 7 – 8 βουλευτές.

Οι κατανομές αυτές βέβαια είναι υπό διαρκή διερεύνηση και ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν μέχρι την τελική εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου και αυτό διότι υπάρχει η περίπτωση κάποιοι δήμοι να… μετακομίσουν από μία «εκλογική περιφέρεια» σε μία άλλη.


Πηγές: 
dimokratiki.gr
notioanatolika.gr