17.8 C
Keratea
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Να ληφθούν άμεσα υπόψη τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα της απογραφής του 2011 για τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής

Πρόσφατα Άρθρα

Κύριοι Υπουργοί,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011, βάσει της οποίας έπρεπε ήδη να χρηματοδοτούνται οι Δήμοι της χώρας (Αρ. Πρω. 7596/25.02.2013). 
Σύμφωνα με την απάντησή του Υπουργείου Εσωτερικών οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) κατανέμονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Εσωτερικών και Οικονομικών) η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αναφορικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία κατανομής τους, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους. 

Επισημαίνεται επίσης ότι τα νέα δεδομένα στις κατανομές των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ θα ληφθούν υπόψη μετά από σχετική πρόταση της ΚΕΔΕ και τη δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων της απογραφής του πραγματικού πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. 
Με ίδια με την απάντηση σε εμάς ημερομηνία το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στην ΚΕΔΕ έγγραφο με το οποίο προαναγγέλλει τη νομοθετική ρύθμιση ενόψει δημοσίευσης της Απογραφής του πληθυσμού του 2011, τα αποτελέσματα της οποίας θα επαναπροσδιορίσουν τις κατανομές της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης των Δήμων από τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ! 
Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει την ισχύ των αποτελεσμάτων από το νέο οικονομικό έτος με το σκεπτικό ότι έτσι θα αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην τήρηση των προϋπολογισμών των Δήμων. Δεν γνωρίζουμε ποιους δήμους ακριβώς θα εξυπηρετήσει η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών. 
Γνωρίζουμε όμως ποιους δήμους όχι μόνο δεν εξυπηρετεί αλλά και τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. 
Συγκεκριμένα οι Δήμοι Αχαρνών, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδας και Ωρωπού, το σύνολο δηλαδή των Δήμων της Ανατολικής Αττικής, ανήκουν στους ζημιωθέντες τόσο της μέχρι σήμερα απαράδεκτης καθυστέρησης στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της απογραφής, όσο και στην απίστευτη για εμάς πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών. 
Δεν θέλουμε καν να σχολιάσουμε την απαξίωση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που επιδεικνύει το Υπουργείο Εσωτερικών μη ενημερώνοντας σε σχετική ερώτηση στη για τις προθέσεις του. 
Ο νόμος είναι σαφής και συνδέει άμεσα τις χρηματοδοτήσεις με τον πραγματικό πληθυσμό. Η γνωρίζει ραγδαία αύξηση του πραγματικού πληθυσμού και άρα των πραγματικών λειτουργικών αναγκών εδώ και μια δεκαετία, εξακολουθεί όμως να χρηματοδοτείται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2001 και το Υπουργείο Εσωτερικών αντί να προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξηθεί η ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, πραγματοποιεί «εξυπηρέτηση» στους Δήμους των οποίων ο πληθυσμός έχει μειωθεί, σε μερικές περιπτώσεις δραστικά (πχ Αθήνα) και άρα έχουν μικρότερες λειτουργικές ανάγκες, σε βάρος αυτών που πραγματικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. 
Μάλιστα για να μην «προκληθεί αναστάτωση» στους Δήμους προωθείται και η προσαρμογή στον αριθμό των Αντιδημάρχων και των συμβούλων που ο κάθε Δήμος δικαιούται για την επόμενη δημοτική περίοδο, θεωρώντας προφανώς μικρή την αναστάτωση που προκαλείτε στους Δήμους των οποίων ο πληθυσμός και οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. 
Δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση που προκρίνει τις ανάγκες των Δήμων που υπέστησαν πληθυσμιακή μείωση σε βάρος των Δήμων που αυξήθηκε ραγδαία ο πληθυσμός τους. Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύνδεση των χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους στη βάση των πραγματικών τους αναγκών, όπως και όλων των άλλων δεδομένων που συνδέονται νομοθετικά με τον πραγματικό πληθυσμό των Δήμων.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:

  1. Ποια είναι η κατανομή χρηματοδότησης των θεσμοθετημένων εσόδων των Δήμων Αχαρνών, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδας και Ωρωπού σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών σας και ποια θα έπρεπε να είναι με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011;
  2. Πώς θα διασφαλίσετε ότι οι συγκεκριμένοι Δήμοι θα λάβουν την που δικαιούνται, πώς και πότε θα αποκαταστήσετε την απώλεια πόρων που υπέστησαν λόγω της αντισυνταγματικής καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011;
  3. Ποιοι Δήμοι της χώρας παρουσίασαν αύξηση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία, ποιοι μείωση και ποια η ποσοστιαία μεταβολή;
  4. Για ποιους λόγους παραγνωρίζετε τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού των Δήμων και πώς σκοπεύετε να εναρμονίσετε τις χρηματικές ενισχύσεις στη βάση των πραγματικών αναγκών;     

         -Ο-
    ΕΡΩΤΩΝ   
        ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
             ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ