Συμφωνα με την ιστοσελίδα «www.e-aftodioikisi.gr», ο Γιάννης Ραγκούσης βολιδοσκόπησε τις διαθέσεις των βουλευτών, κέρδισε χρόνο και η συζήτηση κινήθηκε περί της ανάγκης προώθησης της διοικητικής μεταρρύθμισης, των όρων και των προϋποθέσεων. Απέφευγε ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του στους βουλευτές για το χωροταξικό, παραπέμποντας τις ανακοινώσεις για τις συνενώσεις των δήμων «σε ένα δεκαπενθήμερο», δηλαδή λίγο πριν το Πάσχα
Η ιστοσελίδα «www.aftodioikisi.gr» υποστηρίζει από την πλευρά της πως από την όλη συζήτηση προέκυψε ότι:
1) Το πληθυσμιακό κριτήριο για τις συνενώσεις στη Β΄ Αθήνας θα είναι το 25-30.000, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε περίπου 35 δήμους από τους 48 που είναι σήμερα και 2) Δεν προκρίνεται η λογική των προσαρτήσεων αλλά των συνενώσεων όμορων δήμων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»(Τρίτη 16 Μαρτίου), τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τις επαφές του κ. Ραγκούση με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως και από τα πορίσματα των επιτροπών που έχουν συσταθεί στο υπουργείο και επεξεργάζονται τις βασικές ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου, είναι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική της «ήπιας προσαρμογής». Τα κριτήρια ως εκ τούτου που θα ισχύσουν για τη νέα χωροταξική δομή (πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά κτλ.) «θα είναι ενιαία σε ολόκληρη τη χώρα και δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις ούτε καν όταν το σχέδιο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή». Τα ίδια κριτήρια θα ισχύσουν και στην Αττική, στην οποία προβλέπονται συνενώσεις μόνο όμορων δήμων και κυρίως δήμων με όμορες κοινότητες, χωρίς να θίγονται οι μεγάλοι ή ακόμη και μέτριοι με βάση πληθυσμιακά κριτήρια δήμοι. Ο κ. Ραγκούσης κατά τις συναντήσεις που είχε και με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εκλέγονται στην περιφέρεια ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι θα αποτελούν ενιαίες διοικητικές ενότητες και δεν θα ξεφεύγουν από τα γεωγραφικά όρια του νομού, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα ισχύσει- με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις- η χάραξη που είχε κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Στη δε Νομαρχία Ανατ. Αττικής, οι εξής:
1) Αυλώνας – Σκάλα Ωρωπού – Ν. Παλάτια – Ωρωπός – Μαλακάσα – Συκάμινο – Μαρκόπουλο (18.000 κάτοικοι)
2) Καπανδρίτι – Αφίδνες – Πολυδένδρι – Βαρνάβας – Κάλαμος (15.000)
3) Αχαρνές – Θρακομακεδόνες (82.000 κάτοικοι)
4) Αγ. Στέφανος – Κρυονέρι – Άνοιξη – Δροσιά – Διόνυσος – Σταμάτα – Ροδόπολη (32.000 κάτοικοι)
5) Μαραθώνας – Γραμματικό – Ν. Μάκρη (22.000)
6) Ραφήνα – Αρτέμιδα (26.000)
7) Παλλήνη – Ανθούσα – Πικέρμι (23.000)
8) Γέρακας – Γλυκά Νερά (21.000)
9) Κορωπί – Μαρκόπουλο – Σπάτα – Παιανία (63.000). Σ’ αυτό το σχήμα έχουν συμφωνήσει και οι 4 δήμαρχοι και το έχουν διαβιβάσει στον υπουργό Εσωτερικών.
10) Βούλα – Βάρη – Βουλιαγμένη (41.000)
11) Κερατέα – Λαυρεωτική – Κουβαράς – Αγ. Κωνσταντίνος (24.000)
12) Καλύβια – Φώκαια – Ανάβυσσος – Σαρωνίδα (22.000)