Ο Λαογραφικός Όμιλος ”ΑΠΟΛΛΩΝ” Κερατέας κόβει την πίτα την Κυριακή 12/1

Πρόσφατα Άρθρα

%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 19:00 ο Λαογραφικός Όμιλος “‘ΑΠΟΛΛΩΝ” Κερατέας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα παρουσιάζοντας χορούς από Ήπειρο, Ρούμελη, Μ. και Κρήτη.

Συμμετέχει η χορωδία του Συλλόγου.

Πληροφορίες:

Ο Μορφωτικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ» Κερατέας, ιδρύθηκε το 1990. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο και η λειτουργία του στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών του.

Κύριοι σκοποί λειτουργίας του Συλλόγου είναι η εκμάθηση και διάδοση Ελληνικών παραδοσιακών χορών, παραδοσιακών οργάνων, παραδοσιακής μουσικής, διατήρηση και διάσωση των εθίμων του τόπου μας.

Για το σκοπό αυτό λειτουργούν δεκαοκτώ (18) χορευτικά τμήματα, εννέα (9) ενηλίκων και εννέα (9) παιδιών και ένα (1) τμήμα παραδοσιακής – βυζαντινής χορωδίας . Συνολικά, τα χορευτικά μας μέλη ανέρχονται στα 410 περίπου.

Δάσκαλοι χορού είναι οι συντοπίτες μας Νίκος Στεργίου και Χρήστος Τόλιας.

Από το 2004 λειτουργεί χορωδία παραδοσιακών τραγουδιών και εκκλησιαστικών ύμνων που αποτελείται από είκοσι (20) περίπου μέλη.

Δάσκαλος της χορωδίας είναι ο κ. Χρίστος Τσάλλος.

Το 2006 ξεκινήσαμε με τη βοήθεια της ΝΕΛΕ (Νομαρχία Ανατολικής Αττικής) εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων (ούτι, βιολί ).

Στο σύλλογό μας διατηρείται βεστιάριο με τοπικές φορεσιές (Μεσογείτικες και Σαρακατσάνικες ), καθώς και φορεσιές άλλων περιοχών και γίνεται διαρκώς προσπάθεια εμπλουτισμού του.

Επίσης λειτουργούν τμήματα εκμάθησης Αργυροχρυσοχοΐας και κεντητής κουλούρας.

Οι χορευτικές ομάδες και η χορωδία μας συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στην Κερατέα (όπως κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, 25ης Μαρτίου, 28ης Οκτωβρίου, γιορτή λήξης χορευτικής περιόδου, σε διάφορα τοπικά φεστιβάλ και πανηγύρια, καρναβάλι, κ.λ.π.) και εκτός Κερατέας, σε εκδηλώσεις και Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών (Παναθηναϊκό στάδιο, Ολυμπιακό στάδιο, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Θέατρο Δώρας Στράτου, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, ΝΕΛΕ Ανατολικής Αττικής, Καλύβια, Λαύριο, Κουβαράς, Παιανία, Γαλάτσι, Σπάτα, Περιστέρι, Μπραχάμι, Πολυδένδρι, Σαλαμίνα, Φιλοθέη, Ν.Ιωνία, Ζευγολατιό κ.α.), και στο εξωτερικό, στις πόλεις Burgaz και Βάρνα Βουλγαρίας, Μπελογιάννης Ουγγαρίας και στη Σικελία, καθώς και σε τηλεοπτικούς σταθμούς (Mega, Skai, Alfa).

Επίσης συνεργαζόμαστε με πολλούς άλλους φορείς και συλλόγους (Καλυβίων, Κουβαρά, Παιανίας, Κρητών, Θεσσαλών και Ποντίων Λαυρίου, Πετρούπολης, Γαλατσίου, Πολυδενδρίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α.)

Αναλυτικά:
Το 1992 στο Παναθηναϊκό Στάδιο για υποδοχή Ολυμπιονικών
Το 1994 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου
Το 2004 στην υποδοχή της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής φλόγας στα και Κερατέα αντίστοιχα
Το 2005 σε Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Γαλάτσι και στα Σπάτα
Το 2005 εμφάνιση σε ποδοσφαιρική συνάντηση του Κεραυνού Κερατέας
Το 2005 δύο φορές σε Φεστιβάλ στο
Το 2006 σε Φεστιβάλ στο Πολυδένδρι
Σε διεθνή Φεστιβάλ όπως το 1991 στο Burgaz και το 2006 στη Βάρνα Βουλγαρίας
Το 2007 σε τηλεοπτικές εμφανίσεις στον ΑΛΦΑ και στο MEGA
Το 2007 χορευτική ομάδα εμφανίστηκε σε πανελλήνιο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε υπ’ ευθύνη του ιδρύματος της Δώρας Στράτου, στο Θέατρο της Δώρας Στράτου
Το 2008 σε Φεστιβάλ στη Σαλαμίνα
Το 2008 συμμετοχή με κεντητά ψωμιά σε έκθεση του Δήμου Φιλοθέης
Το 2008 συμμετοχή στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στα πλαίσια της ημερίδας «Σιτάρι – Αλεύρι – Ψωμί» με παρουσίαση και παρασκευή κεντητού ψωμιού και πίτας. Την παρασκευή συνόδευε η χορωδία μας, τραγουδώντας τοπικά τραγούδια του γάμου.
Το 2008 στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Τι μαγειρεύει ο γείτονας» πήραμε μέρος με ομάδα γυναικών του συλλόγου μας, μαγειρεύοντας τοπικές συνταγές φαγητών, γλυκών και κεντητών ψωμιών, σε αφιέρωμα στην Κερατέα
Το 2008 τις ημέρες των Χριστουγέννων συμμετείχαμε με την χορωδία και τα χορευτικά μας, σε διάφορα ιδρύματα με παιδιά (παιδιά του Ερυθρού Σταυρού, παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.λ.π.).
Το 2009 συμμετοχή με εκθεσιακό περίπτερο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με κεντητά ψωμιά, στο Γ΄ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης, σαν εκπρόσωποι του Δήμου Κερατέας.
Το 2009 συμμετοχή σε φεστιβάλ του Δήμου Καλυβίων, μαζί με χορευτικές ομάδες από τα και τη Βάρνα Βουλγαρίας.
Το 2009 συμμετοχή σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία.
Το 2009 κύριοι προσκεκλημένοι του Συλλόγου Αλαγιωτών της Νέας Ιωνίας, με έκθεση και παρασκευή κεντητής κουλούρας.
Το 2009 και το 2010 συμμετοχή στο 1ο και 2ο φεστιβαλ Οβριόκαστρου.
Το 2010 συμμετοχή σε φεστιβάλ στο Ζευγολατιό.
Το 2010 συμμετοχή σε Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ στη Σικελία, μαζί με χορευτική ομάδα από τα Καλύβια.
Το 2010 χορευτική συμμετοχή στα «Τσονίμια», προσκεκλημένοι από τον εξωραϊστικό σύλλογο Τσονίμας Κερατέας.
Το 2011 συμμετοχές στις εκδηλώσεις του μπλόκου ΒΙΟΠΑ, στην κοπή της πίτας όλων των τοπικών συλλόγων, στις χορευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στο Φεστιβάλ ART RESISTANCE με 2 χορευτικά τμήματα σε Μεσογείτικους και Σαρακατσάνικους χορούς.
Το 2011 συμμετοχή σε χορευτική εκδήλωση στην Πετρούπολη.
Το 2011 συμμετοχή με ένα χορευτικό τμήμα στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγ. Μαρίνας στην Παιανία.
Το 2011 διοργανώσαμε το 1ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Κερατέα, στο οποίο συμμετείχαν μαζί με τον Απόλλωνα επτά (7) Λαογραφικοί Σύλλογοι (Σύλλογοι Ποντίων, Κρητών και Θεσσαλών Λαυρίου, Σύλλογος «Αγ. Μαρίνα» Παιανίας, Σύλλογος «Τερψιχόρη» και Σύλλογος Γαλατσίου).
Συμμετοχή κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις της πρώην ΝΕΛΕ (Νομαρχία Ανατολικής Αττικής) με περίπτερο και έκθεση με κεντητές κουλούρες, χειροποίητα κοσμήματα, χειροτεχνήματα αργυροχρυσοχοΐας και τραγούδια από την παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου μας.
Συμμετοχή κάθε χρόνο με εκθεσιακό περίπτερο στη «Γιορτή Μελιού» της Κερατέας εκθέτοντας τοπικά είδη λαϊκής τέχνης και παράδοσης.
Συνεργασία με το τμήμα παραδοσιακών χορών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και με συλλόγους της περιοχής μας (Σύλλογος Κουβαρά, Καλυβίων, Παιανίας, Σύλλογος Ποντίων, Θεσσαλών και Κρητών Λαυρίου κ.α.)

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ