30.9 C
Keratea
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Χτίζουν σε 100 στρέμματα ”China Town” στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας

Πρόσφατα Άρθρα

Μια κινεζική πόλη στην καρδιά της κοιλάδας των Μεσογείων, μια China Town στην οποία θα αγοράσουν σπίτια Κινέζοι που αγαπούν την και θέλουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας, αλλά και να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, σχεδιάζουν εταιρείες από τη «Χώρα του Δράκου».


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει τις επαφές τους εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών real estate από την οι οποίοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στο Μαρκόπουλο.
Πρόκειται για μια έκταση περί τα 100 στρέμματα, που αποτελεί κομμάτι μιας τεράστιας περιοχής 1.000-1.200 στρεμμάτων η οποία τους επόμενους μήνες θα μπει στο σχέδιο πόλης. Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες διαδικασίες για την πρώτη φάση ανάρτησης και, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμο Μαρκοπούλου, σε 6-8 μήνες θα γίνει η οριστική ένταξή τους στο σχέδιο, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην ευρύτερη περιοχή.
Οπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς, η έκταση αυτή, μετά τις εισφορές σε γη, θα είναι ουσιαστικά ένα «καθαρό» οικόπεδο 600.000 τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να διατεθεί για οικιστική ανάπτυξη.
Οι πρώτες συζητήσεις

Ομάδα ιδιοκτητών η οποία έχει συγκεντρώσει 100 στρέμματα γης ?ίσως και περισσότερα- ξεκίνησε επαφές με τους Κινέζους επενδυτές, μέλη μιας μεγάλης εταιρείας ακινήτων που ήρθαν στη χώρα μας, είδαν την περιοχή και εκδήλωσαν επίσημο ενδιαφέρον για αγορά μεγάλων εκτάσεων.

Μάλιστα, όλες οι ενέργειες για την προσέλκυση των Κινέζων και την επίσπευση των διαδικασιών έχουν γίνει με πρωτοβουλία του δημάρχου Μαρκοπούλου, Σωτήρη Μεθενίτη, ο οποίος βλέπει μια τεράστια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μεγάλου οικιστικού project που θα αλλάξει τα δεδομένα σε όλα τα Μεσόγεια.
Μία νέα πόλη με 600 σπίτια
Εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που έχουν οι οικοπεδούχοι και της αδυναμίας τους να καταβάλουν την εισφορά σε χρήμα που απορρέει από τον νόμο για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης, η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε διευκολύνσεις και πληρωμές σε πολλές δόσεις.
Οπως εκτιμάται, στην έκταση των 100 στρεμμάτων και με συντελεστή δόμησης 0,6 μπορούν να κτιστούν 60.000 τετραγωνικά κατοικιών. Με μέση επιφάνεια 100 τ.μ. (που κατά κύριο λόγο ζητούν οι Κινέζοι), μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή μια νέα πόλη 600 σπιτιών.
Οι Κινέζοι επενδυτές που ήρθαν στην Ελλάδα κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την απόκτηση της έκτασης θέλοντας να φτιάξουν την China Town και να αρχίσουν να πουλάνε σπίτια σε συμπατριώτες τους που ενδιαφέρονται για εξοχικά στη χώρα μας και τα οποία συνδέονται με τη χορήγηση βίζας πενταετούς διάρκειας.
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι ισχύει και στην Ελλάδα ο νόμος για την παραχώρηση άδειας παραμονής σε όσους αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Αν και οι μέχρι σήμερα αγοραπωλησίες είναι λίγες, εντούτοις εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να προκληθεί επενδυτική έκρηξη. Αλλωστε, τουριστικοί παράγοντες περιμένουν σημαντική αύξηση των Κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν σπίτια και να χρησιμοποιήσουν τη χώρα μας ως βάση για «εξορμήσεις» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι αγοραστές που στοχεύουν στη βίζα ενδιαφέρονται για ακίνητα αξίας 250-300 χιλιάδων ευρώ, ενώ ιδιώτες επενδυτές για αστικά ακίνητα δίνουν γύρω στο 1 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν τέλος και επιχειρηματίες/εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα αναζητώντας υπεραξίες και το ποσό της επένδυσης εξαρτάται από τις ευκαιρίες».
Το σύνολο της έκτασης που θα μπει στο σχέδιο πόλης βρίσκεται νότια της πόλης του Μαρκόπουλου και σε κοντινή απόσταση από τον Ιππόδρομο, ένα Ολυμπιακό έργο που παραμένει αναξιοποίητο, αλλά αναμένεται να βγει σε διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία παρουσιάζει ισχυρό επενδυτικό και οικιστικό ενδιαφέρον διότι έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7,5 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κάτι που διευκολύνει τους αγοραστές σπιτιών, ειδικά τους Κινέζους που θέτουν την προσβασιμότητα στην ιδιοκτησία τους σε πρώτη προτεραιότητα.
2 Είναι σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Λαύριο, αλλά και κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, επομένως οι μελλοντικοί κάτοικοι θα έχουν άμεση σύνδεση με τα .
Βρίσκεται κοντά στις ακτές της Αττικής και σε γνωστές στη , στο , στην καθώς και στο , στη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη.
4 Είναι μόλις 38 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και 25 χιλιόμετρα από το Μαρούσι και τα γνωστά εμπορικά κέντρα.
5 Εξαιτίας της Αττικής οδού αλλά και του προαστιακού που βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων (στάση Κορωπί) είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλη την πρωτεύουσα.
6 Η περιοχή γειτνιάζει με το Ιππικό Κέντρο, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι χρήσεις γης και δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία εμπορικών κέντρων κ.λπ.
7 Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Επιχειρηματικό Πάρκο Μαρκοπούλου.
Οι Κινέζοι επενδυτές που επισκέφτηκαν την περιοχή και είδαν τα πλεονεκτήματά τους περιμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασίων με τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης ώστε να κλείσουν τα πρώτα συμβόλαια με ιδιοκτήτες οικοπέδων. Αναφορικά με τις τιμές που ισχύουν στην περιοχή, υπάρχουν οικόπεδα 1,2 στρ. που πωλούνται 120.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν και μεγάλες εκτάσεις πάνω από 9 στρέμματα που δίνονται στα 1,4 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στην Ελλάδα μεγάλη επιχειρηματική αποστολή η οποία θα αποτελείται από Κινέζους αξιωματούχους αλλά και επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους, μεταξύ αυτών και του real estate.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επαφές με κινεζικές τράπεζες, όπως η Bank οf China, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για αγορά ακινήτων κάθε είδους ή κατασκευή οικιστικών συγκροτημάτων.
ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ
Ιδανικό «φενγκ σούι» με θάλασσα, βουνό και βίζες – εξπρές
Μπορεί το κινεζικό ενδιαφέρον να έχει μείνει ακόμη στα χαρτιά και οι αγοραπωλησίες ακινήτων να μετριούνται στα δάχτυλα, ωστόσο, κτηματομεσίτες και διεθνείς εταιρείες real estate εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα γίνει από τους βασικότερους στόχους των επενδυτών της Κίνας.
Οπως εξηγούν άνθρωποι που έχουν έρθει σε συζητήσεις με Κινέζους οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν σπίτια στη χώρα μας, οι βασικοί προορισμοί που ερευνούν είναι η Αττική, η , τα του Αιγαίου και ειδικά η Σαντορίνη.
Διαπραγματεύσεις
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι κινεζικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν μαζικά στην Ελλάδα και να φέρουν πολλούς αγοραστές σπιτιών είναι ιδιαίτερα «σκληρές» στις διαπραγματεύσεις τους, ενώ έχουν συγκεκριμένους κανόνες και θέτουν προδιαγραφές προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβόλαια.
Ζητούν κατά κύριο λόγο ακίνητα σε περιοχές με ευκολία πρόσβασης. Δηλαδή να διαθέτουν αεροδρόμιο ώστε να μην ταλαιπωρούνται στις μετακινήσεις τους, όταν φτάνουν από τη χώρα τους. Αναζητούν επίσης καλές περιοχές με θέα στη θάλασσα κοντά στην Αττική ή στις παραλίες ελληνικών νησιών. Επίσης, θέλουν να πάρουν άδειες παραμονής χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οι Κινέζοι επενδυτές που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο εξοχικές κατοικίες στη χώρα μας, αλλά και σε Ισπανία και , ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το? φενγκ σούι σε σχέση με το σημείο που βρίσκεται το ακίνητο. Για τον λόγο αυτόν αναζητούν σπίτια που να έχουν θέα στη θάλασσα αλλά από την πίσω πλευρά να υπάρχει? βουνό. Ο λόγος είναι ότι σκέφτονται πάντα την πανάρχαια κινεζική παροιμία που λέει: «η θάλασσα είναι η τύχη, μου φέρνει χρήματα εξαιτίας του εμπορίου. Πίσω το βουνό μου? φρενάρει το εμπόριο, δηλαδή το χρήμα».
Υπάρχουν τρεις τύποι αγοραστών. Αυτοί που αποκτούν ένα ακίνητο για να πάρουν μαζί και τη βίζα ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλη την Ευρώπη. Οσοι αναζητούν ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν την αύξηση των τιμών. Και τρίτον όσοι επενδύουν σε πολυτελή ακίνητα με χαρακτηριστικά για προσωπική χρήση.
ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ 250.000 €
Βλέπουν την Ελλάδα γέφυρα για την Ευρώπη
Το γενναίο βήμα που περίμεναν οι ξένοι επενδυτές έγινε τον Απρίλιο με τον νόμο 4146/2013. Αρχικά είχε προταθεί η χορήγηση άδειας παραμονής για πέντε χρόνια με αγορές πάνω από 300.000 ευρώ, ωστόσο τελικά μειώθηκε στις 250.000 ώστε να έρθουν περισσότεροι επενδυτές. Αλλωστε, οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά στην Ελλάδα, επομένως υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που πωλούνται στα επίπεδα των 250.000-300.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ανταγωνίστριες» αγορές έχουν αντίστοιχο νόμο, ο οποίος έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία το όριο αγοράς ακινήτου με «δώρο» τη βίζα είναι 500.000 ευρώ.
Στην Κύπρο είναι 300.000 ευρώ και με αυτό το ποσό περισσότεροι από 1.000 αγοραστές ήταν Κινέζοι το 2012, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει «παροικία» στο νησί. Τώρα βλέπουν την Ελλάδα σαν ενδιάμεσο σταθμό για ταξίδια στην Ευρώπη, αλλά περιμένουν να επιλυθούν και ορισμένα άλλα ζητήματα, όπως η προκαταβολική εξόφληση των ακινήτων που ισχύει στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ανταγωνίστριες αγορές.
Πού βρέσκεται η περιοχή – φιλέτο
  • Γειτνιάζει με το Ιππικό Κέντρο, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι χρήσεις γης και δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία εμπορικών κέντρων κ.λπ.
  • Σε απόσταση αναπνοής από το Επιχειρηματικό Πάρκο Μαρκοπούλου, το οποίο είναι πλήρως οργανωμένο με πολύ γνωστές εταιρείες να βρίσκονται στην περιοχή.
  • Σε απόσταση μόλις 7,5 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  • Κοντά στις ακτές της Αττικής και σε γνωστές παραλίες όπως Πόρτο Ράφτη, Αρτέμιδα, Ραφήνα, καθώς και στο Σούνιο, στη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη.
  • Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Λαύριο, αλλά και κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, επομένως οι μελλοντικοί κάτοικοι θα έχουν άμεση σύνδεση με τα νησιά.
  • Σε απόσταση 38 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και 25 χιλιόμετρα από το Μαρούσι και τα γνωστά εμπορικά κέντρα.
  • Πολλά από τα οικόπεδα που πωλούνται είναι επικλινή, καθώς βρίσκονται σε δύο λόφους με απεριόριστη θέα, οι συντελεστές δόμησης είναι χαμηλοί (0,6), ο συντελεστής κάλυψης είναι 40% και το μέγιστο ύψος 7,5 . Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας αραιοκατοικημένος οικισμός.
ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
[email protected]

Διαβάστε επίσης:

Σχολιασμός του άρθρου

μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: