ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ 3 ΦΙΛΜ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2007-2010

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Εκδοτικός οργασμός με βιβλία, CD που αναφέρονται στην ιστορία, λαογραφία και την πολιτιστική ταυτότητα της Κερατέας πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 2007-2010 από το Δήμο Κερατέας είτε με χορηγίες φορέων, είτε με αυτόνομες εκδόσεις.
Αξίζει να απαριθμήσουμε επιγραμματικά τις εκδόσεις με χρονολογική σειρά :

 • « Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ».

     Ένα βιβλίο που εξέδωσε ο Δήμος Κερατέας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αν. Αττικής του Δεκέμβριο του 2007 περιέχει τις αρχαιολογικές μελέτες των Ευαγγέλου – Όλγας Kακαβογιάννη, Ευγένιου Βάντερπουλ, Χανς Λόμμαν και ένα χρονογράφημα του Δημ. Χατζόπουλου. Την έκδοση που επιμελήθηκε ο Γ. Ιατρού απέστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης στις 13-2-2008 στην Εισαγγελική Αρχή με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία για την παράνομη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας.

 • ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ «ΕΝΤΕΧΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ». Ένας συλλεκτικός δίσκος ακτίνας (CD) που εξέδωσε ο Δήμος Κερατέας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αν. Αττική και η «Χρυσή Τομή» τον Μάιο του 2008. Περιέχει 26 Ελληνικά και ξένα έντεχνα τραγούδια από την εποχή του μεσοπολέμου του τενόρου από την Κερατέα Κώστα Μυλωνά (1889-1949) από το αρχείο Στάθη Αρφάνη.

 •   «Ο ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ»

     του πατέρα Τιμόθεου Γ. Αγγελή, έκδοση του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου Κερατέα με την χορηγία του Δήμου Κερατέας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Εκδόθηκε με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ανέγερση του Αγίου Δημητρίου.

 • «Η ΚΕΡΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» του Χρ. Γ. Ρώμα

     Επανέκδοση τον Δεκέμβριο του 2008 από το Δήμο Κερατέας και την «Χρυσή Τομή» της Α’ Έκδοσης του 1987. Η 2η έκδοση είναι ανανεωμένη, βελτιωμένη με αρκετές διορθώσεις και νέα κεφάλαια και φωτογραφίες.

 • ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ «ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ»

Έκδοση του Συνδέσμου “Χρυσή Τομή” Κερατέας και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οβριοκάστρου “Γεροπλάτανος” με την χορηγία του Δήμου Κερατέας που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2009. Οι φωτογραφίες του λευκώματος είναι των Γ. Κρικέλη, Π. Αθανασίου, Κ. Αντωνίου, Δ. Ιατρού, ενώ τα κείμενα και η επιλογή ποιημάτων είναι του Γ. Ιατρού.

 • «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξανδρου Π. Οικονομόπουλου, που έγινε τον Οκτώβριο του 2009 από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και το Δήμο Κερατέας και αποτελεί την αντι-πρότασή μας στον περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση απορριμμάτων. Παρουσιάσθηκε σε ημερίδα στις 12/2/2010 σε συνεδριακό κέντρο «Δημόκριτος» και αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου του ίδιου συγγραφέα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ/ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ» που εκδόθηκε το 2007 πάλι από τη Νομαρχία και τους Δήμους της Αττικής μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κερατέας.

 • “ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ” του Γιώργου Π. Ιατρού που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2010 από τον Δήμο Κερατέας με αναφορά στην ιστορία – τοπωνύμιο – χλωρίδα πανίδα – ναυάγια – ιδιοκτησιακό καθεστώς της νήσου κ.α. Με αφορμή αυτό το βιβλίο και τα στοιχεία για το ναυάγιο ORIA (με 4.100 θύματα Ιταλούς αιχμαλώτους τον Φεβρουάριο του 1944) του Αρ. Ζερβούδη, Β. Μεντογιάννη, Ν. Πηγαδά έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με τις Ιταλικές αρχές για την ανέγερση ενός μνημείου στην παραλία Χάρακα.

 • “ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ. ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ” του Κωνσταντίνου Τσοπάνη που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2010 από τον Δήμο Κερατέας. Είναι ένα πόνημα που εκτός από το γλωσσικό θησαυρό που περιέχει, διασώζει κι ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, φορέας της οποίας ήταν και η αρβανίτικη γλώσσα.

 • “ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ”

Έκδοση του ΚΑΠΗ Κερατέας με την χορηγία του Δήμου Κερατέας που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 με αφορμή την Γιορτή Μελιού Κερατέας. Περιέχει κυρίως παραδοσιακές συνταγές με μέλι από την Κερατέα με έγχρωμες φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία για την μελισσοπαραγωγή στην περιοχή καθώς και την διατροφική αξία του μελιού. Η επιμέλεια του βιβλίου είναι της αντιδημάρχου Κερατέας και προέδρου του ΚΑΠΗ Σοφίας Παπαγιάννη.

 • “ΚΕΡΑΤΕΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ – ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ” του Γιάννη Ευαγγ, Σταμέλου. Η πιο πρόσφατη έκδοση του Δήμου Κερατέας (Σεπτέμβριος 2010) που είναι ένας πλήρης βιβλιογραφικός οδηγός όλων των βιβλίων – εφημερίδων – άρθρων που εκδόθηκαν για την Κερατέα.

Εκτός από τις εκδόσεις αυτές ο Δήμος εξέδωσε μια σπάνια φωτογραφία της πόλης από τον σιδηροδρομικό σταθμό το 1902 σε μεγάλη διάσταση, τρεις σελιδοδείκτες για τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, τους πολιτιστικούς θεσμούς και τα αρχαιολογικά ευρήματα του Δήμου, το ημερολόγιο την Ενορίας του Αγ. Δημητρίου το 2008 με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανέγερση του ναού, δύο ημερολόγια (2009,2010) της Δημοτικής Παραδοσιακής Σχολής Κερατέας “Το Κοπανέλι”. Ακόμα το 2009 κυκλοφόρησαν και δύο παιδικά παζλ με θέματα το αρχαίο Θέατρο Θορικού και του Αγίου Δημητρίου.

Στον τομέα του κινηματογράφου-τηλεόρασης 3 ενδιαφέρουσες ταινίες έγιναν με πρωτοβουλία του Δήμου.

 • Η ημίωρη τηλεοπτική εκπομπή «Φωτόσφαιρα» που ασχολήθηκε με τις αρχαιότητες του Δήμου Κερατέας (Θορικό-Οβριόκαστρο) και τον αγώνα κατά της εγκατάστασης ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου. Προβλήθηκε στην ΕΡΤ το Πάσχα του 2008.
 • Το ντοκιμαντέρ 80 λεπτών της Βέρας Γκούμα «ΚΕΡΑΤΕΑ ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» που έγινε με την χορηγία επαγγελματιών της πόλης και την υποστήριξη του Δήμου Κερατέας.
 • Το ντοκιμαντέρ “ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ” του Χρ. Ακρίδα, συμπαραγωγή του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής που ήδη έχει προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, στην Κερατέα, στο Λαύριο (13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ) στο Σούνιο και προβλέπεται να προβληθεί άμεσα σε Ελληνικά Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ (Θεσσαλονίκη – Ρόδος) καθώς και σε ξένα φεστιβάλ και την τηλεόραση.

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ

Ο εκδοτικός όμως οργασμός του Δήμου θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού 5 ακόμη εκδόσεις και 1 CD ετοιμάζονται για κυκλοφορία.
Πρόκειται για τα πρακτικά του “ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΤΟΝ ΦΡΕΑΡΡΙΟ” που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010 στην Κερατέα, ένα φωτογραφικό λεύκωμα, αναφορά στα “20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ” και μια μελέτη καθηγητών – μαθητών του Λυκείου Κερατέας με θέμα “ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ”.
Επίσης αναμένονται να κυκλοφορήσουν άμεσα δύο εκδόσεις του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής που συμμετέχουν 8 Δήμοι και Κοινότητες (οι Δήμοι Κερατέας – Λαυρεωτικής – Καλυβίων – Αναβύσσου και οι κοινότητες Παλαιάς Φώκαιας, Κουβαρά, Καμάριζας, Σαρωνίδας)
Στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού και τα βιβλία που πρόκειται να εκδοθούν είναι η μελέτη του αρχαιολόγου Ευάγγελου Κακαβογιάννη “ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ ΚΑΜΑΡΙΖΑΣ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ” και η εργασία της Αθανασίας Μαρκουλή «Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΑΥΡΕΙΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ 19ου ΚΑΙ 20ου ΑΙΩΝΑ».
Τέλος, ένα πολύ ενδιαφέρον CD, αναφορά στα παλαιά πανηγύρια των Μεσογείων (με δημοτικά – ρεμπέτικα – λαϊκά τραγούδια από την συλλογή του Σπ. Παπαθανασίου) έχει προταθεί στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για κοινή έκδοση από το Δήμο Κερατέας και την “Χρυσή Τομή”.

 ARVANITIKO_LEXIKO

patroklos300
_

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

Η-αληθινή-ιστορία-πίσω-από-τη-σειρά-Το-Ναυάγιο-του-mega-–-oneman
arpagi_aniliko_paidi
A7N02712 copy websize xefontarismeni+retous
laikh-syspeiresh1
Έξι-υποψήφιοι-δήμαρχοι-μιλούν-στο-«Π»
Προσλήψεις-προσωπικού-για-το-Δασαρχείο-Λαυρίου!
Δημήτρης-Παπαχρήστου:-«Η-παράταξη-“Σαρωνικός-Ξεκινάμε”-είναι-διαφορετική»
HLEKTRA
Ζητούνται-εργάτριες-παραγωγής-από-βιοτεχνία-αγαθών

Διαβάστε επίσης...

Μαρία-Ευθυμίου:-«Πριν-40-χρόνια-οι-μαθητές-δημοτικού-ήξεραν-περισσότερα-από-τους-αποφοίτους-λυκείου-σήμερα»

Μαρία Ευθυμίου: «Πριν 40 χρόνια οι μαθητές δημοτικού ήξεραν περισσότερα από τους αποφοίτους λυκείου σήμερα»

Η Ελληνίδα ιστορικός ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική, ξεκάθαρη και με συγκεκριμένο σκεπτικό… Μαρία Ευθυμίου: Η συνέντευξη που παραχώρησε έλαβε χώρα μέσα σε ένα συμπαθητικό εστιατόριο. Εκείνο

Πρόσκληση-Κατεπείγουσας-Συνεδρίασης-ΝΠΔΔ.-“Δημοτικό-Λιμενικό-Ταμείο-Μαρκοπούλου-Μεσογαίας”-2-10-2023

Πρόσκληση Κατεπείγουσας Συνεδρίασης Ν.Π.Δ.Δ. “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου Μεσογαίας” 2-10-2023

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ, ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ

ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ : Για έναν Δήμο της παιδείας και του Πολιτισμού.

ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Εϊναι ιδιωτική υπάλληλος και έχει σπουδές τουριστικών επαγγελμάτων. Είναι μητέρα δύο παιδιών και ζει στο Λαύριο. ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Scroll to Top