16.7 C
Keratea
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Διάθεση προϊόντων ”Χωρίς Μεσάζοντες” στις 10 Μαΐου στο Λαύριο.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο σύλλογος παραγωγών “ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ” θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 10 Μαϊου στην πλατεία Ηρώων στο Λαύριο ανοιχτή λαϊκή αγορά διάθεσης αγροτικών προϊόντων. Ενδεικτικά θα διατεθούν ελαιόλαδο, μέλι, αλλαντικά, τυροκομικά, κρασιά, ζυμαρικά, απορρυπαντικά κ.α.

Η διάθεση προϊόντων “Χωρίς Μεσάζοντες” ή αλλιώς το ”Το Κίνημα της Πατάτας” ξεκίνησε το 2012 και αποτελούσε ένα κίνημα αυτοοργάνωσης των παραγωγών αγροτικών προϊόντων με τους καταναλωτές που αναπτύχθηκε προκειμένου να φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης π.χ. πατάτες, λάδι με απ’ ευθείας διάθεση στους καταναλωτές, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων και δικτύων (π.χ. σούπερ μάρκετ – τοπικά καταστήματα) που επιβαρύνουν με το κέρδος τους την τιμή των προϊόντων.

Στην συνέχεια το κίνημα εξελίχθηκε, έπαψε να αποτελεί εθελοντική πρωτοβουλία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πλέον έχουν δημιουργηθεί εμπορικές εταιρίες ή σύλλογοι που αυτοαποκαλούνται με διάφορες παραπλανητικές και εξωραϊσμένες ονομασίες, όπως ” χωρίς μεσαζόντες” ή ”χωριά παραγωγών”, ”απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές” και άλλες ονομασίες και αναλαμβάνουν, εφόσον πάρουν άδεια από τον Δήμο, την διοργάνωση αγορών διάθεσης μεγάλης πλέον γκάμας προϊόντων.

Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν στις οποίες δήμοι, έμποροι και σύλλογοι λαϊκών αγορών έχουν κινηθεί κατά των πρωτοβουλιών αυτών, με κατηγορίες που αφορούν παρεμπόριο ή αθέμιτο ανταγωνισμό, ακόμα και απειλή κατά της δημόσιας υγιεινής καθώς πλήττονται οι βιοπαλαιστές της πόλης που διατηρούν, παντοπωλεία, παραδοσιακά και κατεψυγμένα προϊόντα, κρεοπωλεία, κάβες και καφεκοπτεία, αποθήκες χαρτιού και απορρυπαντικών και όλοι όσοι αγωνίζονται για το μεροκάματο πληρώνοντας ενοίκια, και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Παρεμπόριο και παραλαϊκές καταγγέλλουν παραγωγοί-πωλητές


Πρόσφατα, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών και η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.με εξώδικη διαμαρτυρία – δήλωση προς το υπουργείο Οικονομίας, την περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, που κοινοποιείται και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αναφέρουν πως «η παράνομη αυτή πρακτική, καλυπτόμενη από την ανοχή των συναρμοδίων φορέων, έχει λάβει ιδιαίτερη έκταση και εκδηλώνεται σε πλήθος Δήμων ανά την Αττική, όπως ενδεικτικά στους Δήμους Νέου Ηρακλείου, Νίκαιας- Ρέντη, Πεύκης, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Αιγάλεω, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας, Ελευσίνας, Μεγάρων, Ταύρου, Βύρωνα και Αγίας Βαρβάρας.


Οι παραγωγοί και οι πωλητές αγροτικών προϊόντων επιχειρηματολογούν αναφέροντας τα εξής:

1. Η ανωτέρω περιγραφόμενη παράνομη κατάσταση διενεργείται κατά πλήρη παραβίαση των οικείων διατάξεων του ν. 4264/2014 «Λαϊκές Αγορές – Υπαίθριο Εμπόριο», ο οποίος καθορίζει διεξοδικά τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών, καθώς και τις νόμιμες προϋποθέσεις για την συμμετοχή σε αυτές των αδειούχων παραγωγών και πωλητών Λαϊκών Αγορών.

2. Πέρα από την τυπικώς παράνομη δραστηριότητά τους επιπλέον οι συμμετέχοντες στις προαναφερόμενες «παραλαϊκές» δεν τηρούν καμία από τις προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων που αυτονόητα απορρέουν εξ αυτής, αφού:

– Δεν υπάρχει τοποθέτηση ζυγού σε εμφανές σημείο

– Δεν υφίσταται καμία απολύτως μέριμνα για καθαριότητα των χώρων ούτε φυσικά για την στοιχειώδη υγιεινή που διασφαλίζεται με την τοποθέτηση κινητών τουαλετών.

– Δεν ελέγχεται από καμία αρμόδια αρχή η προέλευση των πωλουμένων στους καταναλωτές προϊόντων. Αντιθέτως μάλιστα αποδεδειγμένα στις εν λόγω παράνομες λαμβάνει χώρα συστηματική αναγραφή αναληθούς προέλευσης και παραπλάνηση των καταναλωτών, αφού σε αναρτημένες πινακίδες αναγράφονται αναληθείς τόποι προέλευσης των προϊόντων. Παράλληλα πωλούνται απομιμητικά προϊόντα που κατά νόμο κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι εν αγνοία τους αγοράζουν προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία τους.

– Δεν διενεργείται οποιοσδήποτε έλεγχος σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων, τόσο από τον ΕΦΕΤ, την Δημοτική και Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών, όσο και από οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα.

– Ομοίως, στις παράνομες δεν υφίστανται τριπλότυπα δελτία αποστολής ούτε εκδίδονται τιμολόγια ούτε εν γένει σχετικά παραστατικά συναλλαγών, με αποτέλεσμα, «γύρω από το παραεμπόριο να στήνεται ένας χορός μαύρου χρήματος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι τα διακινούμενα προϊόντα εισάγονται διακινούνται και πωλούνται χωρίς να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ σε φόρο εισοδήματος. ΦΠΑ, δασμού, τέλη και ασφαλιστικές εισφορές» [όπως γλαφυρά αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης (Κ1-2466)].

– Άδηλα τυγχάνουν τα στοιχεία των συμμετεχόντων στις αυτές, οι οποίοι δεν τυγχάνουν κατ’ επάγγελμα αγρότες ούτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

– Εκτός των άλλων η δραστηριότητα αυτή πλήττει τις ομοσπονδίες και τα μέλη τους, αφού οι παράνομες τους ανταγωνίζονται παρανόμως, καθώς μπορούν να λειτουργούν (α) χωρίς την επιβάρυνση με το ποσό του ημερησίου δικαιώματος (β) χωρίς την επιβάρυνση των συναλλαγών με οποιονδήποτε φόρο (γ) χωρίς καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (δ) χωρίς κανένα περιορισμό στην προέλευση και την ποιότητα των πωλουμένων προϊόντων.

Οι παραγωγοί και οι πωλητές υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση συνιστά πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού «και κατά μείζονα λόγω θέτει σε κίνδυνο την οικονομική επιβίωση των νόμιμων αδειούχων παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών- μελών των ομοσπονδιών, που αγωνίζονται καθημερινά εν μέσω της οικονομικής κρίσης καταβάλλοντας το ημερήσιο τέλος καθώς και τηρώντας τις υποχρεώσεις τους έναντι των οικείων ασφαλιστικών φορέων και των αρμοδίων φορολογικών αρχών».


Ακολουθεί το φυλλάδιο που διανεμήθηκε στην πόλη της Κερατέας νωρίτερα το πρωί στο πλαίσιο της προώθησης της συγκεκριμένης δράσης.


Διαβάστε σχετικά:

thumbnailΤοπικό Συμβούλιο Κερατέας: Ομόφωνη καταψήφιση της παραχώρησης χώρου για την διάθεση προϊόντων στην Κερατέα και μομφή κατά της προέδρου.

Από προηγούμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κερατέας Κείμενο: Παναγιώτης Αθανασίου Μεγάλη ένταση σημειώθηκε στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κερατέας την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 , την οποί…
Για λόγους σκοπιμότητας και αθέμιτου ανταγωνισμού, η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Λαυρεωτικής, προχώρησε στη ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 6/4/15, για την παραχώρηση χώρου προς χρήση στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραγ…

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ