
Σε αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένο ότι η ανάπτυξη των offshore είναι από τους πλέον ισχυρούς στόχους της στρατηγικής που υιοθετεί η πολιτική ηγεσία, το Υπουργείο σχεδιάζει να προωθήσει την δημιουργία, με ειδικούς όρους, 1 ή 2 πιλοτικών έργων τα αμέσως επόμενα χρόνια που θα παίξουν τον ρόλο του «φάρου» για την συνέχεια. Ως προς την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων πιλοτικών έργων, η λύση που διερευνάται είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, χωρίς, ωστόσο, ακόμη να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι “κωδικοί” άντλησης των κονδυλίων. Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να κερδίσει το χρονικό διάστημα που «υποχρεωτικά» χρειάζεται να μεσολαβήσει έως ότου ωριμάσει η συγκεκριμένη τεχνολογία και καταστεί βιώσιμη επιλογή η ανάπτυξη μεγάλων έργων με όρους αγοράς.
Πρέπει να αναφερθεί ότι τα σχεδιαζόμενα πλωτά πιλοτικά έργα, δεν σχετίζονται με τα πιλοτικά σταθερής βάσης στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τα οποία ακολουθούν άλλη διαδικασία και έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους.
Με δεδομένη πάντως και την πρόσφατη αρνητική εμπειρία του κλάδου στη Βρετανία όπου δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά στο διαγωνισμό που έγινε, καταδεικνύεται η ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις για την στήριξη συνολικότερα των υπεράκτιων αιολικών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω αναχαίτισης των όποιων ρυθμών ανάπτυξης έχουν επιτευχθεί.
Από την άποψη αυτή, το βασικό «σκεπτικό» του Υπουργείου εδράζεται σε μια λογική γενικότερης επίσπευσης όλων των φάσεων και διαδικασιών προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η υλοποίηση των έργων. Συγκεκριμένα, στον άμεσο σχεδιασμό είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, η δημοσιοποίηση των χαρτών, η πρόσκληση του διαγωνισμού και η επιτάχυνση των μετρήσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο προσανατολίζεται να διαθέσει το σύνολο των μετρήσεων για το σύνολο των περιοχών στους επενδυτές και όχι μόνο για τις περιοχές που θα προκριθούν σε πρώτη φάση για εγκατάσταση αιολικών, ώστε ο εκάστοτε επενδυτής να έχει την μέγιστη δυνατή ορατότητα για τον σχεδιασμό της επένδυσης του.
Ταυτόχρονα, ανάλογες «διατυπώσεις» θα υπάρχουν και στο νέο ΕΣΕΚ που βρίσκεται υπό κατάρτιση και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Κομισιόν για έγκριση, ώστε και επίσημα να αποτυπωθεί η έμφαση της Πολιτείας στην ταχεία ανάπτυξη του κλάδου, «διαλύοντας» και τα όποια «σύννεφα» αβεβαιότητας έχουν δημιουργηθεί στους επενδυτές.
Σχετική παρέμβαση έκανε πρόσφατα και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στα πλαίσια της 87ης ΔΕΘ. Η κα. Σδούκου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στην αγορά υπάρχει μια αμφιβολία αν θα ανοίξει και για την Ελλάδα αυτός ο φάκελος». «Θέλω να διαψεύσω την αμφιβολία» είπε για συμπληρώσει «είναι ψηλά στην ατζέντα μας». Μάλιστα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «το αιολικό μας δυναμικό είναι ασύγκριτα ανώτερο με αυτό των γειτόνων μας».
Τέλος ένας ακόμη λόγος που εξηγεί την «σπουδή» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να μετρήσει συγκεκριμένα βήματα στην ωρίμανση των πλωτών υπεράκτιων αιολικών χωρίς αχρείαστες χρονοτριβές έχει να κάνει με την ίδια την μορφολογία των ελληνικών θαλασσών. Τα μεγάλα βάθη που συναντώνται, καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την ευρεία ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθερής βάσης (bottom-fixed) με αποτέλεσμα να αποτελεί «μονόδρομο» η λύση των πλωτών αιολικών για την αξιοποίηση του εξαιρετικά πλούσιου αιολικού δυναμικού που εμφανίζουν οι ελληνικές θάλασσες και δη η περιοχή του Αιγαίου.