14.4 C
Keratea
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Τα Οινοποιεία της Βόρειας και Βόρειο-Ανατολικής Αττικής

Αξίζει να διαβάσετε

Τα σταφύλια εδώ ωριμάζουν πιο αργά σε αντίθεση με τα Μεσόγεια.

Η Βόρεια και Βόρειο-Ανατολική Αττική είναι η πιο ψυχρή περιοχή και περιλαμβάνει τα βουνά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Το κλίμα επηρεάζεται λιγότερο από τη θάλασσα και έχει ηπειρωτικά χαρακτηριστικά. Οι θερμοκρασίες, κατά τις βραδινές ώρες, είναι αισθητά χαμηλότερες από εκείνες της ημέρας, με αποτέλεσμα τα φυτά να ανακουφίζονται από τον καύσο του μεσημεριού και τα σταφύλια να διατηρούν υψηλότερες οξύτητες και να αναπτύσσουν ντελικάτο αρωματικό δυναμικό.

Τα σταφύλια εδώ ωριμάζουν πιο αργά σε αντίθεση με τα Μεσόγεια, όπου το σταφύλι μπορεί να φτάσει σε υψηλές ωριμότητες γρήγορα, ακόμα και αρχές Αυγούστου. Για παράδειγμα, τα Σαββατιανά στη Σταμάτα δύσκολα θα έχουν αλκοόλ υψηλότερο από 12vol ακόμη και σε ζεστές χρονιές. Τα εδάφη στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη είναι κυρίως άγονα. Τα αμπέλια έχουν γραμμικές διαμορφώσεις και τα καλύτερα είναι επικλινή. Εδώ τα Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Sauvignon Blanc έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη. Το ΠΓΕ Πλαγιές Πεντελικού αφορά μόνο σταθερά λευκά κρασιά ενώ το ΠΓΕ Πλαγιές Πάρνηθας χρησιμοποιείται για σταθερά κρασιά και των τριών χρωματισμών.

Οινοποιεία Βόρεια Αττική (πλαγιές Πάρνηθας και Πεντέλης)

Οινοποιείο «Κτήμα Κοκοτός»/Photo: Περικλής Μεράκος

Οινοποιείο «Κτήμα Κοκοτός»/Photo: Περικλής Μεράκος

Οινοποιείο «Κτήμα Κοκοτός»

Η ιστορία του κτήματος ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 όταν η οικογένεια του Γιώργου Κοκοτού αποφάσισε να εγκαταλείψει την αστική ζωή της μεγαλούπολης και να έρθει στη Σταμάτα, προκειμένου να χτίσει το σπίτι της και να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης. Το κτήμα, καταλαμβάνοντας μια έκταση ογδόντα και πλέον στρεμμάτων αναπτύσσεται στην κορυφή μιας λοφοσειράς, στις ΒΑ πλαγιές του Πεντελικού όρους.

To 1980 ο Γιώργος και η Άννα Κοκοτού, δημιούργησαν έναν αμπελώνα με τις διεθνείς ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, στοχεύοντας στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Αργότερα φύτεψαν και τις ποικιλίες Gewürztraminer και Ασύρτικο ενώ από το 1981 παράγουν και κρασί από το Σαββατιανό της περιοχής. Τα εδάφη είναι φτωχά σε οργανική ύλη, πλούσια σε ιχνοστοιχεία και το υψόμετρο φθάνει τα 450 μέτρα. Στην καρδιά του αμπελώνα, που έχει βιολογική πιστοποίηση, βρίσκεται το οινοποιείο και στην υπόγεια κάβα του ωριμάζουν και παλαιώνουν τα κρασιά. Από το κτήμα κυκλοφορεί μια ετικέτα Σαββατιανό χωρίς βαρέλι και μια με κρασί που έχει ζυμώσει σε δρύινα βαρέλια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δυο ετικέτες του Chardonnay. Επίσης, κυκλοφορούν τρεις μονοποικιλιακές εκδοχές του Ασύρτικου «Πέρδικα στ’ Αμπέλι», της Μαλαγουζιάς «Ηλιόγεννη» και του Gewürztraminer «Τρεις Παράδες», και το λευκό χαρμάνι από Ροδίτη και Σαββατιανό με το όνομα «Αγρίμι». Το Ροζέ «Κλέφτρα Κίσσα» είναι χαρμάνι από Merlot και Cabernet Sauvignon. Τέλος, στα ερυθρά ανήκουν το «Kokotos Estate» από και Cabernet Sauvignon και Merlot, το «Τρεις Λόφοι» από Αγιωργίτικο και το μονοποικιλιακό Cabernet Sauvignon. Το κτήμα λειτουργεί ως επισκέψιμο και φιλοξενεί συχνά κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Διεύθυνση: Σταμάτα ΤΚ 145 75, Αττική
Τηλ.: +30 210 8145113
www.kokotosestate.gr
[email protected]

Οινότρια Γη/Photo: Περικλής Μεράκος

Οινότρια Γη/Photo: Περικλής Μεράκος

Οινοποιείο «Οινότρια Γη» – Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ΑΕ

Ο Οίνωτρος, νεότερος γιος του βασιλιά Λυκάονα, υπήρξε, σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο πρώτος Έλληνας που μετανάστευσε από την πατρίδα του και ίδρυσε αποικία στην περιοχή του κόλπου του Τάραντα, στη νότια Ιταλία όπου παρήγαγε κρασί. Σε ένα παρόμοιο εγχείρημα, το «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη» από τη Δράμα δημιούργησε τη δική του «Οινότρια Γη» στο Καπανδρίτι Αττικής.

Το Κτήμα, περιλαμβάνει ένα μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο, που αξιοποιεί αποκλειστικά την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων του. Σε ένα συγκρότημα 10.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενούνται το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, με πολυάριθμα εκθέματα που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα, χώροι για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, αίθουσες συνεδρίων και φυσικά οι υπόγειες κάβες για την παλαίωση των κρασιών. Ο αμπελώνας καλλιεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας, έχει έκταση 200 στρέμματα και βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Μαραθώνα. Η παραγωγή στρέφεται στο Αγιωργίτικο, το Cabernet Sauvignon και το Syrah. Στην Οινότρια Γη παράγονται οι δυο από τις ετικέτες του κτήματος τα Οινότρια Γη. Το Κτήμα Οινότρια Γη αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο βιολογικής καλλιέργειας Αττικός αμπελώνας μπορεί να δώσει κορυφαίας ποιότητας κόκκινα κρασιά. Από το κτήμα κυκλοφορούν δυο ετικέτες, η μια είναι χαρμάνι Cabernet Sauvignon – Αγιωργίτικο και η δεύτερη Syrah – Αγιωργίτικο. To μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη είναι ανοικτό καθημερινά 9.00 πμ-17.00 μμ και Σαββατοκύριακα 11.00 πμ-15.00 μμ. Οινογευσιγνωσίες γίνονται κατόπιν ραντεβού.
Διεύθυνση: 2 χλμ. Καπανδριτίου- Καλάμου, Αττική
Τηλ.: +30 22950 52213
www.domaine-lazaridi.gr
[email protected]

Οινοποιείο Ζεγγίνης/Photo: Περικλής Μεράκος

Οινοποιείο Ζεγγίνης/Photo: Περικλής Μεράκος

Οινοποιείο Ζεγγίνης

Η οικογένεια Ζεγγίνη καλλιεργεί τους ιδιόκτητους αμπελώνες, που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, στην περιοχή του Ραμνούντα, στο βορειότερο ανατολικό άκρο της Αττικής. Ο Δημήτρης Ζεγγίνης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση της καλλιέργειας του αμπελιού για 3η γενιά και ίδρυσε το Οινοποιείο. Τα αμπέλια της οικογένειας είναι φυτεμένα σε κόκκινο αργιλώδες έδαφος και το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 50μ και 100μ. Το χαμηλό υψόμετρο επιτρέπει στη θαλασσινή αύρα να εισέλθει και να δροσίσει τους αμπελώνες κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Σαββατιανό, σε μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και το Ασύρτικο, το Chardonnay, το Αγιωργίτικο και το Merlot. Η κόρη του Δημήτρη και της Σοφίας, Χρυσάνθη, σπούδασε Οινολογία και Αμπελουργία στο πανεπιστήμιο του Μπορντώ και επιστρέφοντας ίδρυσε το οινολογικό εργαστήριο του οινοποιείου. Από το οινοποιείο κυκλοφορούν οι ετικέτες «Savvatiano Zeginis», «Velanidia» από Chardonnay και από Αγιωργίτικο και Merlot ένα ροζέ κρασί «Mon Rose» και ένα ερυθρό. Όλες οι ετικέτες φέρουν πιστοποίηση ΠΓΕ Αττικής. Στο οινοποιείο πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες μετά από συνεννόηση, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Σουλίου 62, Μαραθώνας 19 007, Αττική
Τηλ.: +30 22940 67494, +30 698 2081914
www.zeginiswinery.com
[email protected]

Οινοποιείο Ζεγγίνης/Photo: Περικλής Μεράκος

Οινοποιείο Ζεγγίνης/Photo: Περικλής Μεράκος

Οινοποιείο Μπάσση

Η ιστορία της οινοποιίας Μπάσση ξεκίνα το 1925, με τον πρωτοπόρο Αναστάσιο Μπάσση. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ανέλαβε ο γιος του Κωνσταντίνος και έπειτα ο Τάσος Μπάσσης ο οποίος έχει σπουδές οινολόγου στο Μπορντώ. Στον ιδιόκτητο αμπελώνα, στις πλαγιές της Πάρνηθας όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon, παράγονται και εμφιαλώνονται τα κρασιά του οινοποιείου. Από το κτήμα κυκλοφορούν το ΠΓΕ Αττικής «Κτήμα Μπάσση» από Merlot και Cabernet Sauvignon που έχει ωριμάσει για δέκα μήνες σε δρύινα βαρέλια, και οι ποικιλιακοί οίνοι «Aesthisis» από Μοσχοφίλερο, το «Sauvignon Blanc» και το «Syrah». Η σειρά «KIVELI’S» κυκλοφορεί σε ερυθρό από Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και Merlot, σε ροζέ από Syrah, και σε λευκό, που είναι το χαρμάνι των Σαββατιανό και Ροδίτη. Τέλος, η «Ρετσίνα BASSIS», Ονομασία κατά Παράδοση, αποτελείται από τις ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτη. Προς το παρόν, το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο.

Διεύθυνση: 50o χιλ. Αθηνών-Λαμίας, ΤΚ 19 011 Αυλώνα, Αττική
Τηλ.: +30 22950 41648
www.bassis.gr
[email protected]

Πηγή: Τα Οινοποιεία της Βόρειας και Βόρειο-Ανατολικής Αττικής

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα