19 C
Keratea
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Στη γραμμή εκκίνησης η μεγάλη ανάπλαση στα Καλύβια Αττικής

Αξίζει να διαβάσετε

Ένα μεγάλο έργο αναζωογόνησης της πόλης των Καλυβίων είναι έτοιμο να προχωρήσει από τον Δήμο Σαρωνικού. Πρόκειται για την «Αστική Αναζωογόνηση Καλυβίων Θορικού», που θα υλοποιηθεί με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της φυσιογνωμίας της πόλης στη βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας, μέσα από στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις.

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων, διαμόρφωση υπαίθριων χώρων αναψυχής και εκδηλώσεων, κατασκευή υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, καθώς και ανάπλαση της οικιστικής ενότητας, με στόχο τη συνολική αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση της πόλης.

Αναλυτικά:

– Το στρατηγικό σχέδιο που πρόκειται να εφαρμοστεί αφορά στην ανάπλαση της οικιστικής ενότητας, στη συνολική αναζωογόνηση των Καλυβίων και δυνητικά στο μέλλον θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

– Κατασκευή θεματικού δικτύου ποδηλατοδρόμων, ώστε να προωθηθεί ο ενεργός τρόπος ζωής. Πρόκειται για χώρο κίνησης ποδηλάτων συνολικού μήκους 4,88 χλμ. Το δίκτυο θα προσφέρει θεματικές διαδρομές, καθώς ο χρήστης θα μπορεί να μεταβεί στα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Για την ασφάλεια των ποδηλατών θα τοποθετηθούν εύκαμπτα κολωνάκια και διαχωριστικά λωρίδων, καθώς και μεταλλικοί ανακλαστήρες οδοστρώματος. Ακόμη, η βάση του ποδηλατοδρόμου θα αποτελείται από αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση και χυτό ελαστικό συνθετικό τάπητα 100% ακρυλικό, ενώ πινακίδες θα ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία και την κατάλληλη ταχύτητα.

– Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, δρομολογείται η τοποθέτηση νέου ενιαίου αστικού εξοπλισμού (καθιστικοί πάγκοι, κάδοι απορριμμάτων, εξοπλισμός στάθμευσης ποδηλάτων κά), ο οποίος θα δημιουργήσει χώρους αναψυχής στον αστικό ιστό. Παράλληλα, οι δενδροφυτεύσεις θα ενισχύσουν το πράσινο στοιχείο, δημιουργώντας κατάλληλο μικροκλίμα και αναβαθμίζοντας οπτικά το κέντρο της πόλης.

– Ενοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσω της κατασκευής κοινής υποδομής επί των οδών τους, η οποία θα σημανθεί με ανακλαστικό υλικό διαφόρων χρωμάτων, θα τοποθετηθεί ενιαίος αστικός εξοπλισμός και τρεις μηχανικοί κομποστοποιητές για την οικολογική εκπαίδευση των μαθητών σε συνδυασμό με δεντροφυτεύσεις.

– Δημιουργία χώρων άθλησης στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις επί της οδού Δασκάλου Καμπά για τη δημιουργία υπαίθριου χώρου άθλησης ανοιχτού στο κοινό όλων των ηλικιών. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην άθληση των ΑμΕΑ με τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις θα τοποθετηθεί συνθετικός χλοοτάπητας γηπέδου συνοδευόμενος από ένα σύστημα διαβροχής, άρδευσης και αποστράγγισης.

– Αναβάθμιση του πάρκου επί των οδών Γκίνη και Ελ. Βενιζέλου, ώστε να εξυπηρετεί και τον παιδικό σταθμό Καλυβίων. Σχεδιάζεται εγκατάσταση φυσικού χλοοτάπητα σε εμβαδόν 1.560 τμ σε συνδυασμό με δενδροφύτευση, ενώ θα τοποθετηθεί νέος αστικός εξοπλισμός και φωτισμός με αυτόνομους ηλιακούς πυλώνες. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί πιστοποιημένη παιδική χαρά με σύγχρονο εξοπλισμό και χυτά ελαστικά δάπεδα σε διάφορα χρώματα. Τέλος, θα δημιουργηθούν νέοι δημόσιοι χώροι και χώροι αναψυχής επί της οδού Ρήγα Φεραίου.

– Φύτευση πρασίνου και δενδροφυτεύσεις, που θα βελτιώσουν το μικροκλίμα, θα μειώσουν τον θόρυβο της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας και μελλοντικά θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

– Στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την πόλη αυτόνομοι ηλιακοί πυλώνες, που θα χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

– Καινοτόμο σύστημα ανακύκλωσης με την τοποθέτηση κάδων οργανικών αποβλήτων 1.200 λίτρων με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου κλειδώματος και σύστημα αναγνώρισης ηλεκτρονικών καρτών. Τοποθέτηση έξυπνων κάδων που θα διαθέτουν λογισμικό, το οποίο θα συνδέεται με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου κλειδώματος, σύστημα αναγνώρισης ηλεκτρονικών καρτών και θα μεταφέρει/αποθηκεύει πληροφορίες μεταξύ του κάδου και της αρμόδιας Υπηρεσίας για τη διαχείριση οργανικών απορριμμάτων. Ακόμη, θα τοποθετηθεί ένας υπέργειος ηλιακός συμπιεστής, ο οποίος θα αποτελεί σύστημα συλλογής αστικών απορριμμάτων και θα λειτουργεί με συμπίεση, ενώ χάρη στην ανανεώσιμη ηλιακή ενέργεια θα είναι αυτόνομος.

– Εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου του αρδευτικού δικτύου, ώστε να υπάρχει η μέγιστη οικονομία στο νερό άρδευσης.

– Βελτίωση με υψηλής αισθητικής και αντοχής όργανα του εξοπλισμού παιδικής χαράς, αλλά και του αστικού εξοπλισμού, που θα δώσει μια ενιαία ταυτότητα στην πόλη και θα περιορίσει σε μεγάλο ποσοστό τη δαπάνη πόρων για τη συντήρηση και διαχείριση τους.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένας στόχος ετών αρχίζει μετά από χρόνια προσπαθειών να πραγματοποιείται. Το σχέδιό μας για τη μετατροπή του οικισμού των Καλυβίων σε μια σύγχρονη πόλη, που θα αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις σύγχρονες σχεδιαστικές παραμέτρους, καθώς και τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους και θα τους θέτει στην υπηρεσία των κατοίκων, γίνεται δεκτό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και πρόσθεσε: «Καταθέσαμε μια συνεκτική πρόταση αναβάθμισης της πόλης μας, ύστερα από ενδελεχή μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και των προβλημάτων και πιστεύουμε ότι η πρότασή μας θα συντελέσει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και επισκεπτών».

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: Στη γραμμή εκκίνησης η μεγάλη ανάπλαση στα Καλύβια Αττικής

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 41χρονος με κλεμμένο ΙΧ και εξοπλισμό παραποίησης στοιχείων οχημάτων

Πηγή: Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 41χρονος με κλεμμένο ΙΧ και εξοπλισμό παραποίησης στοιχείων οχημάτων

Αγώνας τοξοβολίας Κλειστού Χώρου στην Κερατέα την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου – Εφημερίδα Χτύπος

Ο Δήμος Λαυρεωτικής και ο Γ.Σ. Κερατέας σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας, το Ν.Π.Δ.Δ. «ΘΟΡΙΚΟΣ» και...

Αυθαίρετα: Kαθημερινές κατεδαφίσεις στην Αττική – Έρχεται σχετικό νομοσχέδιο

Πηγή: Αυθαίρετα: Kαθημερινές κατεδαφίσεις στην Αττική – Έρχεται σχετικό νομοσχέδιο

Οι Εκπαιδευτικοί του Λυκείου Κερατέας Στέκονται Δίπλα στα Άτομα με Αναπηρία με Ένα Συγκινητικό Βίντεο στη Νοηματική

https://youtube.com/watch?v=N4DIRfKtI7Y&si=-iluevbyLO2wUDfR Οι Εκπαιδευτικοί του Λυκείου Κερατέας Στέκονται Δίπλα στα Άτομα με Αναπηρία με Ένα Συγκινητικό Βίντεο στη Νοηματική   https://www.youtube.com/watch?v=N4DIRfKtI7Y Στο Λύκειο Κερατέας,...

Σχετικά άρθρα