ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Σπάτα:-Οι-2+1-επενδύσεις-real-estate-που-αλλάζουν-τα-δεδομένα-στα-Μεσόγεια

Σπάτα: Οι 2+1 επενδύσεις real estate που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Νέες ή υπό επιβεβαίωση μεγάλες επενδύσεις real estate βρίσκονται σε εξέλιξη στα Σπάτα, αλλάζοντας τα δεδομένα στα Μεσόγεια.

Τα Σπάτα καθιερώθηκαν τα τελευταία αρκετά χρόνια ως περιοχή με πολλές επώνυμες επιλογές για ψώνια και διασκέδαση.

Ανάμεσά τους, την πρωτοκαθεδρία είχαν το πρώην πλέον McArthurGlen και το Smart Park, ενώ παράλληλα τα νερά τάραξε… και μια νέα μεγάλη τεχνολογική επένδυση στην περιοχή που θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις αξίες των ακινήτων.

Το McArthurGlen στην αγκαλιά της Lamda Development

Και επίσημα στη Lamda Development πέρασε το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen στα Σπάτα, μετά την εξαγορά του δεύτερου από την πρώτη, μια συναλλαγή που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2022.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η LAMDA DEVELOPMENT S.A. , η κατά 100% θυγατρική της, L.O.V. S.M.S.A., εξαγόρασε την 05.08.2022 το 100% της εταιρείας McArthurGlen Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ιδιοκτήτριας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Designer Outlet Athens στα Σπάτα του νομού Αττικής, από την εταιρεία MGE Hellenic Investments S.àr.l.

Η αξία του McArthurGlen Designer Outlet Athens ανέρχεται σε περίπου €109εκ (Gross Asset Value), όπως προκύπτει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή CBRE Axies την 31.12.2021.

Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής προϋφιστάμενων δανείων που είχαν χορηγηθεί από τους προηγούμενους εταίρους της εταιρείας.

Το McArthurGlen Designer Outlet Athens είναι το κορυφαίο εκπτωτικό χωριό της Ελλάδας με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 21.200 τ.μ. και περισσότερα από 100 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια.

Η πληρότητα την 30.06.2022 ήταν περίπου 95% ενώ η συνολική επισκεψιμότητα σε συνθήκες πλήρους και ανεμπόδιστης λειτουργίας (το 2019, προ της πανδημίας) ήταν περίπου 4,2εκ επισκέπτες ετησίως.

Η ως άνω συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής της Lamda που στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αλλά και του χαρτοφυλακίου των Εμπορικών Κέντρων.

Σχολιάζοντας τη συναλλαγή, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, είχε δηλώσει μάλιστα σχετικά:

«Η συγκεκριμένη εξαγορά αποτελεί σημαντική στρατηγική κίνηση καθώς με την απόκτηση του McArthurGlen Designer Outlet Athens, το οποίο πρωταγωνιστεί στον κλάδο των εκπτωτικών κέντρων, ενισχύουμε περαιτέρω την ηγετική μας θέση στο Retail, δημιουργώντας πολύ σημαντικές συνέργειες προς όφελος των επισκεπτών και των συνεργαζόμενων με την εταιρεία επιχειρήσεων».

Smart Park: θα γίνει το επόμενο Top Park;

“Κληρώνει” σύντομα για το Smart Park επηρεάζοντας και την πορεία της Trade Estates προς το Χρηματιστήριο.

Όπως ειπώθηκε δια στόματος Β. Φουρλή χθες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το Α’ τρίμηνο του 2023, η Trade Estates (όπως είχε ανακοινωθεί) βρίσκεται σε προχωρημένες αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη REDS για την αγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park στα Σπάτα.

Μάλιστα σημείωσε ότι σύντομα οι διαπραγματεύσεις θα έχουν κατάληξη, ελπίζοντας σε θετική κατάληξη για την εταιρεία επενδύσεων του Ομίλου Fourlis.

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων και ανάλογα με την έκβαση, θα οριστικοποιηθούν και τα σχέδια για το νέο retail park που σχεδίαζε η Trade Estates στο ακίνητό της στα Σπάτα. Μάλιστα αυτό βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση τόσο από το Smart Park όσο και το πρώην McArthurGlen (νυν Designer Outlet), που και αυτό άλλαξε χέρια πρόσφατα και πέρασε στη Lamda Development.

Η έκταση 32 στρεμμάτων βρίσκεται πολύ κοντά επίσης τόσο στην Αττική Οδό όσο και στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση συμφωνίας, θα κοινοποιηθεί άμεσα ο αντίκτυπος της στην Trade Estates καθώς ως γνωστόν η εταιρεία είναι σε διαδικασία δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το δελτίο αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα και ο χρόνος εισαγωγής των μετοχών της ΑΕΕΑΠ στο ταμπλό του ΧΑΑ είναι ο Οκτώβριος, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή τόσο για την Trade Estates όσο και για τον Όμιλο Φουρλή.

Η εικόνα του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο την 30η.06.2023 περιλαμβάνει δώδεκα ακίνητα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 291.557 τ.μ. και ενός υπό ανάπτυξη ακινήτου και συνολική αξία αποτίμησης της εύλογης αξίας αυτού που ανέρχεται στα 329,9 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία των ακινήτων των τριών εταιρειών στις οποίες συμμετέχει κατά 50% ανέρχεται σε 10,7 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη επένδυση data center της Microsoft

Σε 3 στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές στα Μεσόγεια θα γίνουν τα 3 νέα data centers της Microsoft στην Αττική.

Όπως έχει σημειωθεί και στο παρελθόν, από τα 3 κέντρα, τα δύο θα γίνουν στο Κορωπί και το ένα στα Σπάτα.

Σημειώνεται ότι η επένδυση έχει ήδη ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις με στόχο την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων ταχείας αδειοδότησης.

Από πλευράς της, η Microsoft είχε αναφέρει νωρίτερα φέτος, δια του στόματος του ισχυρού της άνδρα, κ. Μιχαλόπουλου, ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά, σημειώνοντας ότι προχωρά με τον κατάλληλο τρόπο η επένδυση δεδομένων των συνθηκών και χρονοδιαγραμμάτων.

Πάντως, τονίζεται ότι μέχρι τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγκρίσεων για τις οικοδομικές άδειες, με στόχο να ξεκινήσουν τα έργα το 2024.

Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΣΕ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Το επιχειρηματικό σχέδιο «Επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα» αφορά την κατασκευή/ανάπτυξη τριών (3) νέων Data Centers (Κέντρων Δεδομένων) στην περιοχή της Αττικής.

Ένα στην περιοχή των Σπάτων και δύο στην περιοχή του Κορωπίου, και όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους. Ωστόσο, η δυναμικότητα του Κέντρου Δεδομένων στα Σπάτα (19,2 MW) θα είναι η διπλάσια από αυτή των Κέντρων Δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).

Η προώθηση αυτού του έργου γίνεται από τη Microsoft και συγκεκριμένα από τη «Microsoft Operations 4733 Hellas Single Μέλος Α.Ε.», που ιδρύθηκε το 2021 ειδικά για την ανάπτυξη και λειτουργία του Data Center στην Ελλάδα.

Ακίνητο ATH04 στα Σπάτα

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει δύο Οικοδομικά Τετράγωνα εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου «Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, ιδιοκτησίας 100% και πλήρους κυριότητας της Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member SA.

Πρόκειται για το Ο.Τ. Ε31 και το Ο.Τ. Ε26 του Επιχειρηματικού Πάρκου με συνολική επιφάνεια 69.538,91 τ.μ. και 14.999,35 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκονται περίπου 1,5 km βόρεια της πόλης των Σπάτων, 33 km ανατολικά της Αθήνας και 5 km βόρεια του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

Και τα δύο οικόπεδα είναι αδόμητα με χαμηλή βλάστηση και σημαντική υψομετρική διαφορά από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Η χωρική ανάπτυξη του ακινήτου θα περιλαμβάνει κυρίως την χρήση γης Κέντρου Δεδομένων.

Το κτίριο Κέντρου Δεδομένων – Data Center (DC) πρόκειται για μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud) και διαρθρώνεται με ένα κυρίως κτίριο και πληθώρα συνοδευτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.

Οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης είναι 50, εκ των οποίων οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ είναι 3, ενώ ακόμη προβλέπονται άλλες 2 θέσεις στάθμευσης για βαρέα οχήματα, ενώ ο σχεδιασμός ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED.

bizness.gr

Πηγή: Σπάτα: Οι 2+1 επενδύσεις real estate που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες
Σε-κλοιό-σεισμικών-επικέντρων-βρίσκεται-τις-τελευταίες-ημέρες-η-Αττική-λένε-οι-σεισμολόγοι-και…
la-rustica-Πιτσαρία-–-Εστιατόριο
Έξι-υποψήφιοι-δήμαρχοι-μιλούν-στο-«Π»
celavrio
Οι-απανωτοί-σεισμοί-στην-Αττική-τις-τελευταίες-μέρες-οδήγησαν-σε-«λουκέτο»-το-ΟΑΚΑ;
Δημήτρης-Παπαχρήστου:-«Η-παράταξη-“Σαρωνικός-Ξεκινάμε”-είναι-διαφορετική»
A7N02712 copy websize xefontarismeni+retous
arva-748x498

Διαβάστε επίσης...

Λαϊκή-Συσπείρωση-Μαρκοπούλου-–-Πόρτο-Ράφτη:-Ας-τοποθετηθούμε-όλοι-οι-Συνδυασμοί-στο-Δήμο-Μαρκοπούλου!

Λαϊκή Συσπείρωση Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη: Ας τοποθετηθούμε όλοι οι Συνδυασμοί στο Δήμο Μαρκοπούλου!

Αρχική » Αρχική » Λαϊκή Συσπείρωση Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη: Ας τοποθετηθούμε όλοι οι Συνδυασμοί στο Δήμο Μαρκοπούλου! “Ρητορικό το ερώτημα για τη στάση που

Νέα-αναβολή!-Πότε-θα-γίνει-η-συναυλία-με-Γλυκερία-&-Μελίνα-Ασλανίδου-στο-Κορωπί

Νέα αναβολή! Πότε θα γίνει η συναυλία με Γλυκερία & Μελίνα Ασλανίδου στο Κορωπί

Η συναυλία της Γλυκερίας και της Μελίνας Ασλανίδου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΣΦΗΤΤΕΙΑ 2023» Δήμου Κρωπίας-ΝΠΔΔ Σφηττός σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, που

Scroll to Top