14.4 C
Keratea
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Σε 280 πυρκαγιές επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης την φετινή Αντιπυρική Περίοδο!

Αξίζει να διαβάσετε

Τον απολογισμό της Αντιπυρικής Περιόδου κάνει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης Επιπυραγός κ. Κωνσταντίνος Ν. Σκύλαρης

Αναλυτικά αναφέρει:

Φτάσαμε στο τέλος μια δύσκολης αντιπυρικής περιόδου που φέτος σαν κύρια χαρακτηριστικά της είχε:

α. την επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο (καύσωνας διάρκειας 11 ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών C)

β. την εκδήλωση πολλών και δύσκολων πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια (Σχίνος Κορινθίας, Εύβοια, Ρόδο) και ιδιαίτερα εντός του νομού Αττικής (Μέγαρα, Βαρυμπόμπη, Βίλια, Κερατέα)

γ. την επικράτηση ισχυρών ανέμων την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

δ. την εκδήλωση στον τομέα ευθύνης της Π.Υ. Νέας Μάκρης, 22 πυρκαγιών από τις 13/9 έως τις 7/10, όλες με ώρες εκδήλωσης τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης επενέβη κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε 280 , κυρίως σε αγροτοδασικές περιοχές με μεγαλύτερες αυτές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Βαρνάβα στις 10/7 με 200 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης, στην Ραμνούντα στις 19/9 με 40 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης, στην περιοχή Άγιο Εφραίμ – Λιβίσι Νέας Μάκρης στις 20/9 με 100 στρέμματα και στο Σέσι Γραμματικού στις 30/9, με 30 στρέμματα. Επίσης η υπηρεσία μας κλήθηκε και ενήργησε σε 65 παροχές βοηθείας (τροχαία ατυχήματα, ανελκυστήρες κλπ).

Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί ότι οι 22 πυρκαγιές εντός του Σεπτεμβρίου που εκδηλώθηκαν τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα γεγονός που καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον βαθμό ετοιμότητας και επιχειρησιακής κατάστασης που έχει όλο το προσωπικό της υπηρεσίας μας.

Παράλληλα , η Υπηρεσία μας συνέδραμε με οχήματα και προσωπικό και σε άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες προς κατάσβεση και φύλαξη πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν, όπως στον Σχίνο Κορινθίας, στην Ρόδο, στην Κερατέα και στην Βαρυπόμπη χωρίς να υπάρξουν κενά σε επίπεδο πυροπροστασίας της περιοχής ευθύνης της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περιοχή μας περιπολούσαν καθημερινά 10 πυροσβεστικά οχήματα καλύπτοντας όλο τον τομέα, κάτι το οποίο και με την συνδρομή των εθελοντικών ομάδων διατηρήθηκε με όλες τις συνθήκες .

Επιπροσθέτως συμμετείχαμε με προσωπικό στο πρόγραμμα ΔΡΥΑΔΕΣ της πολιτικής προστασίας που αφορούσε τον καθαρισμό από βλάστηση στις περιοχές που υποδείχθηκαν από την Γενική Γραμματεία πολιτικής προστασίας στην περιοχή του Σχοινιά, στην Αγία Μαρίνα, στο Λιβίσι και την περιοχή της Αγία Τριάδας Ραφήνας.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 5 πρόστιμα για παράβαση της Πυροσβεστικής διάταξης 19/2021 σχετικά με την χρήση πυρός (μελισσοκόμους, θερμές εργασίες κλπ) ενώ για όλες τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σχηματίστηκαν δικογραφίες σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.

Ακόμη θέλω να υπογραμμίσω την αμέριστη βοήθεια όλων των εθελοντών και την άψογη συνεργασία που είχε η υπηρεσία μας με όλες τις εθελοντικές ομάδες (Μαραθώνα, Νέου Βουτζά και Ραφήνας – Πικερμίου)

Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών απαιτεί την συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση τους η οποία και την φετινή αντιπυρική περίοδο στην περιοχή ευθύνης μας ήταν υποδειγματική, για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά:

• Την Περιφέρεια Αττικής για την διανομή συσσιτίων και νερών στους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Άγιο Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.

• Τους κ. Δημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου Τσίρκα Στέργιο και Μπουρνού Ευάγγελο

• Τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαραθώνα κ. Κυπαρίσση Ευάγγελο

• Τον κύριο Δαμιανόγλου Κυριάκο (υπεύθυνο εθελοντών Νέου Βουτζα)

• Τον κύριο Καραμολέγκο Ματθαίο (υπεύθυνο εθελοντών Δήμου Μαραθώνα)

• Τον κύριο Τσαλιαγκό Μανώλη (Πολιτική Προστασία του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου)

• Το Λιμεναρχείο Ραφήνας

• Το Α.Τ. Μαραθώνα

• Τον ΦΟΔΕΠΑΣΜΥΝΑ

• Τον κ. Αθητάκη Μανώλη ιδιοκτήτη της κατασκήνωσης Sports Village

• Τα super market Σκλαβενίτης και ΑΒ Βασιλόπουλος

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους 114 πυροσβέστες (μόνιμους και εποχικούς), γυναίκες και άνδρες, που υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης οι οποίοι με τις άοκνες προσπάθειες τους και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και η προστασία του δασικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Π.Υ. ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Κωνσταντίνος Ν. Σκύλαρης

Επιπυραγός

Πηγή: Σε 280 πυρκαγιές επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης την φετινή Αντιπυρική Περίοδο!

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα