17.1 C
Keratea
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

Σε πλήρη εξέλιξη ο καθαρισμός ρεμάτων στην Ανατολική Αττική

Πρόσφατα Άρθρα

Ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινό για τον καθαρισμό των ρεμάτων μετά τις φωτιές και εν όψει της χειμερινής περιόδου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στην Ανατολική Αττική οι εργασίες καθαρισμού σε υδατορέματα, στις πυρόπληκτες Δ.Ε. Αφιδνών του Δήμου Ωρωπού, στην Δ.Ε. Κρυονερίου και Σταμάτας του Δήμου Διονύσου και Δ.Ε. Θρακομακεδόνων και Βαρυμπόμπης του Δήμου Αχαρνών, προκειμένου οι πληγείσες από την φωτιά του Αυγούστου περιοχές να θωρακιστούν το συντομότερο δυνατό, ενόψει του χειμώνα και να προστατευθούν η ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και οι περιουσίες των πολιτών, από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες, είναι σημεία υψηλής επικινδυνότητας, καθώς τα υδατορέματα διέρχονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις και γενικότερα σε περιοχές με ανεπτυγμένη ανθρώπινη επαγγελματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, αυτές τις ημέρες, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού, φερτών υλικών, μπαζών και βλάστησης, στις παρακάτω περιοχές:

– Στις κοίτες των υδατορεμάτων στην τοπική Δ.Ε. Αφιδνών του Δήμου Ωρωπού (ρέμα Χάραδρος, Κεντρικό ρέμα Αφιδνών, ρέμα Ιπποκράτειο Πολιτείας).

– Στις κοίτες των υδατορεμάτων στην τοπική Δ.Ε. Κρυονερίου και Σταμάτας του Δήμου Διονύσου (ρέμα κεντρικό Κρυονερίου, Ρέμα Μεγ. Αλεξάνδρου).

– Στις κοίτες υδατορεμάτων στις Δ.Ε. Θρακομακεδόνων και Βαρυμπόμπης του Δήμου Αχαρνών (ρέμα οδού Σιατίστης, ρέμα Αμάρανθος).

Επιδίωξή μας είναι, με τις εργασίες καθαρισμών που πραγματοποιούμε, να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των υδάτων, που ενδεχομένως θα δεχθούν τα ρέματα αυτά σε περίπτωση εκδήλωσης σφοδρών καταιγίδων και έντονων καιρικών φαινομένων, ώστε να μην προκληθούν πλημμύρες.

Οι που έχουν ήδη ξεκινήσει βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενώ ταυτόχρονα γίνεται αξιολόγηση της επικινδυνότητας ώστε να γίνει προτεραιοποίηση των αναγκών. Παράλληλα, εξακολουθούμε να δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα από τους Δήμους και από και με τον ίδιο τρόπο, ιεραρχώντας τις ανάγκες, προβαίνουμε σε εργασίες καθαρισμού όπου κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής έχει εν ενεργεία αντιπλημμυρικά έργα όπως:

– κατασκευή αγωγών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, φρεατίων επίσκεψης-συμβολής και φρεατίων υδροσυλλογής στην περιοχή των Δήμων Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης,

– διευθέτηση του ρέματος Βρυσακίου στην Δ.Ε. Αγίου Στεφάνου του Δήμου Διονύσου και κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων στην περιοχή

– έργα διευθέτησης της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος «ΞΕΡΕΑ» του Δήμου Κρωπίας στο κατάντη του, μήκους 1.557,00μ. συμπεριλαμβανομένου του προτεινόμενου έργου εκβολής και των προτεινόμενων τεχνικών διάβασης.

Παράλληλα εκπονούνται πληθώρα μελέτες οι οποίες θα συμβάλλουν στην βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας, θα μειώσουν τις επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων των κατάντη των περιοχών, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα προστατέψουν το περιβάλλον.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τις παρακάτω:

αντιπλημμυρικής προστασίας ευρύτερης περιοχής παλαιού οικισμού Αχαρνών και κατασκευή δεξαμενών ανάσχεσης

οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων Αρί και Μάριζας του Δήμου Σαρωνικού

• Οριοθέτηση – διευθέτηση ρέματος Ροδόπολης

• Οριοθέτηση – διευθέτηση ρεμάτων βορείων περιοχών Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

αντιπλημμυρικής προστασίας Ασωπού ποταμού

οριοθέτησης και διευθέτησης ρέματος Χερώματος – Μηλαδέζας και μελέτη απορροής ομβρίων στην περιοχή

• Διευθέτηση των ρεμάτων Μάριζας και Παπαχωραφιού Δήμου Παλλήνης

• Οριστική αποχέτευσης ομβρίων περιοχής Βουρλέζας Πόρτο Ράφτη

• Διευθέτηση ρεμάτων Σέχρι και Κακόρεμα Δήμου Ωρωπού.

Στην Ανατολική Αττική τηρώντας με επιμέλεια τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής για την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία, που έθεσε ο Περιφερειάρχης μας Γ. Πατούλης, και με δεδομένο ότι η ένταση αλλά και η συχνότητα των βροχοπτώσεων έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, η συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ανάντη (ορεινή λεκάνη) και η εξεύρεση λύσεων, όπου απαιτείται, με έργα ανάσχεσης πλημμύρας και φερτών υλών, η οριοθέτηση και τα έργα διευθέτησης των χειμάρρων, θα έχουν ως αποτέλεσμα να προστατευθούν όλες οι κατοικημένες περιοχές στα κατάντη, κατά την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων, από φθορές, καταστροφές που επηρεάζουν δυσμενώς τους κατοίκους, τις περιουσίες τους, τις δημόσιες υποδομές, τις οικονομικές δραστηριότητες, την πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον συνολικά.

Πηγή: Σε πλήρη εξέλιξη ο καθαρισμός ρεμάτων στην Ανατολική Αττική

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ