Σε 30′ η διαδρομή Σύνταγμα-Παιανία με τη δημιουργία του νέου σταθμού – Ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός θα συνδεθεί και με τη γραμμή 3 του Μετρό (Δημοτικό Θέατρο – Δ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο)
Ένας νέος σταθμός του Προαστιακού Σιδηρόδρομου θα κατασκευαστεί στην περιοχή-οικισμό του Καρελλά, στην Παιανία, καθώς εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη.
Όπως επισημαίνεται, το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ενισχύσει την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής καθώς προβλέπει τη σύνδεση των οικισμών της Παιανίας, Καρελλά, των Σπάτων, αλλά και των βιομηχανικών ζωνών της περιοχής με το Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής.
Σημειώνεται πως το εν λόγω έργο είχε εξαγγελθεί, από το περασμένο φθινόπωρο, από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος είχε γνωστοποίησει πως «cluster εταιρειών θέλουν να χρηματοδοτήσουν τη μελέτη και κατασκευή στάσης του Προαστιακού στην περιοχή Καρελλά». Στις εταιρείες συμπεριλαμβάνονται οι Prodea, Dimand, Intrakat προτείνοντας οι μελέτες και το έργο να υλοποιηθεί με δική τους δωρεά.
Τα οφέλη του έργου
Με τη δημιουργία του νέου προαστιακού σταθμού, προσδοκάται η σύνδεση των οικισμών της Παιανίας, Καρελλά, των Σπάτων, αλλά και των βιομηχανικών ζωνών της περιοχής με το Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής, ενισχύοντας έτσι την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής τους και κατά συνέπεια των θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, ο νέος προαστιακός σταθμός θα προσφέρει πρόσβαση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και στους εργαζόμενους, μιας και όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν την έδρα τους στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια. Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός, θα προσθέσει την περιοχή του Καρελλά Παιανίας στο σύστημα μεταφορών και ειδικότερα στο δίκτυο Μετρό και Προαστιακού.
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, ο επιβάτης θα μπορεί σε λιγότερο από 30 λεπτά να βρίσκεται από το Σύνταγμα στην περιοχή της Παιανίας και σε περίπου 20 λεπτά από το Μαρούσι, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και της κυκλοφοριακής όχλησης της περιοχής και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα περισσότερο τις αστικές συγκοινωνίες και τη σύνδεση με την Αθήνα και τους άλλους δήμους του λεκανοπεδίου καθώς και τη σύνδεση -μέσω του Μετρό- με το λιμάνι του Πειραιά.
Σχεδιασμός – χωροθέτηση σταθμού
Ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός «Καρελλά» στην Παιανία, αποτελεί λειτουργικό μέρος του σιδηροδρομικού έργου της προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής «Πειραιάς – Αθήνα – Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος». Θα κατασκευαστεί ενδιάμεσα από τους υφιστάμενους σταθμούς Παιανία – Κάντζα και Κορωπί. Παράλληλα θα συνδεθεί και με τη γραμμή 3 του Μετρό της Αθήνας (Δημοτικό Θέατρο – Δ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο).
Η σιδηροδρομική στάση της προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής χωροθετείται εντός του συνδυασμένου οδικού και σιδηροδρομικού διαδρόμου της ελεύθερης λεωφόρου Ελευσίνας – Σταυρού – Αεροδρομίου Σπάτων (ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ) περί τη Χ.Θ. 22+200. Η θέση της σιδηροδρομικής στάσης βρίσκεται εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου στην περιοχή Καρελλά του Δήμου Παιανίας, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
Η σιδηροδρομική στάση θα διαμορφώνεται με κεντρική αποβάθρα η οποία, με σύστημα κατακόρυφης επικοινωνίας σταθερών και κυλιόμενων κλιμάκων και ανελκυστήρων, θα ανταποκρίνεται με το επίπεδο της οδού άνω διάβασης, κατά την τυπική διάταξη των σταθμών του σιδηροδρομικού διαδρόμου που αναπτύσσεται στην κεντρική νησίδα του αυτοκινητόδρομου.
Το άρθρο Προαστιακός: Νέος σταθμός στην περιοχή Καρελλάς Παιανίας – Εγκρίθηκε η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο attica24.
Πηγή: Προαστιακός: Νέος σταθμός στην περιοχή Καρελλάς Παιανίας – Εγκρίθηκε η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη