Ποιες οι επόμενες κινήσεις της Microsoft για τη στρατηγική επένδυση των data centers στα Μεσόγεια

Πρόσφατα Άρθρα

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου project για την δημιουργία data centers στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής δηλώνει η Microsoft, αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει επί του παρόντος συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Βασικό ζητούμενο για την εταιρεία τεχνολογίας δεν είναι, όπως λέει, το με τον χρόνο αλλά να γίνουν μελετημένα και προσεκτικά βήματα καθώς πρόκειται για μια με προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο για πισωγυρίσματα και λάθος κινήσεις.

“Προσεκτικά βήματα και όχι βιαστικές κινήσεις”

“Υπάρχουν πάντοτε εξωτερικά εμπόδια, κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να γίνει ένα σωστό χρονοδιάγραμμα εξαιτίας των άγνωστων και απρόβλεπτων παραγόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, το σίγουρο είναι ότι είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε και να προχωρήσουμε 100% το project “, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, στο πλαίσιο συνέντευξης Tύπου για τα σχέδια της εταιρείας.

Συνέχισε λέγοντας: “Κατά το παρελθόν στην Ελλάδα έχουν ανακοινωθεί έργα, τα οποία στη συνέχεια δεν έγιναν ποτέ. Αντίθετα, εμείς εργαζόμαστε σε αυτό το πλάνο. Έχουμε ήδη βρει τους καλύτερους συνεργάτες και κινούμαστε, κάνοντας προσεκτικά βήματα. Το πιο σημαντικό είναι να μη γίνει κανένα λάθος, δηλαδή για παράδειγμα να αγοράσεις το λάθος ή να μην έχεις προβλέψει τη σωστή παροχή ενέργειας”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος, το project, το οποίο έχει ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση με πολλά επίπεδα, τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν ενώ αρκέστηκε στο να επαναλάβει την εκτίμηση ότι σε ορίζοντα περίπου τριετίας το data center θα έχει καταστεί λειτουργικό.

Σε αυτή τη φάση, η Microsoft έχει ήδη αποκτήσει μια μεγάλη έκταση στα Μεσόγεια και βρίσκεται εν αναμονή των απαραίτητων αδειοδοτήσεων προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα, την οποία έχει επιλέξει ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας για  να δημιουργήσει data centers καθώς αυτή την στιγμή “τρέχουν” αντίστοιχα projects σε αρκετές χώρες ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.

Αν και ο κ. Μιχαλόπουλος δε θέλησε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό, ωστόσο το συνολικό ύψος της επένδυσης όχι μόνο πληροί το όριο των 100 εκατ. ευρώ που θέτει το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά καθώς εξελίσσεται αναμένεται να το ξεπεράσει σημαντικά ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 100 θέσεις εργασίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα δημόσια έργα

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται, μεταξύ άλλων, να κατευθυνθούν για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα με την Microsoft να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι.

“Αναμένουμε τις προκηρύξεις για τα δημόσια έργα που θα ανακοινωθούν προκειμένου να καταθέσουμε τις προσφορές μας” , σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft για τη χώρα μας και πρόσθεσε:

“Σε γενικές γραμμές επικρατεί ότι θα τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα προκηρύσσονται τα δημόσια έργα και οι εταιρείες με τη σειρά τους θα κατεβαίνουν με τις καλύτερες προσφορές, στη συνέχεια να γίνεται η επιλογή και όλα να προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και με τη λιγότερη δυνατή τριβή γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια χώρα τεχνολογικά αναβαθμισμένη.

Επιπλέον, ως εταιρεία θεωρούμε ότι όσα περισσότερα γίνονται σε σχέση με το cloud, σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει μια συνέχεια ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα να αγοράσει το συστήματα, τα οποία δε θα χρησιμοποιηθούν”.

Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις της Microsoft για την τρέχουσα οικονομική χρήση, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι φέτος είναι μια πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Σύμφωνα με τις προσδοκίες, οι επιδόσεις για το τέταρτο τρίμηνο (η χρήση λήγει τον Ιούλιο) θα είναι από τις καλύτερες που έχουμε πετύχει ποτέ και στην ελληνική αγορά ακολουθούμε τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης του ομίλου ενώ κάποιες φορές ενδέχεται να τρέχουμε ακόμη πιο γρήγορα λόγω της χαμηλότερης βάσης”, επεσήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Το μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας είναι η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες όπως δείχνουν τα στοιχεία φαίνεται να μένουν άκρατά πίσω στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι ενδεικτικό ότι το 95% των 30 μεγάλων χρησιμοποιούν το cloud, ωστόσο το συγκεκριμένο ποσοστό πέφτει ακόμη και σε μονοψήφιο νούμερο σε ό,τι αφορά τις μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Πηγή: Ποιες οι επόμενες κινήσεις της Microsoft για τη στρατηγική επένδυση των data centers στα Μεσόγεια

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ