Περισσότερη αιολική ενέργεια η απάντηση στις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού – ECO

Πρόσφατα Άρθρα

Η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, είναι μονόδρομος για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών ενώσεων Αιολικής Ενέργειας της Ελλάδας και…

Περισσότερη αιολική ενέργεια η απάντηση στις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού

Η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, είναι μονόδρομος για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών ενώσεων Αιολικής Ενέργειας της Ελλάδας και της Ευρώπης, εξηγούν γιατί  οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα  μαζί με τα φωτοβολταϊκά, παράγουν το πιο φθηνό ηλεκτρισμό, οποίος μάλιστα για τη χώρα μας είναι 3-4 φορές φθηνότερος σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από και 2-3 πιο κάτω, σε σχέση με το λιγνίτη.

aiolika 600 x 400

Οσο περισσότερα αιολικά πάρκα έχουμε τόσο ελαφρύτερο είναι το βάρος του κόστους ρεύματος για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία. Αυτό είναι το βασικό των τοποθετήσεων των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής ένωσης αιολικής ενέργειας Wind Europe και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ στο συνέδριο που οργανώνει το energypress.

Επιτάχυνση της αύξησης των ΑΠΕ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Europe κ. Giles Dickson υπογράμμισε, ότι οι  τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ενεργειακό κόστος αναδεικνύουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εκτόξευση των τιμών ηλεκτρισμού οφείλεται στις πολύ αυξημένες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ιδίως του φυσικού αερίου. Αντίθετα, τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένα στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Προστασία των καταναλωτών

Εκτός όμως από την ταχύτερη ανάπτυξη των Α.Π.Ε. απαιτείται βραχυπρόθεσμα η προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές, μέσω μείωσης της φορολογίας του ηλεκτρισμού και κινητοποίησης άλλων δημόσιων πόρων, όπως ήδη κάνουν πολλά κράτη. Σήμερα πολλές Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν επιβάλει στον ηλεκτρισμό πολύ υψηλότερη φορολογία ανά μονάδα τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το αέριο. Χρειάζεται εξομάλυνση αυτού αν θέλουμε κίνητρα για τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και των μεταφορών.

Η νομοθεσία Clean Energy Package

Μεγάλη αναγκαιότητα αποτελεί και η ταχεία ενσωμάτωση των προβλέψεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας Clean Energy Package για τις απελευθερωμένες αγορές ενέργειας και την ενσωμάτωση σε αυτές της ευέλικτης διαχείρισης ζήτησης. Πάνω από όλα απαιτείται στρατηγική στόχευση για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Σε αυτό η Ελλάδα έχει να συνεισφέρει σημαντικά με την πλήρη ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού της και ειδικά του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού της. Για αυτό χρειαζόμαστε σαφές πλαίσιο, δεσμευτικούς στόχους και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων.

Αδειοδοτικές διαδικασίες

Όσον αφορά τις αδειοδοτικές διαδικασίες, ο κ. Ντίκσον αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που επιβάλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απλοποίησή τους. Η WindEurope, μαζί με την ΕΛΕΤΑΕΝ, προσδοκούν στη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση για την αποτελεσματική εφαρμογή της 2η φάσης απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας και για την θέσπιση πιο σαφών και καθαρών κανόνων για το χωροταξικό σχεδιασμό και την σχέση της αιολικής ενέργειας με τη βιοποικιλότητα, χωρίς εκτεταμένους οριζόντιους αποκλεισμούς.

Τα οικονομικά οφέλη στον καταναλωτή

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος επεσήμανε τα οικονομικά οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στον καταναλωτή. Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στη Ελλάδα, εξοικονομούν τις εκπομπές CO2 που εκπέμπουν 3,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα κάθε έτος. Με τις σημερινές τιμές άνθρακα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Η δε παραγωγή τους αντιστοιχεί στην κατανάλωση 2,3 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Αυτά τα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν με περισσότερες Α.Π.Ε.  Αν δεν είχαμε τα αιολικά πάρκα, η ενεργειακή κρίση θα ήταν ακόμα περισσότερο δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Φθηνότερος ηλεκτρισμός

Τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από και 2-3 φθηνότερο σε σχέση με το λιγνίτη. Η των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα σε προβλέψιμες τιμές.

Απάντηση στις υψηλές τιμές

Ο κ. Λαδακάκος τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση ΕΙΝΑΙ η απάντηση στις υψηλές τιμές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε την κοινωνική προστασία, και να ενισχύσουμε το προς τους επενδυτές ότι πρέπει να επιταχύνουν προς τις Α.Π.Ε.

Υψηλό ποσοστό αποδοχής

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου αναφέρθηκε στο πολύ υψηλό ποσοστό αποδοχής που απολαμβάνουν οι Α.Π.Ε. όπως αυτό αναδείχθηκε από πανελλαδική δημοσκόπηση του παρουσιάστηκε στο συνέδριο και η οποία είχε διενεργηθεί πριν την εκτόξευση των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Συγκεκριμένα 98%  είναι το ποσοστό των πολιτών στη χώρα μας που αναγνωρίζει ως μέγιστο πρόβλημα την κλιματική αλλαγή και μάλιστα την συνδέει άμεσα με την αύξηση των φυσικών καταστροφών (92%). Πιστεύει ταυτόχρονα ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής πρέπει να επενδύσουμε στην ηλιακή (78,4%) και στην αιολική ενέργεια (60%).  Ίσως μάλιστα εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας υψηλών τιμών ηλεκτρισμού, αυτή η υποστήριξη στις Α.Π.Ε. να έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα

Οι Α.Π.Ε. και ειδικά η αιολική ενέργεια είναι μια φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα. Δεν ρυπαίνει, δεν είναι θορυβώδης και δεν προκαλεί υποήχους που θίγουν την υγεία ή την αναπαραγωγική ικανότητα των θηλαστικών. Δεν θίγει την μελισσοκομία και την κτηνοτροφία. Είναι γενικά συμβατή με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός. Δημιουργεί τοπική ανάπτυξη και απασχόληση πολύ περισσότερη από ό,τι οι σταθμοί φυσικού αερίου. Τα υλικά των ανεμογεννητριών ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90%, ένα νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί. Η αιολική ενέργεια έχει πολύ θετικό περιβαλλοντικό και ενεργειακό ισοζύγιο, αποτελεί ένα από τα καλύτερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση και συμβάλει έτσι στην προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών.

Περιορισμένες επιπτώσεις

Στον αντίποδα, οι επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας είναι χωρικά και χρονικά περιορισμένες και κυρίως είναι απολύτως προβλέψιμες και καθορισμένες εκ των προτέρων. Με ένα αιολικό πάρκο, εκτός από το ότι θα έχεις σταθερό κόστος ενέργειας, ξέρεις ακριβώς τι θα έχεις να αντιμετωπίσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Το κλειδί για την μεγιστοποίηση του οφέλους και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων είναι η ορθή χωροθέτηση, η τήρηση των νόμων και οι σαφείς κανόνες που πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους.

banner 3ds 2 1

Πηγή: Περισσότερη αιολική ενέργεια η απάντηση στις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού – ECO

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Α2579/2018 ομιλουν οι ηττημενοι Δον Κιχωτες

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ