9.2 C
Keratea
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Παρουσιάστηκε το βιβλίο – ευαγγέλιο της αλήθειας για το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου (Φωτός)

Αξίζει να διαβάσετε

Κατάμεστο ήταν το απόγευμα της Κυριακής το αμφιθέατρο του δημαρχείου Κρωπίας όπου εκατοντάδες πολίτες υποδέχθηκαν το βιβλίο της Ομάδας Ιστορικής έρευνας Κορωπίου με τίτλο «Στα Χρόνια της Γερμανικής Κατοχής: Οκτώβριος 1944. Κορωπί μια μαρτυρική πόλη. Ιστορική Αναδρομή».

Εντυπωσιακό στοιχείο στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου το γεγονός πως παρότι δεν έπεφτε καρφίτσα στο αμφιθέατρο στη διάρκεια των ομιλιών όσων τοποθετήθηκαν γι’ αυτό επικρατούσε απόλυτη σιωπή, γεγονός που καταδείκνυε το εδνιαφέρον του κοινού.

Μετά το θερμό καλωσόρισμα του δημάρχου Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών Κορωπίου, Γιώργος Κόλλιας αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσής της τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτή προήλθε από την αναγκαιότητα της αληθούς καταγραφής των πραγματικών γεγονότων πριν και κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος.

Παράλληλα, ο κ. Κόλλιας υπενθύμισε την ημερίδα η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου 2017 τα συμπεράσματα της οποίας αποκατέστησαν την αλήθεια, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ αναφερόμενος στο βιβλίο το αποκάλεσε «προσφορά στην κοινωνία του Κορωπίου».

Ο συντονιστής της εκδήλωσης αντιστράτηγος ε.α., Νικόλαος Λάζαρης, χαρακτήρισε το βιβλίο «αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας» και τόνισε την προς κάθε κατεύθυνση έρευνα προκειμένου να διακριβωθούν η ταυτότητα των δραστών, τα αίτια των αντιποίνων και η αντιμετώπιση του εγκλήματος τόσο από την ελληνική όσο και τη γερμανική δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, Γιώργος Σιούλας υπογραμμίζοντας ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί ταφόπλακα στους ισχυρισμούς της Αριστεράς.

Αναφέρθηκε δε τόσο στα περί καψίματος του υποθηκοφυλακείου, αλλά και τη δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας καθώς και στην αιτιολογία των αντιποίνων που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής και ουσιαστικής έρευνας.

Άκρως τιμητική ήταν η τοποθέτηση του διδάκτορα Ιστορίας και ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Γερμανού Βαλεντίν Σνάιντερ ο οποίος μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά χαρακτήρισε το βιβλίο σοβαρό παράδειγμα τοπικής έρευνας, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Τελευταίος ομιλητής στην εξαιρετική εκδήλωση ήταν ο διακεκριμένος Κορωπιώτης γιατρός, Ευάγγελος Αναγνώστου ο οποίος αναφέρθηκε στις καταστροφές του Κορωπίου αλλά και στη γενναιότητα με την οποία οι κάτοικοί του αντιμετώπισαν τα δεινά από αυτές.

Το βιβλίο – ευαγγέλιο της αλήθειας

Το βιβλίο το οποίο αποτελείται από 437 σελίδες περιλαμβάνει εκτός των αδιάσειστων στοιχείων και φωτογραφίες της εποχής αλλά χάρτες που βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει την κατάσταση τις δύσκολες εκείνες ημέρες.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που κοσμεί το οπισθόφυλλο του ε3ξαιρετικο΄θυ βιβλίου, αναφέρονται τα εξής:

«Στα χρόνια της Κατοχής, οι Γερμανοί κατακτητές άφησαν το εγκληματικό τους αποτύπωμα, σε όλη την Ελλάδα. Τα γερμανικά στρατεύματα εφάρμοζα, στο πλαίσιο της συλλογικής ευθύνης, εκτεταμένα αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού, στις περισσότερες περιπτώσεις εξαιτίας ανταρτικών ενεργειών.

Το Κορωπί, βίωσε το δικό του δράμα. Πλήρωσε ακριβά σε φόρο αίματος την αντιστασιακή δράση ανταρτών λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση των Γερμανών. Στις 9 Οκτωβρίου 1944, τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, πυρπόλησαν το Κορωπί και εκτέλεσαν αθώους κατοίκους, εφαρμόζοντας αντίποινα μετά από ενέδρα ανταρτών εναντίον γερμανικού τμήματος την προηγούμενη ημέρα, στις παρυφές της πόλης.

Το βιβλίο αυτό, είναι καρπός ενδελεχούς ιστορικής έρευνας σε ελληνικά, αγγλικά, αμερικανικά και γερμανικά αρχεία, αλλά και καταγραφής πολλών μαρτυριών. Αντικείμενο της έρευνας αποτελούν τα αίτια που οδήγησαν στην επιβολή αντιποίνων στο Κορωπί και οι υπεύθυνοι αυτής της επιχείρησης, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε αυτό το έγκλημα από τις ελληνικές και γερμανικές δικαστικές αρχές, κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Το βιβλίο ασχολείται με την περίοδο της Κατοχής στα Μεσόγεια και περιλαμβάνει πολλά πληροφοριακά στοιχεία τα οποία βρέθηκαν κατά την έρευνα, για την πολιτικοστρατιωτική κατάσταση που επικρατούσε στην Αττική παραμονές της απελευθέρωσης, την επερχόμενη εμφύλια σύγκρουση, τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων, το ρόλο των Ταγμάτων Ασφαλείας, της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, για τις δραστηριότητες και τη δομή των γερμανικών στρατευμάτων λίγο πριν από την αποχώρησή τους, αλλά και για το προηγμένο για την εποχή του σύστημα επικοινωνιών και ραδιοεντοπισμού που χρησιμοποιούσαν.

Το Κορωπί δικαιούται για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης μετά από 78 χρόνια, την αναγνώριση του από την Πολιτεία ως μαρτυρική πόλη και την ένταξή του στους μαρτυρικούς τόπους της πατρίδας μας, που έπεσαν θύματα της θηριωδίας των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής».

Διαβάστε σχετικά: 73 χρόνια μετά το Κορωπί αποκτά τη δική του θέση στην Εθνική Ιστορία μας – Αυτή είναι η αλήθεια για το Ολοκαύτωμα της 9/10/1944! (Έγγραφα & Φωτός)

Διαβάστε επίσης: Οι ευθύνες του ΕΛΑΣ για το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου στις 9/10/1944 (Συνέντευξη)

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Πηγή: Παρουσιάστηκε το βιβλίο – ευαγγέλιο της αλήθειας για το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου (Φωτός)

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα