ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

parousiastike-sto-amfitheatro-tou-dimarchiakou-megarou-saronikou-to-vivlio-tou-petrou-filippou-–-angelou,-“analekta-apo-ta-cheirografa-christou-n.-petrou-mesogeiti-(1909-1944)”

Παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού το βιβλίο του Πέτρου Φιλίππου – Αγγέλου, “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου Μεσογείτη (1909-1944)”

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Το βιβλίο του πρώην δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, με τίτλο “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου Μεσογείτη (1909-1944)”, παρουσιάστηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού  ενώπιον φίλων, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η έκδοση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Βορρέ, με τη χθεσινή βραδιά να αποτελεί φόρο τιμής προς την κοινή γενέτειρα του συγγραφέα και του Χρήστου Πέτρου, τα Καλύβια.

Για τον Π. Φιλίππου και το βιβλίο που αποτελεί έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια ο δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης, που σημείωσε ότι “«Τα Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη» αποτελούν το πιο πρόσφατα πόνημα του Πέτρου Φιλίππου, ενός ανθρώπου πολυπράγμονα, ανήσυχου, με όραμα και στόχους για τα κοινά και το κράτος δικαίου από την εποχή που ήταν ακόμη φοιτητής. Αυτές του οι ιδιότητες είναι που έκαναν τον Πέτρο Φιλίππου, για περισσότερα από 36 χρόνια, πρωταγωνιστή της αυτοδιοικητικής σκηνής της Ανατολικής Αττικής”. Υπογράμμισε δε, πως «αποτελεί εδραία πεποίθησή μου ότι όλοι μας έχουμε χρέος να συνεχίσουμε το έργο της καταγραφής και της διάσωσης της τοπικής ιστορίας με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο. Ο κος. Φιλίππου μας δείχνει τον δρόμο καθώς έχει  κάνει τρόπο ζωής τη συνεισφορά στον τόπο του και στην επιστήμη», κατέληξε.

Στη συνέχεια, εκ μέρους του ΝΠΔΔ Αριστόδικος Δήμου Σαρωνικού στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Βιβλιοθήκη Καλυβίων απεύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρός του Δήμητρα Ράπτη: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που η Βιβλιοθήκη μας με τη βοήθεια και στήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, είναι ο εκδότης ενός βιβλίου που συγκεντρώνει και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πρωτογενές και αναξιοποίητο υλικό για τη λαογραφία, τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής μας. Το βιβλίο συμπυκνώνει στις σελίδες του το πλούσιο έργο που πρόλαβε να παράξει στη σύντομη ζωή του ο Χ. Πέτρου, παραμύθια, διηγήσεις, παροιμίες, τραγούδια, όρκους, ευχές, μελέτες για τα Καλύβια και την Αττική καθώς και αδημοσίευτες εργασίες για την Κρήτη και την Αργολίδα. Τα ντοκουμέντα αυτά μπορούμε να τα βρούμε και στο ψηφιακό αποθετήριο της βιβλιοθήκης».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νάντια Βασιλειάδου. Οι εισηγήσεις  ξεκίνησαν με τη Λυδία Αλαγιάννη βιβλιοθηκονόμο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων και την Κυριακή Τριαλώνη φιλόλογο που μίλησε για τον χαρισματικό εκπαιδευτικό, Χρίστο Πέτρου. Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της διάβασαν αποσπάσματα από την έκδοση οι μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Καλυβίων, Κατερίνα Γιαννούλα και Δημήτρης Βορβολάκος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Τζωράκης, δρ. αρχαιολογίας, αναδεικνύοντας την παρακαταθήκη που άφησε ο Χρ. Πέτρου-Μεσογείτης ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων στην Κρήτη του Μεσοπολέμου ενώ ο Φώτης Κατέβας συντηρητής αρχαιοτήτων-μουσειολόγος, μίλησε για το έργο που επιτέλεσε ο Χρ. Πέτρου ως στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Αθήνα και στο Ναύπλιο.

Η ιστορική αναδρομή της ελληνοφωνίας και της αρβανιτοφωνίας στην Αττική, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια αποτέλεσε το αντικείμενο της εισήγησης του κου. Νικόλαου Παντελίδη Καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ ενώ οι εμβληματικοί επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την καταγραφή της ιστορίας και της λαογραφίας του τόπου απασχόλησαν τον Κώστα Πρίφτη, καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και ιστοριοδίφη.

Ο Γιάννης Κοντογιάννης, χοροδιδάσκαλος, επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών Χορών Καλυβίων αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του αρχείου που κληροδότησε ο Χ. Πέτρου και στον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του χορευτικού το χρησιμοποιούν  προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την Αρβανίτικη παράδοση, ιδιαίτερα δε για το χορό, το τραγούδι και τη λαογραφία.

Στη συνέχεια η Ματίνα Καρελιώτη, συγγραφέας και μέλος του Τμήματος Ελληνικών Χορών, διάβασε αποσπάσματα από τα χειρόγραφα του Χρήστου Πέτρου σχετικά με τη νυφική φορεσιά και ταυτόχρονα η Ελένη Μιχάλη ενδύτρια του Τμήματος Ελληνικών Χορών Καλυβίων έντυσε επί σκηνής την Ελένη Αθανασίου, μέλος της χορευτικής ομάδας.

«Είμαι πραγματικά συγκινημένος που βλέπω τόσους φίλους από τα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε σήμερα εδώ σε μια εκδήλωση που αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, συνεισφορά στην ανάδειξη της ιστορίας, της λαογραφίας και της αρχαιολογίας της περιοχής», σημείωσε ο Π. Φιλίππου.

Στην εισήγησή του ο συγγραφέας, αναφέρθηκε στην πλούσια επιστημονική παρακαταθήκη του Χρίστου Πέτρου, που αποτέλεσε αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου. «Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα δημιουργήθηκε από το αρχείο που παρέδωσε ο ανιψιός του Χρίστου Πέτρου, Χρήστος Δημητρίου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων. Να αναφερθώ εδώ στον φίλο Γιάννη Πρόφη που ξέρει πολύ καλά αρβανίτικα και με βοήθησε στη συγγραφή του βιβλίου συμβάλλοντας  τα μέγιστα. Κάθε βράδυ καθ’ όλη τη διάρκεια του κορωνοϊού βρισκόμασταν στο σπίτι του και με τη βαθιά γνώση της αρβανίτικης γλώσσας που έχει, μπορέσαμε και εξακριβώσαμε το περιεχόμενο ιδιόχειρων εγγράφων του Χ. Πέτρου. Τον ευχαριστώ πολύ».  Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο συγγραφέας κάλεσε στο βήμα τον Γ. Πρόφη που απήγγειλε ένα συγκινητικό ποίημα του Χ. Πέτρου για τη μητέρα του.

Στη συνέχεια ο Π. Φιλίππου ευχαρίστησε τους παριστάμενους και τους εισηγητές για την παρουσία τους αλλά και για το ταξίδι που πρόσφεραν στη γνώση, στον πολιτισμό και στην ιστορία του τόπου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ν. Αθανασίου, ο δήμαρχος Αχαρνών Σπ. Βρεττός, ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Παπαχρήστου, πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων.

                                                                                                              Από το Γραφείο Τύπου

  • Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:                          https://www.youtube.com/watch?v=_UpqcK6YquA

Πηγή: Παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού το βιβλίο του Πέτρου Φιλίππου – Αγγέλου, “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου Μεσογείτη (1909-1944)”

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

Ο-Γιώργος-Κουμεντάκης-υπηρεσιακός-Υπουργός-Πολιτισμού-και-Αθλητισμού

Ο Γιώργος Κουμεντάκης υπηρεσιακός Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απερχόμενη Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρέδωσε

Εργατικό-Κέντρο-Λαυρίου-Ανατολικής-Αττικής:-Νεκροί-και-σακατεμένοι-εργάτες,-στο-βωμό-των-κερδών-των-αφεντικών

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Ανατολικής Αττικής: Νεκροί και σακατεμένοι εργάτες, στο βωμό των κερδών των αφεντικών

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής εκφράζει τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του νεκρού εργάτη

Εγκρίθηκε-η-πληρωμή-για-την-επιχορήγηση-νέου-ξενοδοχείου-5-αστέρων-στη-Κίμωλο

Εγκρίθηκε η πληρωμή για την επιχορήγηση νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Κίμωλο

Στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων εντάχθηκε ολιστικά η Λαυρεωτική γη ως μνημείο Γεωλογικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται

Scroll to Top