ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Παράταση-στον-διαγωνισμό-για-την-Αττική-Οδό-–-Πως-εξελίσσονται-οι-συμμαχίες

Παράταση στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό – Πως εξελίσσονται οι συμμαχίες

Facebook
Twitter

Μικρή παράταση 15 ημερών έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού. Η νέα ημερομηνία που δόθηκε είναι η 5η Μαϊου προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι και να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Ο διαγωνισμός που έχει τραβήξει τα βλέμματα εγχώριων και διεθνών παικτών θεωρείται το μεγαλύτερο “έπαθλο” ανάμεσα σε όλα τα έργα παραχώρησης της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αρκετά αιτήματα και ιδιαίτερα από παίκτες που πρόκειται να κατέβουν για πρώτη φορά σε ελληνικό διαγωνισμό και χρειάζονταν λίγο χρόνο για να προετοιμαστούν  καλύτερα. Επίσης ρόλο παίζει το γεγονός ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι το Πάσχα των Καθολικών και αμέσως μετά είναι το Ορθόδοξο Πάσχα. Αυτό που διακρίνεται όμως είναι το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για έναν διαγωνισμό που θα κυριαρχήσει στο ενδιαφέρον του κατασκευαστικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι της χώρας

Οι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνουν η ιταλική Autostrade (διαχειρίζεται από 3.000χλμ αυτοκινητόδρομων), η πορτογαλική Brisa (1.628χλμ), η ισπανική Abertis (παρουσία σε 16 χώρες), η DIG Capital Partners, η Vinci που έχει μεγάλη παρουσία στη χώρα μας (Ολυμπία Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου) κ.α.

Από τους εγχώριους παίκτες οι 5 μεγάλοι όμιλοι είναι δεδομένο ότι θα κατέβουν. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα είναι στα σχήματα που θα κατέβουν. Παράλληλα φέρεται να έχουν έντονο ενδιαφέρον στον όμιλο Κοπελούζου, στην αυστραλιανή Macquarie κ.α. Η οριστικοποίηση των σχημάτων είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα στην αγορά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με έντονη κινητικότητα στις επιχειρηματικές κινήσεις των μεγάλων παικτών.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι το πρώτο βήμα για μια μακρά διαγωνιστική διαδικασία στην οποία οι κορυφαίοι όμιλοι της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν με ποιον (ή ποιους) θα συνασπιστούν. Η αγορά προδικάζει ότι θα είναι ο διαγωνισμός της δεκαετίας λόγω των μεγάλων αποδόσεων της Αττικής Οδού στην τρέχουσα περίοδο παραχώρησης και αυτό δίνει το έναυσμα στο να ξεκινήσουν σενάρια για το τι σχήματα και με ποιες προϋποθέσεις θα δούμε στο μέλλον.

Η Αττική Οδός

Ο νέος διαγωνισμός παραχώρησης αφορά μόνο στο σημερινό δίκτυο της Αττικής Οδού. Αυτό αποτελείται από την  Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων μήκους περίπου 52 χιλιομέτρων και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων. Επίσης εντάσσεται τμήμα 5χλμ της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω.

Η Αττική Οδός είναι σήμερα ο βασικός οδικός άξονς της πρωτεύουσας. Εξυπηρετεί διαμπερείς μετακινήσεις προς όλα τα σημεία του μητροπολιτικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και θεωρείται ως η πιο επιτυχημένη επένδυση σε έργο συγκοινωνιακής υποδομής μαζί με το Μετρό της Αθήνας.

Στον τρέχοντα διαγωνισμό δεν περιλαμβάνει κατασκευή νέων τμημάτων που σχεδιάζονται όπως η Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης ή οι επεκτάσεις προς Ραφήνα ή Λαύριο που θα δημοπρατηθούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ως δημόσιο έργο έχει ήδη προκηρυχθεί από το υπ.ΥΠΟΜΕ η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τον κόμβο Καλυφτάκη μέσω της Λεωφόρου Κύμης.

Τα βασικά συστατικά του νέου διαγωνισμού

Στόχος του νέου διαγωνισμού είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών fund. Ως εκ τούτου αναφέρεται πως θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ η συνολική αξία ενεργητικού υπό διαχείριση. Η Αττική Οδός αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του ΤΑΙΠΕΔ και τα κριτήρια είναι ιδιαίτερα υψηλά και για τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστικούς ομίλους.

Όπως αναγράφεται στην προκήρυξη θα πρέπει να έχουν περισσότερα από 400 εκατ.ευρώ σε ενοποιημένα ίδια κεφάλαια. Επίσης θα πρέπει κατά την τελευταία πενταετία να έχουν τουλάχιστον διετή εμπειρία στην συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευσης παρόμοιων κατασκευαστικών έργων κατ` ελάχιστον από ένα μέλος της κοινοπραξίας.

Παράλληλα απαιτείται στην συγκρότηση κοινοπραξιών να υφίσταται ένας μέτοχος με ποσοστό τουλάχιστον 20% που θα καλύπτει τα τεχνικά προσόντα της σύμβασης.

Η νέα περίοδος λειτουργίας της Αττικής Οδού

Αντικείμενο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί η χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου, περιλαμβανομένης της εκτέλεσης τυχόν έργων μικρής κλίμακας που στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού. Η διάρκεια θα είναι 25ετής με εκκίνηση την επομένη της λήξης της υφιστάμενης σύμβασης που σήμερα λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αττική Οδό και τη νέα περίοδο παραχώρησης που ονομάζεται φάση προεπιλογής (Ά φάση) που όπως αναφέραμε ξεκινά στις 20 Απριλίου και συνεχίζει με τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ φάση).

Η Αττική Οδός που ολοκληρώθηκε το 2003, αποτελεί τον περιφερειακό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση.

Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Πηγή: Παράταση στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό – Πως εξελίσσονται οι συμμαχίες

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης...

d.-kiousis:-elleipsi-paideias-apo-tous-katalipsies-tou-pezodromou-–-ti-tha-ginei-me-tin-anaplasi-(synentefksi)

Δ. Κιούσης: Έλλειψη παιδείας από τους «καταληψίες» του πεζόδρομου – Τί θα γίνει με την ανάπλαση (Συνέντευξη)

Ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στους συμπολίτες του οι οποίοι έχουν μετατρέψει τον μοναδικό πεζόδρομο του Κορωπίου – την οδό Παπασιδέρη – σε άτυπο πάρκινγκ, εμφανίστησε ο

lagonisi:-archigos-kyklomatos-me-lathraia-tsigara-sto-stochastro-tou-pistolero

Λαγονήσι: Αρχηγός κυκλώματος με λαθραία τσιγάρα στο στόχαστρο του πιστολέρο

Οπτικό υλικό, συγκεντρώνουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, για να εντοπίσουν σε καθαρό πλάνο τον ένοπλο που πυροβόλησε τον 63χρονο επιχειρηματία, λίγο μετά τα

o-thavmasmos-ton-portogalon-tis-polis-cascais-gia-tous-thisavrous-tis-lavreotikis-(synentefksi)

Ο θαυμασμός των Πορτογάλων της πόλης Cascais για τους θησαυρούς της Λαυρεωτικής (Συνέντευξη)

Διάπλατα ανοίγει τον δρόμο της συνεργασίας κυρίως για θέματα τουρισμού η αδελφοποίηση των Δήμων Λαυρεωτικής και Cascais της Πορτογαλίας, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.