Παράνομες αντιπυρικές οι ζώνες στα δάση – Μέχρι να γίνει το δασολόγιο θα καιγόμαστε…. λόγω εκκρεμότητας

Καμία δυνατότητα να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε δάση ή ακόμα και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή τους, δεν έχουν οι δήμαρχοι της χώρας.

Ακόμα κι εκεί που περισσεύει η θέληση, η γραφειοκρατία βάζει στοπ!

Η πρόληψη για τις πυρκαγιές… αναβάλλεται μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως λέει στο newpost.gr ο δήμαρχος Σαρωνικού – που πρόσφατα επλήγη από μια μεγάλη πυρκαγιά – Γιώργος Σωφρόνης, «για να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη πρέπει να υπάρχει μελέτη δασολόγου την οποία να έχει εγκρίνει το δασαρχείο. Στο 90% των περιπτώσεων οι μελέτες αυτές απορρίπτονται»!

Και μπορεί αυτό να φαντάζει τρελό, όμως το επιβεβαιώνει ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Πετράκης:

«Πριν δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες ή δασικοί δρόμοι, πρέπει να γίνει σχεδιασμός που διαχωρίζει τις δασικές από τις αστικές περιοχές. Αυτό θα γίνει με την κατάρτιση του δασολογίου. Μέχρι τότε, κι επειδή πολλοί είναι εκείνοι που διεκδικούν δασικές περιοχές ως κομμάτια γης που έχουν κληρονομήσει από την οικογένειά του, δεν μπορεί κανένας να μπει και να ανοίξει δρόμο ή να δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη»!

Ο Μιχάλης Πετράκης, πάντως, εξηγεί πως η κύρια αιτία των πυρκαγιών στα δάση είναι τα παράνομα κτίσματα μέσα σε αυτά: «Η παρουσία οικιστικών ζωνών και παράνομης δόμησης σε αυτές τις περιοχές είναι ο κίνδυνος. Οι φωτιές δεν ανάβουν συχνά από μόνες τους, κατά 90% είναι από ανθρώπινη παρέμβαση. Σπάνια θα αντιμετωπίσουμε μια φωτιά που προκλήθηκε από κεραυνό ή κάποιο αντίστοιχο φυσικό φαινόμενο. Η δραστηριότητα του ανθρώπου μέσα στο δάσος, όμως, είναι πραγματικά καταστροφική», καταλήγει.

  Typhoon Project: Αποστολή καθαρισμού στη Μακρόνησο - Μάζεψαν πάνω από 3,6 τόνους απορριμμάτων