Πανελλήνια δημοσκόπηση | 6 στους 10 πολίτες μη ικανοποιημένοι από τους δημάρχους

Πρόσφατα Άρθρα

dimarxeio 1

Έξι στους 10 πολίτες (59.6%) δηλώνουν ότι είναι λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι από το συνολικό έργο των Δημάρχων και των Δημοτικών Αρχών, και μόλις το 36.5% είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον διευθυντή Ερευνών της εταιρείας Ζαχαρία Ζούπη.

Η ικανοποίηση από το έργο των δημάρχων είναι μικρότερη στην Περιφέρεια (63,3% καθόλου και λίγο ικανοποιημένοι) σε σχέση με την Αττική (52,7% το αντίστοιχο ποσοστό) και στους μικρότερους από τους μεγαλύτερους δήμους.

Πρόβλημα βιωσιμότητας

Ως βασικοί παράγοντες που εμπόδισαν και εμποδίζουν να είναι πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί οι Δήμοι αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες με 32,6%, η γραφειοκρατία της Κεντρικής Εξουσίας με 22,6%, οι αδυναμίες των Δημάρχων 20.6%, η έλλειψη σχεδιασμού και σαφών στόχων από τους Δήμους με 17.7% , η αδυναμία συνολικά των Δημοτικών Συμβουλίων μς 17.6%, το θεσμικό πλαίσιο με 14.1%, οι ελλείψεις στο προσωπικό με 9.3% και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της απλής αναλογικής με 5,6%.

Μάλιστα, οι φοβούνται ότι οι δήμοι τους έχουν πρόβλημα βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα: Το 30% θεωρεί ότι οι Δήμοι έχουν μέτρια βιωσιμότητα, το 21.9% χαμηλή , το 18.2% αμφισβητήσιμη και το 16.6% εξασφαλισμένη.

Γι’ αυτό το 60.9% θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα να ενισχυθεί η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων με μέτρα όπως Φορολογική Αποκέντρωση , απόδοση σ’ αυτούς του κ.ά.

Κάτω από τη βάση και στην πανδημία

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τους οι δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από την αντιμετώπιση της πανδημίας (50,7%), ενώ το 47.2% θεωρεί ότι στο διάστημα από τις δημοτικές εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα στον Δήμο τους, το 27.1% ότι πήγε καλύτερα και το 24.7% ότι πήγε χειρότερα.

Ως βασικότερα προβλήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις οι δημοτικές αρχές αναδεικνύονται η καθαριότητα με 38.2% , η κατάσταση του οδικού δικτύου με 24.5% , το κυκλοφοριακό/ συγκοινωνιακό με 11.6% , η Ύδρευση/ με 11.4% κ.λ.π

Όχι στην κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Παράλληλα, παρά τις αντίθετες, κατά καιρούς, κυβερνητικές διακηρύξεις για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 2 στους 3 πολίτες (65,6%), ζητούν Να διατηρηθούν και μόλις το 15,9% να καταργηθούν.

Επιπλέον:

– Το 84% θεωρεί ότι χρειάζεται σαφής διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Τοπική και Περιφερειακή από το Κεντρικό Κράτος το πλαίσιο μιας νέας Διοικητικής Οργάνωσής του Κράτους

– Το 59.2% θεωρεί ότι θα ήταν θετικό για τους δημότες να αναλάβουν οι Δήμοι κι άλλες αρμοδιότητες ( π.χ Νοσοκομεία, Σχολεία) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανακατανομή πόρων και θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλου , εξειδικευμένου προσωπικού με το 36.1% να έχει αντίθετη άποψη.


Πηγή: Πανελλήνια δημοσκόπηση | 6 στους 10 πολίτες μη ικανοποιημένοι από τους δημάρχους

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ