ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

osmi-mpleksimatos-stis-monades-apovliton-800-ekat.-evro;-–-oi-gkrizes-zones,-o-vardinogiannis-kai-i…-dei

Οσμή «μπλεξίματος» στις μονάδες αποβλήτων 800 εκατ. ευρώ; – Οι «γκρίζες ζώνες», ο Βαρδινογιάννης και η… ΔΕΗ

Πρόσφατα άρθρα

Facebook
Twitter

Ερωτηματικά για την πορεία μεγάλων διαγωνισμών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ΣΔΙΤ ή δημόσιων. Οι επιχειρηματικές διενέξεις, τα προβλήματα χωροθέτησης, οι τοπικές αντιδράσεις και ο εκλογικός κύκλος. Η παρουσία Βαρδινογιάννη – Motor Oil στα «σκουπίδια» και οι παλιές φήμες για επαφές της ΔΕΗ με κοινοπραξία.

Αποτελεί μια πραγματικότητα ότι οι διαγωνισμοί που προωθούν Περιφέρεια Αττικής – ΕΔΣΝΑ για την κατασκευή νέων μεγάλων μονάδων αποβλήτων σε Αττική, Πειραιά – Σχιστό (σχεδόν 650 – 700 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ) και Γραμματικού συμπεριλαμβανομένων ή και Θεσσαλονίκης, δευτερευόντως, μέσω ΣΔΙΤ ή δημόσιου μοντέλου, συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, έχουν γενικώς… «μπλέξει», όπως πολλές φορές έχει αναδείξει το insider.gr. Σε έναν σημαντικό βαθμό έχουν «μπλέξει» και με το θέμα των χωροθετήσεων. Για κάποιες μονάδες, ή αλλιώς πάρκα κυκλικής οικονομίας, θεωρητικά υπάρχουν μελέτες (προχωρημένες ή λιγότερο ώριμες), θέσεις και χωροθετήσεις, όπως και εναλλακτικές. Για άλλες μονάδες, ακόμα αναζητούνται ή έστω δεν έχουν «κλειδώσει». Στο σημείο αυτό πάντως έρχονται να δράσουν διάφορες δυνάμεις (ενίοτε αντίρροπες).

Τα «κομμάτια του παζλ»

Ανεξάρτητα της θετικής βούλησης της αρμόδιας αρχής να προχωρήσει τα έργα αποβλήτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και των όποιων τυχόν παραλείψεών της, υπάρχουν προφανώς στο «ταμπλό» οι επιχειρηματικές επιδιώξεις σχεδόν του συνόλου των ισχυρών ομίλων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT, όμιλος Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil) αλλά και των μικρότερων πλην όμως εξειδικευμένων σχημάτων (π.χ. Μεσόγειος, Watt, Θαλής κ.α.). Προφανώς δε, όπως φάνηκε τουλάχιστον στην περίπτωση της μονάδας στο Γραμματικό (ναυάγησε ο διαγωνισμός των 140 εκατ. ευρώ με «φιλέτο» την προαίρεση, όπου αρχικά είχε μείνει μόνο η κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – Μεσόγειος) όταν οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, προχωρούν σε υποβολή προσφυγών (εν προκειμένω ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Watt αλλά και ΑΒΑΞ).

Επιπρόσθετα, συχνές είναι οι αντιδράσεις τοπικών Δήμων αλλά και της ίδιας της κοινωνίας (π.χ. στη Φυλή), ενώ στην εξίσωση εισέρχεται, και μάλιστα με αυξημένη επίδραση και ο πολιτικός παράγοντας, δηλαδή ο επερχόμενος κύκλος των εκλογών, βουλευτικών και αυτοδιοικητικών. Μπορεί να υπήρχαν σενάρια για να «σπάσει» το κυκλικό πάρκο κεντρικού τομέα Αττικής – Αθήνας σε περισσότερες μονάδες για να μην επιβαρυνθεί μόνο μία περιοχή (π.χ. Φυλή), ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό τι θα συμβεί προσεχώς παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν κάνει ενέργειες (αναζήτηση χώρων, μελέτες κ.α.).

Κατά συνέπεια, τα πράγματα δεν είναι απλά, οπότε, είναι ερωτηματικό αν μέσα στους επόμενους μήνες καταστεί εφικτό να «κλείσουν» εκκρεμότητες και να ολοκληρωθούν βασικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η παρουσία Βαρδινογιάννη – Motor Oil θα έφερνε αλλαγές

Την ίδια ώρα, όπως το insider.gr είχε αναδείξει από το καλοκαίρι κιόλας, η διπλή παρουσία της Motor Oil (μέσω της MORE) στους διαγωνισμούς είτε άμεσα (με ΑΒΑΞ – Θαλής) είτε έμμεσα (μέσω της Ηλέκτωρ, θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην οποία ο όμιλος Βαρδινογιάννη είναι δεύτερος μεγαλύτερος μετοχικός πόλος μετά τους Ολλανδούς της Reggeborgh) προφανώς και δημιουργεί εστία προβληματισμού. Οπότε, αν κάποια στιγμή φτάναμε σε επόμενα στάδια διαγωνισμών, λογικό είναι να ενεργοποιούνταν τα αντανακλαστικά του ανταγωνισμού. Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση; Όπως λένε στην αγορά, είτε σε κάποιους διαγωνισμούς να μην κατέβουν κάποιες από τις «επίμαχες» κοινοπραξίες, είτε να έχουμε… συγχωνεύσεις κοινοπραξιών ώστε όλοι να μείνουν εντός «παιχνιδιού», μειώνοντας παράλληλα και τον ανταγωνισμό.

Οι βιομηχανίες και οι φήμες για επαφή ΔΕΗ με ΑΒΑΞ – MORE

Όλα αυτά βέβαια έμειναν προς το παρόν σε επίπεδο θεωρίας καθώς οι διαγωνισμοί αποτελούν ερωτηματικό, εκτός και να έχουμε κάποια θετική ανατροπή Επιπρόσθετα, όταν προχωρήσουν διαδικασίες, ενδεχομένως… η ίδια η ζωή να δώσει λύσεις και απαντήσεις, αναλόγως πώς θα είναι τότε οι επιχειρηματικές συνθήκες. Σημειώστε πάντως και μία ακόμα παράμετρο. Οι τσιμεντοβιομηχανίες ή και γενικά οι βιομηχανίες έχουν αρχίσει να κοιτάζουν τις μονάδες αποβλήτων και να συνάπτουν συνεργασίες με τεχνικά γκρουπ. Το έκαναν ήδη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (με ΤΙΤΑΝ) και Intrakat, αν δεν έχει αλλάξει κάτι. Το θέμα σχετίζεται με την πρόβλεψη για χρήση από τις βιομηχανίες μέρους των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που κατασκευάζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δηλαδή, τμήμα των υπολειμμάτων θα διοχετεύεται π.χ. στην τσιμεντοβιομηχανία ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας σε μονάδες.

Όπως και τότε είχε αναδείξει το insider.gr, ενδεχομένως να έχουμε και εκπλήξεις στο θέμα αυτό. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές «δείχνουν» προς το μέρος της ΔΕΗ που επίσης ενδιαφέρεται για τον τομέα αυτό, δηλαδή της ενεργειακής αξιοποίησης. Κατά κάποιες δε φήμες, είχαν γίνει ήδη και επαφές με το γκρουπ των ΑΒΑΞ, Θαλής – MORE ώστε να «κουμπώσει» μαζί τους και η ΔΕΗ. Πάντως, πέραν αυτού, τόσο η ΔΕΗ όσο και άλλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών.

Βέβαια, για την ώρα τουλάχιστον, για αυτά τα projects αναμένονται εξελίξεις και διεργασίες, οπότε, είναι άλλο θέμα οι τυχόν επαφές ανάμεσα σε ομίλους και άλλο η πραγματικότητα και η τρέχουσα συγκυρία. Μένει να δούμε αν στο μέλλον θα μας απασχολήσουν όλα αυτά, άμεσα ή αργότερα, αλλά και υπό ποιες συνθήκες και παραμέτρους. Πάντως, όπως λέγεται στην αγορά, το μεγαλύτερο ζήτημα παρατηρείται στις μονάδες της Αττικής, ενώ ίσως για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Δυτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας (200 εκατ. ευρώ) να έχουμε προσεχώς εξελίξεις (5 οι «μνηστήρες», ήτοι οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT, MORE – ΑΒΑΞ – THALIS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ) αν και εκεί καταγράφονται καθυστερήσεις, προβλήματα, έχουν γίνει προσφυγές κ.α.

Πηγή: Οσμή «μπλεξίματος» στις μονάδες αποβλήτων 800 εκατ. ευρώ; – Οι «γκρίζες ζώνες», ο Βαρδινογιάννης και η… ΔΕΗ

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης...

lavrio-–-olympiakos-gia-tin-basket-league

Λαύριο – Ολυμπιακός για την Basket League

Γράφει ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου Το εξ αναβολής παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας διεξάγεται απόψε στις 19:15 στο κλειστό γυμναστήριο Λαυρίου,

lagonisi:-michani-sygkroustike-me-dyo-aftokinita-stin-leoforo-athinon-souniou-–-foto

Λαγονήσι: Μηχανή συγκρούστηκε με δύο αυτοκίνητα στην λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου – ΦΩΤΟ

Λαγονήσι: Μηχανή συγκρούστηκε με δύο αυτοκίνητα στην λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου – ΦΩΤΟ Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στην λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου στο Λαγονήσι, το μεσημέρι της Κυριακής (26/3). Σύμφωνα

Δήλωση του Πάνου Σκουρολιάκου για την προστασία του νερού ως κοινωνικό αγαθό – Συλλαλητήριο ενάντια…

  Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνος Σκουρολιάκος, συμμετέχοντας μαζί με δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο σημερινό συλλαλητήριο στην πλ. Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος