ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Ολοκληρώθηκε-η-πρώτη-επίσκεψη-του-Συνδέσμου-Βιομηχανιών-Αττικής-στο-Λαύριο

Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσκεψη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής στο Λαύριο

Facebook
Twitter

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του ΣΒΑΠ, στο πλαίσιο του προγράμματος για τον «Βιομηχανικό Τουρισμό», στο Λαύριο. Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022, μέλη του ΣΒΑΠ, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, φοιτητές, μαθητές, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Ravago Lavrion A.E. απο τον Μηχανικό Παραγωγής και Ποιότητας, Χημικό Μηχανικό Ε.Μ.Π., κ. Αντώνη Μελισσείδη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Βιοτεχνικό-Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Λαυρίου (Β-ΒΕΜ), στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου όπου αναλύθηκαν οι δυνατότητες φιλοξενίας start-up επιχειρήσεων, πολιτιστικών δράσεων, ανάδειξης νέων καινοτόμων ιδεών και υπηρεσιών, προώθησης ερευνητικών και επιχειρηματικών προγραμμάτων. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο τελευταίος αρχιμηχανικός της Γαλλικής εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

Ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης Β-ΒΕΜ, κ. Διονύσης Γιαννίμπας, ξενάγησε τους καλεσμένους στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, στους βιομηχανικούς, εργαστηριακούς, επαγγελματικούς χώρους υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας, οι οποίοι χτίσθηκαν στην πλειονότητά τους κατά τη χρονική περίοδο 1875-1940.

Ακολούθησαν ομιλίες από την κ. Όλγα Σενή, Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Υπεύθυνη Μελετών-Πολιτισμού ΤΠΠΛ, η οποία αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της ίδρυσης και στήριξης του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, στοχεύοντας στην φιλοξενία και προώθηση ερευνητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς και στην ιστορική διαδρομή του χώρου από το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας των Μεταλλείων της Γαλλικής εταιρίας Λαυρίου.

Η Ιστορικός-Βιομηχανική Αρχαιολόγος, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (ΒΙΔΑ) κα. Μαρία Μαυροειδή, τόνισε πως ο Βιομηχανικός Τουρισμός είναι καθιερωμένος στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν δίκτυα Βιομηχανικών Μουσείων, δίκτυα Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Κληρονομιάς και συνεχάρη τον Πρόεδρο Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, κ. Δημήτρη Μαθιό για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Η Υπεύθυνη Β-ΒΕΜ, κα. Σοφία Ρωκ-Μελά, αναφέρθηκε στο Βιοτεχνικό-Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο λέγοντας πως απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, μέσω του εξιδεικευμένου σχεδιασμού προγραμμάτων ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύπτουν με βιωματικό τρόπο τη βιοτεχνική και βιομηχανική ιστορία της χώρας.

Αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια στάθηκε ο Δήμος Λαυρεωτικής και ειδικά ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνέργειες με το Αρχαιολογικό Μουσείο, τις υπηρεσίες Πολιτισμού, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τη συμβολή όλων στην αναγέννηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, τη λειτουργία τους ως κοιτίδα πολιτισμού, ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων δραστηριοτήτων και ιδεών, σε μια περιοχή που υπήρξε το λίκνο της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς κ. Δημήτρης Μαθιός, ευχαρίστησε την κα. Σοφία Ρωκ-Μελά, τους συνεργάτες της, τον Δήμαρχο, για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, τονίζοντας πως η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής, για την πρώτη επίσκεψη-ξενάγηση έγινε με κύριο γνώμονα την ιστορία της και αναγνωρίζοντας πως αποτελεί σημείο αναφοράς στη βιομηχανική και οικονομική ιστορία του τόπου μας. Υπογράμμισε ότι για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς και για τον ίδιο προσωπικά, αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα η επιστράτευση όλων των μηχανισμών και φορέων, προκειμένου να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ιστορία και η συμβολή της βιομηχανίας, η οποία λειτουργεί διαχρονικά, ως ατμομηχανή ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας. Ελπίζοντας πως αυτή η πρώτη επίσκεψη του ΣΒΑΠ, στους βιομηχανικούς χώρους, θα αποτελέσει απαρχή για άλλες παρόμοιες δράσεις και καθιέρωσης μίας νέας μορφής εναλλακτικού τουρισμού.

Πηγή: Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσκεψη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής στο Λαύριο

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης...

Σωρεία προβλημάτων καταγγέλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Λαυρίου.

Θέμα: Σωρεία προβλημάτων καταγγέλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Λαυρίου. Κοινοβουλευτική Ομάδα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Ημερομηνία: 21/03/2023 Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:

dorean-rapid-test-–-covid-19-–-deftera-20-martiou-2023-&-ora-09:30-–-15:00-sto-koinotiko-katastima-kouvara

Δωρεάν RAPID TEST – COVID 19 – Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 & ώρα 09:30 – 15:00 στο Κοινοτικό κατάστημα Κουβαρά

Ο Δήμος Σαρωνικού, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 και με δεδομένη την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα