Οι νέες επενδύσεις της Elpen σε Κερατέα και Σπάτα

Αξίζει να διαβάσετε

Στις στρατηγικές επενδύσεις εντάχθηκε με απόφαση του αν. υπουργού Νίκου Παπαθανάση, η νέα μονάδα παραγωγής γενόσημων της Elpen που θα γίνει στην Κερατέα Αττικής, ύψους 28,7 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο επενδυτικό σχέδιο εντάχθηκε και η δημιουργία του νέου κέντρο έρευνας & ανάπτυξης της εταιρείας, ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το επενδυτικό σχέδιο που ενέκριναν οι αρχές της χώρας, Enterprise Greece και Υπουργείο Ανάπτυξης, και το ενέταξαν στις Στρατηγικές Επενδύσεις (άνω των 30 εκατ. ευρώ) και στις διατάξεις των νόμων 4608/2019 και 4864/2021, ανέρχεται σε 50,7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τρεις διακριτές επενδυτικές δράσεις:

τη Δράση 1, που αφορά στην έρευνα και νέων υπερ-γενόσημων φαρμακευτικών μορφών για τη θεραπεία οξέων και χρόνιων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος,

τη Δράση 2, που αφορά στην κατασκευή νέου εργοστασίου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας, του Δήμου Κερατέας της Περιφέρειας Αττικής, για την παραγωγή και προώθηση νέων υπερ-γενόσημων φαρμακευτικών μορφών για τη θεραπεία οξέων και χρόνιων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, και τέλος

τη Δράση 3, που αφορά στην κατασκευή ενός νέου εργαστηρίου πειραματικής – εφαρμοσμένης βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης στο Επιχειρηματικό Πάρκο «Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» στα Σπάτα Αττικής.

Η πρώτη δράση έχει προϋπολογισμό 16,5 εκατ. ευρώ η δεύτερη δράση προϋπολογισμό 28,7 εκατ. ευρώ και η τρίτη δράση έχουν προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ. Η πρώτη και η τρίτη δράση εντάσσονται στις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης και αναμένεται να επιχορηγηθούν με 11 εκατ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί στο 50% του ύψους της επιχορηγούμενης επένδυσης και θα συμψηφιστεί με οφειλόμενες επιστροφών της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο (clawback). Η δεύτερη δράση, δηλαδή η κατασκευή της μονάδα παραγωγής υπερ-γενόσημων, θα προσφέρει στην εταιρεία φοροαπαλλαγές ύψους 2,87 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της συγκεκριμένης επένδυσης.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, η της Elpen έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2024. Επίσης θα δημιουργήσει περίπου 75 νέες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης. Οι 55 αφορούν σε προσωπικό για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής στην Κερατέα, ενώ τα άλλα 20 άτομα θα απασχοληθούν στο ερευνητικό κέντρο, ως ερευνητικό προσωπικό.

Η χρηματοδοτηθεί κυρίως με ίδια κεφάλαια του ομίλου ELPEN. Συγκεκριμένα η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό σχέδιο με 33,22 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά της διαθέσιμα, με 6,5 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό ενώ τέλος 11,0 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την επιχορήγηση του κέντρου έρευνας & ανάπτυξης.

O φαρμακευτικός Όμιλος της Elpen ελέγχεται από την οικογένεια του Δημήτρη Πενταφράγκα είναι ένας από τους πιο υγιείς επιχειρηματικούς ομίλου της χώρας. Το 2020 ο όμιλος είχε ενοποιημένα 109 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη (προ φόρων) ύψους 29,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό περίπου 900 άτομα.

powergame.gr

Πηγή: Οι νέες επενδύσεις της Elpen σε Κερατέα και Σπάτα

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα