6.9 C
Keratea
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Νεκροταφείο στα Καλύβια – Γονέας βρέφους: «Θα κινηθώ νομικά – Θέλω να πάρουμε το μωρό από εκεί να ταφεί κανονικά»

Πρόσφατα Άρθρα

Αναστάτωση επικρατεί έπειτα από τις αποκαλύψεις που ήρθαν πριν από λίγες ημέρες στο «φως» της δημοσιότητας για το παράνομο στα Αττικής.

Μάλιστα, μετά από καταγγελίες πραγματοποιήθηκε έφοδος στην αυλή του σπιτιού του ιερέα από υπαλλήλους του Δήμου και της Πολεοδομίας.

Ένας γονέας σκέφτεται να προχωρήσει σε εκταφή του μωρού του και να κινηθεί νομικά εναντίον των υπευθύνων. Ποιος συνέστησε στον γονέα το συγκεκριμένο νεκροταφείο.

Ο άνδρας που έχασε το παιδί του τον Σεπτέμβριο, απευθύνθηκε σε ένα γραφείο τελετών που του σύστησε το νοσοκομείο. Από το συγκεκριμένο γραφείο τον ενημέρωσαν ότι θα γίνει η κηδεία στο εν λόγω νεκροταφείο. Ο ίδιος είχε προτείνει το στο Σχιστό, αλλά από το γραφείο τελετών επέμεναν για το νεκροταφείο στα Καλύβια, όπου όπως ισχυρίζεται, του είπαν ότι εκεί θάβουν μόνο μωρά.

Έμαθε από τα ότι το είναι παράνομο

Ο γονέας έδωσε 300 ευρώ για την ταφή του παιδιού του, και διαμαρτυρήθηκε όταν είδε την κατάσταση που επικρατούσε στον συγκεκριμένο χώρο. Όπως λέει ενημερώθηκε από τα για το ότι το είναι παράνομο. Έχει σκοπό όπως λέει να ζητήσει εκταφή αλλά και να κινηθεί νομικά εναντίον των υπευθύνων.

“Δεν ήταν αυτό. Ένα οικόπεδο παρατημένο ήταν….Θα κινηθώ νομικά… Θέλω να πάρουμε το μωρό από εκεί να ταφεί κανονικά και να δούμε ποιος ευθύνεται για όλα αυτά και να πάρει αυτό που του αξίζει…” τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση της Μονής Εσφιγμένου

Στην ανακοίνωση η Μονή Εσφιγμένου σημειώνει ότι “ο ρασοφόρος που λειτουργεί το παράνομο νεκροταφείο δεν ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά είναι εξαρτημένος από το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο” και επισημαίνει ότι είναι “απαραίτητη είναι η συμβολή των αρχών για την διαλεύκανση του ζητήματος με διαφόρους τρόπους”.

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

“Η Ιερά Μονή με έκπληξη έλαβε γνώση από ρεπορτάζ των για την ύπαρξη παρανόμου νεκροταφείου στα Αττικής, σε χώρο που φέρει πινακίδα με την ονομασία της. Η Μονή μας συμμερίζεται το κοινό αίσθημα για τις παρανομίες και τα ηθικά ερωτήματα που προκύπτουν από την διαπιστούμενη κατάσταση.

Ο ρασοφόρος που εμπλέκεται σε αυτή την κατάσταση ισχυρίζεται άλλοτε πως ο χώρος είναι το σπίτι του και άλλοτε πως ο χώρος είναι μετόχι της Μονής μας και ότι κάποια «γερόντισσα» ενήργησε για να του αποδοθεί η χρήση, ύστερα από εντολή κάποιου – αποθανόντος πλέον – ρασοφόρου καταληψία της Μονής μας. Ο τελευταίος μάλιστα δεν είχε δικαιοπρακτική ικανότητα εξ ονόματος του νομικού προσώπου της Μονής, καθώς κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα η Μονή μας βρισκόταν υπό χηρεία ηγουμενίας. Ο ρασοφόρος που λειτουργεί το παράνομο νεκροταφείο δεν ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά είναι εξαρτημένος από το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο «Εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος», όπως και οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας, με τους οποίους σχετίζεται.

Η διοίκηση της Μονής ουδέποτε ερωτήθηκε και ουδέποτε έδωσε εξουσιοδότηση ή άδεια για τη λειτουργία αυτού του χώρου, πολλώ δε μάλλον στην παρούσα απαράδεκτη μορφή.

Γενικώς, χώρο ταφής δικαιούνται από τον νόμο να έχουν τα μοναστήρια και τα μετόχια τους για την ταφή των μοναχών τους και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κάποιων ευεργετών ή στενών συγγενών. Συνεπώς, η ύπαρξη τάφων βρεφών προφανώς ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτά.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου χώρου στα Καλύβια, δυστυχώς, η διοίκηση της Μονής αδυνατεί να επέμβει, καθώς ακόμα διερευνάται εάν αυτός ο χώρος ανήκει ή όχι στην Μονή, ως ιδιοκτησία, λόγω του γνωστού προβλήματος της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της, όπου βρίσκονται ορισμένα από τα αρχεία της, όπως κατάλογοι ιδιοκτησιών και μετοχίων, κάποια από τα οποία έχουν πωληθεί ή διατεθεί παρανόμως σε τρίτους. Απαραίτητη είναι η συμβολή των αρχών για την διαλεύκανση του ζητήματος με διαφόρους τρόπους.

Εάν αποδειχθεί πως το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει στην Μονή μας, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του χώρου. Αντιθέτως, εάν αποδειχθεί πως ο χώρος δεν σχετίζεται με την Μονή μας, η πολιτεία, πέρα από την διερεύνηση των λοιπών παρανομιών, οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε να μην χρησιμοποιείται το όνομα της Μονής μας για κάλυψη δραστηριοτήτων ξένων προς την Μονή, διάπραξη παρανόμων ενεργειών και δυσφήμιση του ονόματός μας.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, έως ότου αυτός απευθυνθεί στα ΜΜΕ, υπήρχε αδράνεια των αρχών. Παρομοίως και η Μονή μας, έχει βιώσει την ανεξήγητη αμηχανία και αδράνεια διαφόρων οργάνων της πολιτείας σε κάθε τυχόντα που αυτοπαρουσιάζεται ψευδώς ως Εσφιγμενίτης-Αγιορείτης και μια άτυπη ασυλία και ανοχή σε όποιον φοράει ράσο για διάπραξη εγκλημάτων με την χρήση του ονόματός της.

Η Μονή μας παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργειά της.

Εκ της Ιεράς Μονής”

pronews.gr

Πηγή: Νεκροταφείο στα Καλύβια – Γονέας βρέφους: «Θα κινηθώ νομικά – Θέλω να πάρουμε το μωρό από εκεί να ταφεί κανονικά»

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ