Νέο πλαίσιο για τα αιολικά πάρκα

Πρόσφατα Άρθρα

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να αξιοποιηθεί στο έπακρον το αιολικό δυναμικό της χώρας, το οποίο υπολογίζεται σε 30 GW.

Η αυτή προβλέπεται ότι θα γίνει μετά το νέο νόμο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ καθώς και για την αποθήκευση ενέργειας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΥΠΕΝ, στο χώρο των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μπορούν να υλοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις, ύψους 6 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση 2GW πάρκων έως το 2030.

Με βάση το σχεδιασμό, οι βασικοί άξονες της διαδικασίας είναι πέντε: χωροταξική ρύθμιση και επιλογή των θαλασσοτεμαχίων, επιλογή μοντέλου ανάπτυξης, πρόβλεψη για το φορέα διαχείρισης, διαδικασία σύνδεσης και καθορισμός της ενίσχυσης.

Πιο αναλυτικά ,ως προς το χωροταξικό σχεδιασμό εξετάζεται το πρότυπο ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών που είναι ένα ενεργό και δοκιμασμένο πλαίσιο.

Ως επικρατέστερη επιλογή για το μοντέλο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, προτείνεται το μεικτό – υβριδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο το κράτος επιλέγει περιοχές και ωριμάζει ως ένα σημείο τη διαδικασία και μετά παραδίδει στον Επενδυτή για ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με το υβριδικό μοντέλο το κράτος αναμένεται να επιλέξει θαλασσοτεμάχια, θα προχωρήσει την αρχική χωροταξική αδειοδοτική ωρίμανση και στη συνέχεια μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας θα προχωρήσει την παραχώρηση σε επενδυτές.

Αναφορικά με τη διασύνδεση, εξετάζεται ο να μελετά εξαρχής και να σχεδιάζει τη διασυνδετική λύση, ενώ η τελική ωρίμανση (μελέτες, μετρήσεις, άδειες) θα γίνει από τους επενδυτές, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την τιμή της παραγόμενης ενέργειας.

Ο φορέας διαχείρισης εξετάζεται να είναι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) καθώς έχει εμπειρία σε διαγωνισμούς παραχωρήσεων, στη διαχείριση περιβαλλοντικών μελετών, σε κανόνες ασφάλειας στο θαλάσσιο χώρο αλλά και στη συλλογή και ανάλυση μελετητικών δεδομένων.

Σημειώνεται ότι ο θα έχει τη συνολική ευθύνη για το σχεδιασμό, τη μηχανική, την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της θαλάσσιας διασύνδεσης καθώς και την υποδομών για τη σύνδεση με το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος ο καθορισμός της ενίσχυσης προβλέπεται να γίνει με μειοδοτικό διαγωνισμό επί τιμής για τα ώριμα έργα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ το σχήμα θα κοινοποιηθεί και θα εγκριθεί από την Ε.Ε.

Πηγή: Νέο πλαίσιο για τα αιολικά πάρκα

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ