Μαραθώνας: Στη Βουλή το θέμα του καθαρισμού του Σχινιά – “Συντελέστηκε έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος”

Αξίζει να διαβάσετε

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο πρώην υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος  προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα:

“Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – συντελέστηκε ένα σε βάρος του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας”

Αναλυτικά:

Στις 5.7.2021 κατατέθηκε η υπ’ αριθμ.7797 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με θέμα «Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – συντελείται ακόμη ένα σε βάρος του περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας», η οποία δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οπότε στις 2.9.2021 και στις 23.9.2021 κατατέθηκε εκ νέου με τη διαδικασία του άρθρου 130 παρ.5 του ΚτΒ, δεν συζητήθηκε οπότε κατατίθεται ως Επίκαιρη προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Εργολαβικό συνεργείο για λογαριασμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας «εισέβαλε» στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Σχινιά για να εκτελέσει «δασοτεχνικές – φυτοτεχνικές εργασίες καθαρισμών αντιπυρικής προστασίας», ερήμην του Φορέα, δηλαδή του αρμόδιου θεσμικά οργάνου της πολιτείας, υπεύθυνου για τη διαχείριση και προστασία του Εθνικού Πάρκου. Τα συνεργεία ξεκίνησαν «ξυρίζοντας» σε πλάτος 25μ. την ποώδη βλάστηση και αποκλάδωσαν νεαρά άτομα κουκουναριάς σε ύψος 3μ., καταστρέφοντας την εκεί υπάρχουσα φυσική με τη χρήση μηχανημάτων (τσάπα – φορτωτής, θρυμματιστής, σβάρνα, φορτηγό όχημα με αρπάγη).

Παρά τις θεσμικές οι καταστροφικές παρεμβάσεις συνεχίστηκαν με πολλαπλές παραβιάσεις της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο μοναδικό δάσος κουκουναριάς του Εθνικού Πάρκου. ενώ μεταξύ άλλων διανοίχθηκαν 20 μονοπάτια, μέχρι τη θάλασσα και παρενοχλήθηκαν ερευνητικές ομάδες στο έργο τους. Η παρέμβαση αυτή των εργολαβικών συνεργείων της Πολιτικής Προστασίας έγινε χωρίς να παραδώσουν ως όφειλαν σχετική μελέτη για το είδος των εργασιών, ενώ δεν υφίστατο καμία επιστασία από πλευράς αρμοδίων Υπηρεσιών.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν εντός των ζωνών Α3 «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» και Β3-Παραλία και σε τμήματα του φυσικού οικοτόπου 2270*, που αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία.

Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους για τη χωρίς σχέδιο εκτέλεση δασοτεχνικών εργασιών αντιπυρικής προστασίας εντός προστατευόμενων περιοχών. Από τη σχετική αλληλογραφία προκύπτει ότι το αρμόδιο ΥΠΕΝ δεν είχε ενημέρωση και όταν ενημερώθηκε από τις διαμαρτυρίες του Φορέα, ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν προέβη σε ενέργειες μετριασμού των επιπτώσεων από τις καταστροφικές της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Επειδή, ο ΦΔΠΠ έχει εκφράσει τις ενστάσεις του για την έκταση, την ένταση και τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών καθαρισμού, ως καταστροφικές για το δάσος και οι εργασίες που εκτελέστηκαν από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, έγιναν ερήμην των οικείων Δασαρχείων Καπανδριτίου και Λαυρίου που ελέγχουν την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας.

Επειδή, η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παραβίαση της Οδηγίας των Οικοτόπων (Yπόθεση C-849/19 THW 17-12-2020)

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

Τηρήθηκαν οι διατάξεις των αρ. 62, 63, 64 και 117 του ν. δ/τος 86/169 και το Π.Δ. 437/1981, σε ποια τεχνική μελέτη βασίστηκε η παρέμβαση στην προστατευόμενη περιοχή και με ποια διαδικασία εκπονήθηκε και εγκρίθηκε αυτή εφόσον η Πολιτική Προστασία είναι αναρμόδια;

Γιατί αγνοήθηκαν οι τεχνικές κατευθύνσεις του θεσμικά υπεύθυνου Φορέα για την προστασία της περιοχής του Εθνικού Πάρκου και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί απαραίτητες από τη δράσεις όπως η λειτουργία συστήματος πυρανίχνευσης- πυρόσβεσης στο δάσος, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Φάμελλος Σωκράτης

Πηγή: Μαραθώνας: Στη Βουλή το θέμα του καθαρισμού του Σχινιά – “Συντελέστηκε έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος”

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα