Μαραθώνας: Δράση στον Σχινιά για την διαχείριση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Η ορθολογική διαχείριση και η προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων των προστατευόμενων περιοχών αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής (ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ.Υ.Ν.Α.) βρίσκεται στην καρδιά του νέου περιβαλλοντικού προγράμματος «Δράσεις Ορθολογικής Διαχείρισης, Αποκατάστασης και Στοχευμένης Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια και Παράκτια Οικοσυστήματα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής».

Το έργο, που θα διαρκέσει δεκαοχτώ μήνες (Mάιος 2021 – Νοέμβριος 2022), υλοποιείται από τον ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ.Υ.Ν.Α. με ανάδοχο υπηρεσιών το MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών και περιλαμβάνει οχτώ στοχευμένες δράσεις για την παρακολούθηση, διαχείριση και των οικοσυστημάτων που διαχειρίζεται ο Φορέας, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Αναλυτικά οι δράσεις του προγράμματος

Συγκεκριμένα, οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

α) την συλλογή πρωτογενών δεδομένων για τη θερμοκρασία της θάλασσας εντός των ορίων του ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ.Υ.Ν.Α., με τη χρήση καταγραφέων θερμοκρασίας νερού,

β) την κατασκευή και τοποθέτηση δύο ειδικών πινακίδων στο Εθνικό Σχινιά – Μαραθώνα, που φέρουν ειδική οπή για κινητό τηλέφωνο, για τη φωτογράφιση της ακτογραμμής από τους του πάρκου, στο πλαίσιο της Επιστήμης Πολιτών. Στόχος η παρακολούθηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο παράκτιο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα,

γ) τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα για την εύκολη αποστολή από το κοινό των φωτογραφιών της ακτής,

δ) την ανάπτυξη μεθοδολογίας για την παρακολούθηση και εκτίμηση των εποχικών αλλαγών της ακτογραμμής του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, καθώς και της εκβρασμένης ποσειδωνίας,

ε) τον σχεδιασμό και υλοποίηση ημερήσιου εκπαιδευτικού εργαστηρίου σε στοχευμένες ομάδες (αλιείς, αλιευτικοί συνεταιρισμοί, λιμενικές αρχές κ.α.) πάνω σε τεχνικές ασφαλούς απελευθέρωσης θαλάσσιων ειδών από αλιευτικά εργαλεία, καθώς και αντιμετώπισης περιστατικών εκβρασμού,

στ) δύο καθαρισμούς βυθού στην προστατευόμενη περιοχή «Σούνιο – Νησίδα Πατρόκλου και Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη», με στόχο την του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς και την τοποθέτηση ειδικού σταθμού συλλογής διχτυών και πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων στο λιμάνι του Λαυρίου,

ζ) τη συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων για εκβρασμούς και τραυματισμούς ενός τουλάχιστον είδους θαλάσσιας μεγαπανίδας και

η) την επικοινωνία των ως άνω δράσεων στους πολίτες, μέσα από έκθεση φωτογραφίας, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους αναφορικά με τη σημασία της προστασίας της ελληνικής φύσης και βιοποικιλότητας.

Οι του Εθνικού Πάρκου Σχινιά- καλούνται να γίνουν Επιστήμονες – Πολίτες

Η περιβαλλοντική αξία του προγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς για πρώτη φορά θα συλλεχθούν δεδομένα που θα οδηγήσουν σε συμπεράσματα και διαχειριστικές προτάσεις για τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα του ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ.Υ.Ν.Α. Επίσης, μέσα από τις δράσεις γίνεται πράξη η «Επιστήμη των Πολιτών» με την ενεργή συμβολή των πολιτών στη συλλογή δεδομένων.

Οι του Εθνικού Πάρκου Σχινιά- καλούνται να συμμετέχουν στη δράση και να γίνουν Επιστήμονες – Πολίτες, τραβώντας φωτογραφίες της ακτής στις ειδικές πινακίδες, τις οποίες προς το παρόν μπορούν να τις αποστείλουν στο: [email protected] ή να τις ανεβάσουν σε Facebook, και Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #protectschiniascoast.

Σύντομα θα είναι λειτουργική και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, για άμεση αποστολή των φωτογραφιών. Επίσης, και οι αλιείς καλούνται να χρησιμοποιούν τον ειδικό σταθμό συλλογής διχτυών και άλλων πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων, που έχει τοποθετηθεί από τον περασμένο Αύγουστο στο λιμάνι του Λαυρίου.

Οι παραπάνω δράσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο τη διαχείριση των οικοσυστημάτων και τη βαρύνουσα σημασία της για την προστασία του πλούτου της χώρας.

ethnos.gr

Πηγή: Μαραθώνας: Δράση στον Σχινιά για την διαχείριση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ