837
Ο πλανήτης δεν θα έχει μέλλον αν αυτό δεν είναι πράσινο. Η μετάβαση στην κυκλική και βιώσιμη οικονομία αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Αναπτυξιακή πρόκληση, καθώς αξιοποιεί τα τεράστια συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που σχετίζονται με τη μοναδική φύση και την πρωτογενή της παραγωγή, με τον πολιτισμό και τον τουρισμό της. Κοινωνική αναγκαιότητα, αφού δημιουργεί νέο δημόσιο πλούτο και απασχόληση, προσφέροντας ταυτόχρονα φθηνή, καθαρή ενέργεια και καλύτερες συνθήκες ζωής στους πολίτες. Αλλά και γεωστρατηγικό προτέρημα, με τη θέση της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο να τη μετατρέπει σε δυναμικό διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Η μετάβαση στην κυκλική και βιώσιμη οικονομία αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Αναπτυξιακή πρόκληση, κοινωνική αναγκαιότητα, αλλά και γεωστρατηγικό προτέρημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση κινητοποιεί σημαντικούς πόρους. Οι για την πράσινη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα απορροφήσουν το 38% των 32 δισ. του Προγράμματος «Ελλάδα 2.0», που θα πλαισιωθούν από δεκάδες δισ. ιδιωτικών επενδύσεων, διαμορφώνοντας το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο των επόμενων δεκαετιών. Ενα τοπίο, όμως, που δεν θα απειλείται από την κλιματική κρίση. Είναι ένα μήνυμα που έρχεται από το μέλλον, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα του παρόντος. Μία πραγματικότητα, που θα ακυρώνει τις κρίσεις και θα δημιουργεί ευκαιρίες. Προωθώντας παράλληλα και έναν άλλον τρόπο ζωής.

Αυτό ζητούν οι και πρώτοι οι νέοι μας. Και σε αυτό το αίτημα ανταποκρινόμαστε, δια-περνώντας με το νήμα της πράσινης μετάβασης όλες τις μας. Από την οικονομία μέχρι την εκπαίδευση και από τον πολιτισμό μέχρι την εξωτερική πολιτική. Εχουμε φιλόδοξους στόχους, αλλά και σχέδιο που τους κάνει ρεαλιστικούς. Και, κυρίως, τη δύναμη και την όρεξη να γίνουν πράξη.

Θέλω σε λίγα χρόνια, όταν αναφέρεται κάποιος στην Ελλάδα να μιλάει για μια χώρα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. Μπορούμε και θα το πετύχουμε.

Πηγή kathimerini.gr

QR

https://www.dimokratiki.gr/08-11-2021/kyr-mitsotakis-stin-k-i-ellada-protypo-prasinis-anaptyxis/